La Băile Felix (jud. Bihor), în zilele de 12-13 septembrie a.c.

Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor

> Ing. Cezar Straton: „Silvicultorii suceveni au dovedit şi la actuala ediţie că nu sunt doar vrednici slujitori ai codrului, ci şi buni sportivi, obţinând rezultate notabile la multe dintre cele şapte discipline de concurs”

 Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, organizaţie reprezentativă pentru sectorul silvic din România, având în prezent peste 15.000 membri care lucrează nemijlocit în activitatea de administrare a pădurilor, a organizat în perioada 12 – 13 septembrie a.c., la Băile Felix, în parteneriat cu Confederaţia Consilva şi Sindicatul Silvicultorilor Oradea, Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor, a transmis ing. Silviu Geană, liderul Federaţiei „Silva”, care a precizat că la eveniment au participat peste 400 de silvicultori din România, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina şi Spania. De asemenea, aflăm că la eveniment au luat parte, în calitate de invitaţi, membri ai Parlamentului României, conducerea Ministerului Apelor şi Pădurilor, din conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, reprezentanţi ai unor organizaţii sindicale şi profesionale partenere (Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Confederaţia Consilva, Asociaţia Inginerilor Silvici „Progresul Silvic”, Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR, Asociaţia Administratorilor de Păduri, PEFC România etc.), alături de reprezentanţi ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov şi ai Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Din bogata agendă a reuniunii am reţinut simpozionul internaţional „Necesitarea adaptării politicilor forestiere la provocările actuale şi viitoare în vederea restabilirii echilibrului între cele trei funcţii principale ale pădurii – funcţia ecologică, funcţia socială şi funcţia economică” (prima lucrare prezentată fiind cea a conf. dr. ing. Liviu Nichiforel, de la Facultatea de Silvicultură Suceava: „Viziunea şi principiile de dezvoltare a politicii forestiere din România 2020-2030”); şedinţa Consiliului de Conducere al Federaţiei Sindicatelor Silva (la care au participat reprezentanţi din conducerea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, conducerea Ministerului Apelor şi Pădurilor, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, conducerea Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, conducerea Confederaţiei Consilva, conducerea Societăţii „Progresul Silvic”); o întâlnire de lucru a conducerii Ministerului Apelor şi Pădurilor, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva cu membrii Consiliului de conducere al Federaţiei Silva şi reprezentanţii delegaţiilor din Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina şi Spania. Printre manifestări s-au numărat şi întrecerile înscrise în cadrul competiţiei sportive internaţionale „Cupa Federaţia Silva” (la fotbal, şah, tenis de masă, tenis de câmp, darts, whist, table).

Prezent la manifestările internaţionale de la Băile Felix, ing. Cezar Straton, liderul Sindicatului „Silvicultorul” Suceava şi membru al Biroului Executiv al Federaţiei Sindicale „Silva”, ne-a declarat că „silvicultorii suceveni au dovedit şi la actuala ediţie că nu sunt doar vrednici slujitori ai codrului, ci şi buni sportivi, obţinând rezultate notabile la multe dintre cele şapte discipline de concurs (tenis de câmp, tenis de masă, şah, table, darts, fotbal, whist). Astfel, Ciprian Costan (Ocolul Silvic Dolhasca) a păstrat trofeul probei de tenis de câmp (simplu), câştigat în premieră la ediţia din 2018, desfăşurată la Călimăneşti-Căciulata, dar şi-a adăugat în palmares, la Băile Felix, şi locul 2 la proba de dublu a aceleiaşi discipline (alături de Lucian Zamfir, de la echipa sindicatului DS Vrancea). Se pare că în Luncile Siretului fiinţează o adevărată «pepinieră sportivă»: subunitatea menţionată asigură nu mai puţin de patru componenţi ai echipei de fotbal a sindicatului Direcţiei Silvice Suceava (inclusiv laureatul amintit mai sus), dintre care Sergiu Beclea a fost desemnat, ex-aequo, golgheterul (9 goluri marcate în 3 meciuri) campionatului de fotbal în 6! La tenis de masă, Vlăişan Vasile (Ocolul Silvic Falcău) a disputat finala, după ce la ediţiile precedente câştigase în mod repetat locul întâi, inclusiv în faţa unor ambiţioşi concurenţi reprezentând alte ţări invitate. Nicolae Andronic (Direcţia Silvică Suceava) a obţinut o menţiune la concursul de table”. Nu în ultimul rând, el a transmis pe această cale „felicitări tuturor colegilor sportivi, mulţumiri organizatorilor”, cu precizarea că „bihorenii s-au dovedit şi de această dată gazde perfecte”.

La eveniment, ing. Cezar Straton a reprezentat Suceava şi în calitate de scriitor (el este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni), cu această ocazie prezentând confraţilor din ţară şi străinătate recenta sa lucrare „Basarabia şi Bucovina” (două volume). De altfel, într-o fotografie (decupaj dintr-o realitate pe care o explică drept… tentativă de „bucovenizare” prin lectură facultativă), îl revedeţi alături de ministrul Ioan Deneş şi de Silviu Geană, liderul Federaţiei „Silva”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: