Doina Ruşti şi „Homeric” la Suceava

Extraordinară întâlnirea de la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbierea” Suceava, din 17 octombrie 2019, cu Doina Ruşti şi cartea sa „Homeric” (Polirom, 2019)! O carte care te face să te gândeşti la şocul produs de „Un veac de singurătate” al columbianului Gabriel Garcia Marquez în anii 70 ai secolului trecut şi la subjugarea cititorului iubitor de atmosfera unui timp vechi şi de sintagmele, de expresia care provoacă şi potenţează aromele limbii române în pagini scrise de Eugen Barbu şi Fănuş Neagu. Un roman care te determină să ţi le readuci în memorie tocmai pentru ca să admiri, şi prin comparaţie atentă, şi mai în cunoştinţă de cauză, originalitatea condeiului Doinei Ruşti şi al „Homeric”-ului său!

 Dar dacă farmecul scriitoarei şi cărţii au fost într-un fel previzibile pentru cei care au mai ascultat-o şi o citesc, nu la fel şi spectacolul întâlnirii, aşa cum a fost gândit şi pregătit de scriitorii Isabel Vintilă şi Alexandru Ovidiu Vintilă, cu sprijinul prof. Gabriela Ilisei şi al elevilor săi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, care au venit în faţa participanţilor cu impresii de lectură exprimate în obiecte şi reprezentări plastice, care ar fi putut să-i surprindă chiar şi pe colegii lor de la Arte. În sală însă s-au aflat, dintre liceenii suceveni, cei de la „Dimitrie Cantemir” şi de la „Spiru Haret”, la fel de vrăjiţi de tot ce au ascultat şi au văzut ca şi cititorii de vârste mai înalte, pasionaţi ai lecturii şi literaturii care au străbătut şi zeci, şi sute de kilometri pentru această întâlnire, venind de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Vama, Rădăuţi, Râşca.

 Zece plus, pentru prof. Gabriela Ilisei şi pentru cei 27 de elevi cititori! Felicitări!, felicitări! pentru Isabel Vintilă şi Alexandru Ovidiu Vintilă! Toate florile bune ale amintirilor de neuitat din „Botanica” lui Simion Florea Marian, buchete, grădină, pentru Doina Ruşti!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: