În Suceava

Circa 30% din obligaţiile care fac obiectul amnistiei fiscale sunt datoriile populaţiei

> Persoanele de vârsta a treia sunt cei mai conştiincioşi plătitori, în timp ce pentru alţi locuitori ai municipiului achitarea obligaţiilor către bugetul local nu constituie o prioritate de grad zero >„Există şi unii contribuabili care îşi zic că banca îi execută, Finanţele îi execută, în timp ce Primăria le trimite doar o proprire şi, astfel, o tot amână, o tot lungesc” arată primarul Ion Lungu

Primăria Municipiului Suceava aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei pentru a putea scuti la plată majorările de întârziere datorate de firmele şi populaţia reşedinţei de judeţ. Un proiect de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi a Consiliului Local, însă propunerea legislativă nu va fi aprobată fără acordul dat de structura specializată din capitala ţării.

„Încă aşteptăm acordul de la Consiliul Concurenţei, iar dacă acesta nu vine, proiectul va trebui retras de pe ordinea de zi. Însă, cu siguranţă, până pe data de 15 octombrie va fi aprobat” a declarat ieri primarul Ion Lungu.

Potrivit edilului-şef, în proporţie de aproximativ 70%, datoriile către bugetul local sunt cele ale agenţilor economici, în timp ce persoanele fizice deţin circa 30% din debitele care ar putea face obiectul reglementărilor privind anularea obligaţiilor accesorii. În cauză sunt 4.618 de roluri ale persoanelor juridice şi 29.735 de roluri ale persoanelor fizice.

„Cele mai conştiincioase sunt persoanele de vârsta a treia, însă se întâlnesc şi cazuri deosebite, care într-adevăr nu pot să plătească. Dar există şi unii contribuabili care îşi zic că banca îi execută, Finanţele îi execută, în timp ce Primăria le trimite doar o proprire şi, astfel, o mai amână, o mai lungesc, pentru aceştia achitarea obligaţiilor la bugetul local neconstituind o prioritate de grad zero” a reliefat şeful administrativului din Areni. Conform proiectului de hotărâre de consiliu local, persoanele fizice şi persoanele juridice pot depune cerere de anulare a accesoriilor datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată principale restante adunate până pe 31 decembrie 2018. Însă acest lucru este posibil numai în momentul în care toate obligaţiile principale, inclusiv chirii, redevenţe şi amenzi, sunt stinse, prin orice modalitate. De asemenea, până la înaintarea cererii de anulare vor fi stinse şi toate obligaţiile de plată principale aferente anului 2019. Întrebat dacă anularea majorărilor nu reprezintă un fel de „premiere” a rău-platinicilor, Ion Lungu a precizat că aşa stipulează un act normativ al Guvernului pe care, de altfel, îl agreează. „Aplicăm o lege a Guvernului cu care sunt de acord. Altfel, am continua să avem o imagine falsă a contabilităţii Primăriei, deoarece propagăm, de ani şi ani, nişte debite pe care nu le încasăm” a punctat primarul Sucevei. Creanţele certe ale bugetului municipiului Suceava sunt de aproximativ 13 milioane de euro, majorările de întârziere reprezentând 3,36 milioane de euro. La cele amintite se adaugă creanţele incerte, în valoare de circa 5 milioane de euro, pe care bugetul local le are la firmele în insolvenţă sau faliment.

După aprobarea în Consiliul Local şi acordarea scutirilor la plata majorărilor de întârziere, Primăria Suceava ar putea încasa până în 9,5 milioane de euro. Ultima zi de depunere a cererii de amânare la plată a accesoriilor este 15 decembrie 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: