TeST Fest

 S-a încheiat prima ediţie a festivalului de teatru studenţesc TeST Fest. Festivalul a fost organizat de Teatrul Studenţesc Fabulinus, împreună cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Casa de Cultură a Studenţilor Suceava.

TeST Fest este o iniţiativă frumoasă şi benefică pentru viaţa culturală nu doar a studenţilor ci şi a oraşului. Festivalul a făcut posibilă întâlnirea studenţilor din diferite colţuri ale ţării şi împărtăşirea unei pasiuni comune. Au demonstrat ce înseamnă să te dedici unei arte şi să comunici despre asta. Mai mult, TeST Fest a făcut posibilă întâlnirea trupelor studenţeşti cu publicul din Suceava.

Invitaţii acestei ediţii au fost Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) din Iaşi cu trupa de teatru studenţesc Ludic, CCS Cluj-Napoca cu trupa Imago, CCS Bucureşti cu trupa de teatru   studenţesc Podul. Pe lângă spectacolele prezentate de invitaţi şi de trupa Fabulinus, cei care au răspuns invitaţiei de a participa la evenimentele propuse de festival s-au bucurat de concertele susţinute de Bobo Burlăcianu şi Trupa Mici.

Trupa de teatru studenţesc Fabulinus a prezentat publicului câte un spectacol în fiecare zi de festival, spectacole care poartă semnătura regizorală a lui Cosmin Panaite: „Pisica Verde”, de Elise Wilk, „Ţîba”, foarte puţin după William Shakespeare, „Cosmic”, texte Light of Link. Ca de fiecare dată, Fabulinus a fost la înălţime. Atenta îndrumare şi coordonare a lui Cosmin Panaite a contribuit la o creştere vizibilă a nivelului performativ al tinerilor actori, care au ajuns să transimtă nu doar mesajul şi emoţia fiecărui spectacol, dar şi bucuria de a fi pe scenă şi de a juca împreună.

Trupele invitate au oferit publicului un mozaic de genuri teatrale. De la comedia celor de la Iaşi, abstractul textului vişniecian bine imaginat şi jucat al celor de la Cluj, la experimentalul spectacol de mişcare gândit de cei de la Bucureşti, publicul sucevean s-a bucurat de diversitate în interpretare şi viziune.

Chiar dacă nu sunt profesionişti, tinerii care au urcat pe scena Auditorimului Joseph Schmidt s-au comportat profesionist, asumându-şi cu responsabilitate rolurile şi achitându-se onorabil de misiunea şi provocarea pe care au luat-o asupra lor.

Uneori, spectatorul versat poate fi reticent sau poate chiar   respinge aprioric spectacolele puse în scenă de trupe teatru de amatori. Îşi refuză astfel un alt tip de experienţă teatrală inedită, îşi refuză şansa unei perspective proaspete, necanonizate. Uneori stângăcia unui tânăr actor amator poate da întreaga savoare unui rol, uneori emoţia care răzbate din glasul unui personaj se contopeşte cu emoţia din glasul actorului care-i rosteşte cuvintele, rezonând astfel şi în sufletul celui mai circumspect spectator.

Această primă ediţie a TeST Fest este începutul a ceea ce sperăm că va deveni un festival studenţesc de renume. Prima ediţie din TeST Fest s-a încheiat. Fabulinus rămâne şi vă aşteaptă cu emoţie la spectacole.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: