Cultivarea speciilor şi a soiurilor de sovârf în zona montană

Sovârful (Origanum vulgare) este o plantă medicinală, aromatică şi condimentară foarte des cultivată în grădinile fermierilor din zona montană. Această plantă medicinală este întâlnită şi în flora spontană în păşunile şi în fâneţele din zona de munte. Speciile de sovârf cele mai cultivate în grădinile din zona montană sunt: Origanum Vulgare, Origanum Onites, Origanum Dictamnus şi Origanum Heracleoticum. Soiurile de sovârf cele mai răspândite în grădinile fermierilor din zona montană sunt: De Moldova, Bucovina, Variety, Denis, Montana şi Denomination.

Aceste specii şi soiuri de sovârf găsesc condiţii foarte bune de creştere şi productivitate în zona montană pe solurile: luto-nisipoase, pietroase, argilo-nisipoase, brun-roşcate de pădure şi negre de fâneaţă cât şi pe solurile fertile, bine lucrate, bogate în humus şi cu expoziţie solară sud-estică. Lucrările care se pretează la cultura sovârfului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, aratul cu plugul cu cormană complementară la adâncimea de 25-30 cm pe suprafeţele de teren mari, mărunţirea şi mobilizarea solului cu grapa cu colţi reglabili sau cu discuri, săparea şi mobilizarea solului cu cazmaua pe suprafeţele de teren mici, efectuarea de praşile mecanice sau manuale şi menţinerea terenului liber de buruieni, irigarea prin picurare şi prin aspersiune, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente la ora actuală pe piaţa agricolă montană şi recoltarea plantelor eşalonat, în mai multe etape, în perioada august-octombrie.

Conform cercetărilor horticole şi naturiste s-a scos în evidenţă faptul că sovârful are şi foarte multe efecte terapeutice. Ceaiurile preparate din florile de sovârf vindecă: astmul, astenia, gripa, răceala, bronşita, tusea convulsivă, diareea, dizenteria, gastrita, reumatismul, durerile musculare, durerile de dinţi şi afecţiunile respiratorii. Cercetările naturiste ne relatează că ceaiurile preparate din florile de sovârf vindecă: tulburările intestinale, eczemele, tulburările tractului urinar, insomnia, rănile şi afecţiunile respiratorii. Această plantă medicinală conţine vitaminele: A, B1, B2, B6, B12 şi C, dar şi o serie de substanţe cum ar fi: flavonoide, steroli şi terpenoli. Frunzele şi florile de sovârf sunt folosite în bucătăriile din zona montană la prepararea şi la condimentarea: salatelor, fripturilor, spaghetelor şi a macaroanelor. Datorită efectelor terapeutice deosebite, sovârful este o plantă medicinală rentabilă din punct de vedere economic, care merită să fie cât mai mult extinsă în grădinile fermierilor din întreaga zonă montană a României. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: