Tăriceanu a pus punct

Dar nu a pus punctul acum când a ieşit de la guvernare, aşa cum lasă el însuşi să se înţeleagă, ci atunci când a început să susţină antieuropenismul şi acuzaţiile niciodată dovedite ale lui Liviu Dragnea la adresa Justiţiei româneşti, cu atât mai abraşe, cu cât lui Tăriceanu însuşi îi fusese apărată imunitatea de către colegii parlamentari PSD-işti. Se pare că ancheta procurorilor l-a băgat cu totul în sperieţi şi vedea numai roşu în faţa ochilor.

Dacă ne-am lua după destui analişti, am reţine că de fapt degringolada sa a început mult mai devreme, atunci când a pierdut şefia PNL: se obişnuise cică atât de mult cu funcţiile înalte, cu linguşelile subordonaţilor, încât n-a rezistat tentaţiei de a face sluj în faţa lui Victor Ponta pentru a obţine funcţia de preşedinte al Senatului. Deşi goală de putere decizională, totuşi funcţia aceasta îi permitea să se socotească al doilea om în stat, deci să aibă mai mare pondere în declaraţii, să fie invitat la tot soiul de sindrofii publice ca stâlp al statului.

După înţelegerile cu Victor Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu i s-a pus la dispoziţie lui Liviu Dragnea, noul lider al social-democraţilor şi preşedinte al Camerei Deputaţilor în noua legislatură. Înţelegerea între cei doi n-a fost un fel de gentlemen’s agreement, ci un târg urât mirositor: Dragnea să obţină prim-ministeriatul guvernului, chiar dacă legea îi interzicea, iar al doilea, preşedinţia României. Practic s-a reeditat tărăşenia care a dus la demisia lui Crin Antonescu din toate funcţiile: după ce Ponta s-a văzut ditai prim-ministrul României, n-a mai catadicsit să-i susţină candidatura lui Crin şi a poftit el însuşi la cea mai înaltă dregătorie în stat.

Neînvăţând nimic din comportamentul dezonorant al PSD, Tăriceanu s-a încrezut în cuvântul voievodului de Teleorman până la încarcerarea acestuia. Înlocuitoarea-i, Viorica-Vasilica Dăncilă, şi PSD aveau însă propriile griji şi interese, aşa că moştenirea lui Dragnea n-a mai contat, asta doar în ceea ce-l priveşte pe Tăriceanu. Când liderul ALDE şi-a dat seama că înţelegerea cu „Liviu“ nu mai face doi bani pentru urmaşa voievodului de la Rahova, s-a supărat, şi-a luat jucăriile de la Senat şi a plecat inclusiv din coaliţia de guvernământ, încercând să-şi rezolve singur problema candidaturii la preşedinţie.

N-a rezolvat-o, dar se pare că i-a venit în ultimul minut o corectă percepţie a realităţii: nu putea pune bază pe sondajele de opinie care-l dădeau ca principal contracandidat al lui Iohannis, undeva pe la 27-28%, fiind conştient că, cu toate încercările de a-l trage de partea sa, electoratul PSD nu-l va vota. Singura variantă posibilă era să se retragă la timp, numai că retragerea nu le-a convenit deloc acelora pe care numele şi cuvântul său i-au adus în ALDE.

Mizând doar pe un bagaj nesemnificativ de voturi câştigate la ultimele alegeri, 4,4%, cu care au ratat europarlamentarele, ştiind bine că sondajele (de 7-8%) sunt măsluite, fără Tăriceanu în frunte, membrii ALDE s-au revoltat pe bună dreptate. Decizia liderului lor i-a pus în situaţia să aleagă: rămân în partid şi îşi încheie cariera politică sau se salvează fiecare pe unde poate, singurele posibilităţi fiind PSD şi Pro România lui Victor Ponta. De remarcat că nici acesta nu a vrut să-i sprijine candidatura la preşedinţie lui Tăriceanu, fiind preferat actorul Mircea Diaconu. (Evident, cu gândul la victoria ucraineanului Volodimir Zelenski.)

I-a fost lovitura de graţie… Mai luaţi în calcul şi scandalul iscat de excluderea din coaliţia europeană ALDE, care i-a şi interzis lui Tăriceanu să mai facă uz în alegeri de sigla respectivă, ceea ce îi obligă pe membrii de partid să organizeze un congres şi nu ştiu deocamdată dacă nu cumva nu le va fi permis să se înscrie în campaniile electorale viitoare. Iar un nume nou sau un nou partid va putea fi impus poate în ani…

Însă trendul politic actual nu pare să fie favorabil revenirii ALDE şi mai ales a liderului său: curentul anticorupţie şi pentru o justiţie puternică se accentuează în toată Europa, iar Kovesi, spaima „penalilor“, a ajuns în fruntea procuraturii UE. Nu cumva vor prinde din nou curaj justiţiarii noştri?

Însă Tăriceanu a pus punct, nu virgulă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: