Studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a USV, în vizită de studiu la Haga

 > Ei au fost însoţiţi de decanul facultăţii şi de alte cadre didactice

 În perioada 24-27 noiembrie a.c., studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative (FDSA), însoţiţi de decan Camelia Ignătescu şi de alte cadre didactice, au efectuat o vizită de studiu în capitala administrativă a Olandei, Haga, unde îşi au sediul importante instituţii internaţionale din domeniul justiţiei: Curtea Internaţională de Justiţie, Curtea Penală Internaţională, Europol şi Eurojust. Oraşul nu a fost ales întâmplător, Haga având o lungă istorie în elaborarea legislaţiei supranaţionale care guvernează relaţiile între state şi dreptul internaţional privat. Din această perspectivă, oraşul Haga a fost ales pentru că reprezintă un simbol al drepturilor omului şi al justiţiei internaţionale, în general.

Studenţii şi masteranzii de la toate specializările FDSA, care au participat la un concurs de eseuri, au fost răsplătiţi cu premii constând într-o vizită de studiu la Curtea Penală Internaţională, instanţă care este prima şi singura curte penală internaţională permanentă. Vizita a reprezentat o bună ocazie de a se familiariza cu noţiunile de bază ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar. În cadrul vizitei, studenţii au învăţat despre competenţele Curţii, care judecă exclusiv cauze asupra crimelor de genocid, asupra crimelor de război şi asupra crimelor împotriva umanităţii şi de agresiune şi au avut ocazia să adreseze întrebări reprezentantei instituţiei, cu privire la activitatea Curţii şi rolul acesteia în prezent. Un punct important al vizitei l-a constituit studierea sălilor de judecată în care au loc procesele aflate pe rolul instanţei.

Vizita a coincis cu celebrarea Zilei pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, context în care procurorul general al Curţii a apreciat, într-o declaraţie de presă, că întreaga comunitate internaţională a devenit, în cele din urmă, conştientă de magnitudinea provocării şi de necesitatea acţiunilor concrete şi colective. În această notă, au fost punctate şi alte aspecte de interes practic pentru studenţi, care au avut ocazia să viziteze şi Palatul Păcii, ce funcţionează ca sediu al Curţii Internaţionale de Justiţie, principalul corp judecător al ONU, al Curţii Permanente de Arbitraj şi al Academiei de Drept Internaţional de la Haga. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: