Proiect de reducere a risipei alimentare în Rădăuţi

> Şapte restaurante locale şi un magazin alimentar direcţionează activ produsele alimentare către cei aproximativ 300 de căţei de la adăpostul din municipiu

 Asociaţia „Rădăuţiul Civic” anunţă lansarea unui proiect de voluntariat unic în regiune care are în vedere reducerea risipei alimentare prin redirecţionarea produselor alimentare de la restaurantele sau magazinele locale către adăpostul de câini din oraş. Ideea de bază a pornit de la două persoane din asociaţia civică, eleve ale Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, care au dorit să ajute la suplimentarea alimentelor pentru căţeii abandonaţi.

„Totul a început datorită unei puternice dorinţe de implicare civică. Aveam în minte această idee de ceva timp, conştiente fiind de câtă mâncare este risipita zilnic în România. Conform unor statistici europene, fiecare român aruncă anual aproximativ 76 kilograme de mâncare, fapt ce nu poate persista într-o societate civilizată ca cea a secolului XXI. Acest fapt, dar şi iubirea noastră pentru necuvântătoare, au dat naştere unui nou concept care sperăm să se răspândească rapid, şi care a putut fi realizat doar cu sprijinul Asociaţiei «Rădăuţiul Civic», spun Valentina şi Iulia, cele două eleve care au iniţializat proiectul.

Proiectul a prins contur chiar în jurul zile de 16 octombrie a.c., Ziua Internaţională a Alimentelor, după ce au fost recrutaţi mai mulţi voluntari care au ajutat cu transportul alimentelor de la restaurantele locale către adăpost.

„Acest proiect minunat a fost primit cu mare bucurie de către patronii de restaurante. La început, au fost surprinşi de ideea altruistă a elevelor, dar nu au dat înapoi. Am discutat împreună cu ei şi cu voluntarii care transportă cu maşinile personale resturile alimentare la Adăpostul de câini şi am stabilit un program convenabil de ridicare a resturilor alimentare, în funcţie de programul fiecăruia. Cea mai mare mulţumire sufletească a noastră a fost atunci când am văzut bucuria căţeilor când au primit aceste bunătăţi. Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să punem în aplicare acest proiect deosebit şi sperăm să fim un model pentru toate oraşele din ţară” spune Dana Haiura din Asociaţia „Rădăuţiul Civic”, care a ajutat la stabilirea contractelor şi a logisticii pentru transportul alimentelor.

În prezent, şapte restaurante locale şi un magazin alimentar au semnat contractele de donaţii şi direcţionează activ produsele alimentare către cei aproximativ 300 de căţei de la adăpostul din oraş, cu ajutorul a opt rădăuţeni care s-au oferit, în mod voluntar, să transporte alimentele. La adăpost este necesar un minim de 140 kg/zi pentru a asigura hrana celor aproximativ 300 de căţei, la acest necesar contribuind, pe lângă partea de hrană asigurată de autorităţile locale, şi Fundaţia „Ali pentru Animale”, iar acum şi implicându-se şi în proiectul de reducere a risipei alimentare.

În acelaşi timp, potrivit legislaţiei, dacă resturile alimentare nu ar fi donate, agenţii economici ar avea obligaţia predării lor către o firmă specializată, pentru incinerare. Deci un astfel de proiect nu numai că vine în beneficiul adăpostului de căţei, dar realizează economii şi pentru agenţii economici, având în vedere că predarea mâncării către o astfel de firmă specializată ar costa patronii în jur de 5 lei/kg.

„Mulţumim colegilor noştri implicaţi (Valentina, Iulia, Dana şi Paul), voluntarilor ce asigură transportul şi conducerii Grădinii Zoologice şi Adăpostului de câini din Rădăuţi pentru deschiderea în realizarea acestui proiect. De asemenea, mulţumim companiei Glovo pentru punerea la dispoziţie în mod gratuit a cinci rucsacuri frigorifice!

Singurul proiect similar, de impact internaţional, implementat şi în România pentru reducerea risipei alimentare, este «Programul Harvest», care este stabilit între restaurante mari precum KFC şi case de copii sau bătrâni, familii nevoiaşe, persoane cu dizabilităţi etc.

În lume, aproximativ o treime din produsele alimentare ajung la gunoi, ceea ce înseamnă energie şi resurse risipite. În 2010, în România se estima că fiecare persoană aruncă la gunoi în jur de 76 kg de produse alimentare. La nivelul UE, se estimează că fiecare persoană aruncă la gunoi cel puţin 173 kg, drept urmare se urmăreşte reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 şi cu 50% până în 2030. Deputaţii UE susţin eforturile de a reduce la jumătate până în 2030 risipa alimentară, dorind astfel eliminarea restricţiilor actuale asupra donaţiilor de alimente şi eliminarea confuziei între etichetele «data expirării» («best before») şi data-limită de consum («use by»). Proiectul Rădăuţiului Civic se aliniază perfect cu viziunea UE privind risipa alimentară” anunţă Asociaţia „Rădăuţiul Civic”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: