Repetenţi la morală

Înainte de război, Morala se învăţa la şcoală ca oricare altă disciplină şi puteai rămâne repetent din pricina ei. Ce se învăţa la Morală? Despre comportamentul uman, despre cinste, respect, demnitate, despre libertate, deprinderi de relaţionare cu semenii, cu părinţii şi educatorii, cu şcoala, cu Dumnezeu şi biserica, inclusiv reguli pentru reuşita în viaţă. Fiindcă Morala ţine de filosofie, nu lipseau elemente de bine şi rău, de adevăr, cunoaştere şi realitate, dreptate, justiţie, echitate… absolut necesare unui tânăr în formare. Dominante erau aşadar cunoştinţele despre viaţă, civilizaţie, temele de Etică.

Bolşevicilor şi comuniştilor nu le-a picat bine Morala, cică era burgheză, de aceea au scos-o din programele de educaţie, dar mai târziu au introdus manuale de Etică şi echitate socialistă, cu citate din operele tovarăşilor. Nu cred că în şcoala românească a fost ceva mai cinic, plicticos şi formalizant, mai ales că nu era voie să fie corigenţi şi repetenţi. După Revoluţie, terenul a rămas complet viran, lecţia de dirigenţie nereuşind să formeze elevilor o ţinută morală sănătoasă, cu toate că s-ar putea sprijini pe orele de Istorie, Literatură, Religie…

Nu mai avem obiectul Morală la şcoală, dar avem nu doar corigenţi, ci şi repetenţi. Nu la şcoală, ci în societate, mai vizibili fiind aceia din casta politicienilor. O numesc „castă“ deoarece accesul în rândurile ei este restricţionat, chiar dacă ne lăudăm noi tare cu democraţia şi toate legile ne asigură că avem stat de drept, drept de vot şi drept de a fi votat: n-am văzut până acum niciun sărăntoc să viseze la o carieră politică şi să ajungă la vârf.

La Morală se învăţa teoria modelelor, iar modelele erau selectate din lumea înconjurătoare şi din cărţi. Erau eroi din fel de fel de războaie şi confruntări pentru apărarea Patriei, mari artişti, scriitori, filosofi, ţărani cinstiţi şi harnici, care-şi cresc cu grijă copiii, ingineri, doctori inovatori, politicieni cu dragoste de ţară şi de neam, educatori ca dl Trandafir… Azi, respectivele modele nu se mai cultivă niciunde, de aceea mulţi tineri, şi nu numai, odată ajunşi în frunte ne fac şi se fac de ocară, cu toate că nu s-ar zice că nu ştiu ce e aceea morală.

M-am întrebat adesea de ce avem atât de mulţi oameni întregi la minte, înalţi funcţionari, demnitari, politicieni condamnaţi definitiv de Justiţie, cum de şi-au ratat ei cariere strălucitoare şi şi-au atras oprobriul public asupra lor, asupra propriei familii ori a propriei comunităţi. Cum de au abdicat de la idealurile înalte, de la morală şi s-au lăcomit la banul public, călcându-şi în picioare cinstea, demnitatea, renumele, fiindcă mai toate condamnările se referă la poziţii publice şi avantaje materiale nemeritate, la matrapazlâcuri, malversaţiuni financiare, toate generatoare de averi grase, palate de neam Tănase (Scatiu) şi conturi babane, dacă se poate în Elveţia sau la Monaco.

Cu foarte mici excepţii, toţi se simt abuzaţi de justiţia „politizată“ şi justiţiari, cu toate că roadele „muncii“ lor sunt la vedere: trai de nababi, vile ca acelea, maşini scumpe, copii neapărat la colegii şi universităţi celebre, aroganţă cât încape… Mereu se plâng că poporul nu le este recunoscător. Priviţi-i pe Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Adrian Severin, Liviu Dragnea, George Copos, Cătălin Voicu, Sorin Roşca Stănescu, Antonie Solomon, Ioan Avram Mureşan, Decebal Traian Remeş, Zsolt Nagy, Codruţ Şereş, Relu Fenechiu, Sorin Pantiş, Ion Mitrea, Monica Iacob-Ridzi, Corneliu Dobriţoiu, Stelian Fuia, Ovidiu Silaghi, Darius Vîlcov, Teodor Atanasiu, Paul Păcuraru…, oameni aflaţi cândva în serviciu public şi comparaţi-i cu mai mulţi prim-miniştri şi miniştri dinainte de război, adevăraţi bărbaţi de stat, demni şi integri, care nu au încasat niciodată salariu de la stat. Iar ai noştri s-au lăcomit la bănuţul văduvei şi al sărmanului. Ce să se fi întâmplat cu noi în cei 45 ani de ticăloşie comunistă?

Priviţi-i şi cum vorbesc agramat: nobleţea şi frumuseţea limbii române sunt măcelărite prin fraze şi propoziţii strâmbe, nefireşti, cu numeroase greşeli de exprimare şi cuvinte de mahala şi comparaţi-le bâlbele cu discursurile în Parlament ale lui Delavrancea, Maiorescu, Iorga, Goga…

Dar, gata cu politica: Crăciun fericit, cu oameni buni şi lumină, vă doresc!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: