Românii din regiunea Cernăuţi au sărbătorit Ziua Limbii Române

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH) pentru românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Cernăuţi, Ucraina” la Cernăuţi, în Ucraina, în 31 august 2019. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuţi „Junimea”.

În cadrul concertului extraordinar „România de acasă”, pe scena Filarmonicii de Stat din Cernăuţi au prins contur momente artistice ce au evidenţiat frumuseţea graiului românesc, cât şi discursuri ce au subliniat importanţa menţinerii identităţii culturale a românilor din regiunea Cernăuţi.

Domnul director general delegat al IEH, Nicolae Brînzea, a transmis un mesaj prin care a arătat că „limba noastră românească reprezintă izvorul cel mai pur al limbii latine, din ea izvorăşte râul limbilor latine, (…) că a fi român nu înseamnă un simplu act de identitate, înseamnă un act de chemare, o misiune, o responsabilitate prin care fiecare din noi ducem mai departe, peste veacuri, frumuseţea identităţii noastre româneşti”. Domnul Nicolae Brînzea a mulţumit în primul rând Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, doamnei ministru Natalia-Elena Intotero, Consulatului General al României în Cernăuţi, Excelenţei Sale, doamnei Consul General Irina-Loredana Stănculescu, partenerilor, mass-mediei din Cernăuţi şi din ţară, artiştilor, dar în mod special românilor care poartă în sufletul lor, în acele locuri, România de acasă.

Consulatul General al României în Cernăuţi a fost reprezentat de Excelenţele Sale Edmond Neagoe şi Ionel Constantin Mitea, iar Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuţi „Junimea”, de domnul Vitalie Zâgrea.

Concertul extraordinar „România de acasă” a fost susţinut cu prilejul marcării Zilei Limbii Române în cadrul comunităţii de români din regiunea Cernăuţi, Ucraina. Evenimentul a debutat la ora 16, având loc în incinta Filarmonicii de Stat din Cernăuţi. Interpreţii cunoscuţi de muzică populară care au delectat auzul participanţilor au fost Ilie Caraş, Elena Merişoreanu, Ana Ilca, Izabela Tomiţa, Gabriel Popescu şi Victoria Costinean. Totodată, Ansamblul „Alunelu” şi Ansamblul „Izvoraş” au pus în scenă un regal de muzică şi dansuri tradiţionale româneşti, dedicat acestei sărbători.

Aproximativ 600 de români din nordul Bucovinei au participat la eveniment şi au fost captivaţi de ritmul muzicii tradiţionale de pe plaiurile României, sufletele lor prinzându-se într-o horă care se întinde peste graniţe. De asemenea, cadrul creat de artiştii români a fost unul propice dezvoltării sentimentului de apartenenţă la neamul românesc şi la cultura românească.

Proiectele desfăşurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizaţie şi Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activităţi al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (Departamentul de Comunicare, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI