Gheorghe Flutur, bilanţ la sfârşit de an

„A fost un an bun, nu foarte bun, dar am reuşit pe final să mai îndreptăm unele lucruri”

> Peste 150 de kilometri de covoare asfaltice, peste 400.000 de pasageri pe aeroport, jumătate de milion de turişti, 15 milioane de euro investiţii la Spitalul Judeţean

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut, vineri, bilanţul anului 2019, apreciind că anul nu a fost foarte bun, dar că s-a reuşit pe final îndreptarea unor lucruri.

„Închidem un an bun, nu foarte bun, dar bun pentru că s-au reuşit pe final de an unele lucruri să se mai îndrepte. Am început sub auspicii oarecum mai zgârcite la început de an financiar”, a spus preşedintele Flutur.

El a arătat că în infrastructura judeţului Suceava s-au realizat peste 150 de kilometri de covoare asfaltice şi drumuri modernizate, fiind vorba de 42 de sectoare de drum modernizate.

„Am găsit şi resursele, am reuşit să deblocăm şi situaţii critice, respectiv zona achiziţiilor şi a interpretării OUG 114/2018”, a spus Flutur, arătând că era cât pe ce să plece constructorii pentru că nu existau precizări.

El a adăugat că a fost şi norocul unei toamne lungi, care a permis efectuarea de lucrări la drumuri şi a menţionat că şi acum se mai lucrează la marcaje rutiere şi indicatoare, unde s-au întârziat lucrările.

Preşedintele Flutur a anunţat şi că echipa care lucrează la analizarea ofertelor pentru desemnarea firmelor care vor lucra la modernizarea sectoarelor Suceava-Dolhasca şi Suceava-Moara-Liteni-Zahareşti-Stroieşti ar urma să anunţe în jurul datei de 10 ianuarie câştigătorii, fiind un proiect de 35 de milioane de euro pe POR.

El a mai anunţat că la Aeroportul Suceava săptămâna trecută s-a turnat şi placa la noul terminal.

„S-a lucrat intens în ultima perioadă. Suntem în grafic. S-au făcut şi achiziţiile pentru materiale, care sunt stocate”, a spus Flutur.

El a menţionat că până în 19 decembrie au fost procesaţi pe aeroport în acest an 412.000 de pasageri şi că se estimează că până la sfârşitul anului se va ajunge la 430.000 de pasageri, ceea ce reprezintă o depăşire a ţintei propuse de 400.000 de pasageri.

Din 2016, când au fost circa 50.000 de pasageri, s-a ajuns în trei ani la o creştere mai mare de opt ori a numărului de pasageri, a precizat preşedintele CJ Suceava.

„Ne luptăm în continuare pentru noi destinaţii, dar cred că vom fi mai convingători când terminalul va fi gata, ca operatorii să aibă motive şi mai serioase pentru noi destinaţii de zbor”, a declarat preşedintele Flutur.

Totodată, el a spus că este bucuros că numărul de turişti care au vizitat judeţul Suceava în acest an se apropie de 500.000.

„Dacă vremea va fi frumoasă de sărbători probabil că vom depăşi jumătate de milion de turişti, ceea ce înseamnă mult pentru judeţul Suceava”, a spus Flutur.

În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Suceava el a arătat că a fost un an de vârf în ceea ce priveşte investiţiile prin Consiliul Judeţean Suceava, care a alocat peste 15 milioane de euro.

Preşedintele Flutur a amintit de inaugurarea noului ambulatoriu al SJU Suceava, dar şi de reamenajarea ambulatoriului Secţiei de boli infecţioase şi a precizat că sunt deschise noi şantiere, cum este cel privind extinderea blocului operator.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că anul 2019 a fost anul în care a început să funcţioneze sistemul centralizat de colectare a deşeurilor, judeţul Suceava fiind printre puţinele din ţară unde acest sistem este funcţional, mai puţin depozitul din Pojorâta, dar că toate localităţile duc deşeurile la depozitul ecologic Moara.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a subliniat că s-a reuşit, la final de an, semnarea proiectului de aproape un sfert de miliard de euro pentru sistemele de apă potabilă şi apă uzată finanţat prin POIM.

„Am reuşit să deblocăm o serie de lucruri lăsate încâlcite de vechea guvernare şi mă refer la încălzirea de la Vatra Dornei, o chestiune foarte sensibilă care s-a rezolvat şi oamenii din zonă au căldură”, a mai spus Gheorghe Flutur.

El a recunoscut că până joi seara târziu a discutat cu miniştri ai Cabinetului Orban despre hotărârile de guvern care trebuie emise pentru magistrala de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei.

„Adevărul-adevărat este că nu s-a făcut aproape nimic. Încă nu era plecată de la Suceava documentaţia pentru partea de păduri cu scoaterea din fond forestier, iar la agricultură nu era nimic făcut, pentru că trebuie scoase nişte fâneţe din circuitul agricol. Aseară târziu erau avizate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Justiţiei, aceste acte normative ca să putem intra în linie dreaptă”, a declarat Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că pentru această investiţie licitaţia a fost câştigată, dar nu au fost emise hotărârile de guvern care să stabilească traseul.

El a mai spus că tot spre final de an s-a clarificat şi situaţia cu centura Sucevei, care trebuie să intre în recepţie cu unele observaţii, dar a subliniat că nu a fost de acord cu blocarea circulaţiei şi că lucrările ce mai trebuiau executate s-au făcut sub trafic.

Preşedintele Flutur a adăugat că firma care a executat lucrarea la şoseaua de centură mai avea de încasat o datorie de 18 milioane de lei, dar şi alţi 12 milioane de lei pentru lucrările la DN 18, unde încă nu e recepţionat tronsonul IV.

Totodată, Gheorghe Flutur a arătat că este atent şi la bugetul de stat şi a spus că a solicitat un amendament pentru proiectul de modernizare a Vămii Siret prin POIM, proiect din 2015, şi unde nu s-a făcut nimic.

El a arătat că acest punct de frontieră este foarte important şi că este traversat de circa 600.000 de autovehicule anual, din care 100.000 de TIR-uri, şi că va fi instalat şi un scanner mobil pentru a se reduce cozile în vamă.

Preşedintele Flutur a mai spus că a solicitat să fie prevăzute fondurile pentru rate şi dobânzi la Utilităţi şi Mediu.

Totodată, el a spus că Transgaz are fondurile pentru magistrala de gaz natural spre Vatra Dornei, iar Ministerul Transporturilor alocă 100 de milioane de lei pentru studiile necesare autostrăzii A 7 pentru ca în 2021 să se înceapă lucrările.

„La începutul anului 2020 va veni la Suceava ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pentru discuţii privind Autostrada Nordului, care va fi făcută etapizat, în prima etapă fiind incluse centurile ocolitoare, cu fonduri din POIM”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că unele obiective sunt în directa responsabilitate a Consiliului Judeţean, în timp ce altele nu, dar a subliniat că Master Planul de dezvoltare a judeţului are în vedere şi obiectivele ce nu ţin de CJ Suceava şi din acest motiv are autoritatea să ceară Executivului de la Bucureşti şi modernizarea Vămii Siret şi centuri ocolitoare, şi autostrăzi şi modernizarea căii ferate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: