Liturghii arhiereşti

La Hramul ctitoriei voievodale „Sfântul Dimitrie” din Suceava

> Sâmbătă, 26 octombrie 2019, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Suceava, ctitorită de domnitorul Petru Rareş, şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Vineri seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi dimpreună cu Înaltpresfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Alături de ierarh au mai slujit părintele inspector Nicolae Horga, părintele consilier Ioan Duţuc, părintele arhimandrit Ştefan Guşă, stareţul Mănăstirii „Movila lui Burcel” din judeţul Vaslui, şi părintele paroh Mihai Iulian Florea. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi despre curajul Sfântului Dimitrie de a mărturisi credinţa în vremuri de prigoană: „Deşi cu rosturi înalte în societatea omenească, Sfântul a preţuit mai mult Slava lui Dumnezeu decât slava omenească şi l-a mărturisit cu preţul vieţii sale pe Mântuitorul Iisus Hristos, credinţa creştină, dragostea faţă de Dumnezeu, dragostea faţă de semenii lui. În Sfânta Evanghelie de astăzi, Mântuitorul le spune Sfinţilor Apostoli şi prin ei nouă tuturor: «Să vă iubiţi unul pe altul aşa cum v-am iubit pe voi. În lume necazuri veţi avea, dacă M-au prigonit pe Mine şi pe voi vă vor prigoni, dacă M-au iubit pe mine şi pe voi vă vor iubi, pentru că cei ce Mă urăsc pe Mine şi pe voi vă vor urî.”

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpresfinţitul Părinte Pimen i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi la această slujbă în zi de sărbătoare. (CONSTANTIN AGAFIŢEI; Foto: CRISTI T.)

 

La Parohia Mihoveni, Suceava

În a 24-a duminică după Rusalii, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Mihoveni, Protopopiatul Suceava I, preot paroh fiind Florin Melinte.

Arhiereul a fost întâmpinat de credincioşi din întreaga comună, îmbrăcaţi în costum naţional, de oficialităţi locale şi de soborul de preoţi şi diaconi.

Sf. Liturghie – în sobor arhieresc – s-a săvârşit în biserica mare a parohiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial „Anghelos”.

Cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen şi agapa frăţească au încununat bucuria zilei de sărbătoare.

Sfântul locaş, zidit din cărămidă, datează din 1877.

Ultima târnosire a fost în 26 august 2001, încheind astfel o perioadă de lucrări legate de restaurarea şi refacerea bisericii.

Hramul Sf. Arhangheli, Mihail şi Gavriil este păstrat din 1877 şi până în prezent.

Complexul parohial cuprinde biserica mare, lumânărarul, clopotniţa şi un paraclis. (C.T.)

 

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: