Impozitul pe venit, eliminat pentru jurnalişti

> Mai mulţi jurnalişti au criticat actul normative

 Camera Deputaţilor a adoptat luni, ca for decizional, proiectul care îi scuteşte pe jurnalişti de plata impozitului pe venit. În prezent, proiectul se află la preşedintele Klaus Iohannis în vederea promulgării.

Senatorul USR Florina Presadă susţine că legea privind scutirea de impozitul pe venit pentru jurnalişti este discriminatorie, motiv pentru care a transmis preşedintelui României o scrisoare prin care îi solicită să trimită la reexaminare sau să atace la Curtea Constituţională (CCR) actul normativ, anunţă Mediafax.

Conform senatorului USR, scutirea de la plata impozitului pe venit a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi de jurnalism, adoptată de Camera Deputaţilor luni, conduce la instituirea unui regim fiscal discriminatoriu chiar în cadrul breslei jurnalistice, beneficiarii vizaţi fiind „jurnalişti şi tehnicieni în radio-difuziune şi televiziune”.

Florina Presadă mai spune că reglementarea reprezintă o inegalitate de tratament, fiind astfel privilegiată din punct de vedere fiscal o anumită categorie de persoane fizice, fapt ce duce la transformarea impozitului pe venit într-o povară injustă pentru celelalte categorii.

„Actul normativ este insuficient justificat, jurnaliştii şi organismele în domeniu nu au fost consultate şi nu au existat dezbateri în spaţiul public pe această temă. Iniţiatorii nu au indicat sursa de finanţare, impactul negativ asupra veniturilor bugetare fiind în sumă de 36 milioane lei anual” susţine sursa menţionată, pe Facebook.

Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat, pentru Mediafax, că 8.000 de jurnalişti ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit de 10%, prin proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor. Social-democratul a spus că impactul bugetar estimat ar fi de un milion euro pe an, la un salariu mediu net de 3.000 lei.

Mai mulţi jurnalişti au criticat actul normativ.

Angajaţii din sectorul IT, cei din construcţii şi cei din domeniul cercetării-dezvoltării beneficiază în prezent de scutire de impozit pe venit, precizează Mediafax.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: