Strada Gladiolei

Şi la noi, în Lisaura, uliţele au primit nume de străzi. În loc să se facă o dezbatere pe această temă, în loc ca lisăurenii să afle despre ce urma să se întâmple şi să-şi spună punctul de vedere, s-au trezit peste noapte cu denumiri impuse de la centru.

Vorbind la Primăria Ipoteşti despre ce s-a întâmplat, am aflat că „a fost o înştiinţare/consultare pe internet”. O fi fost şi aşa ceva, dar câţi din sat şi din comună au acces la internet sau ştiu cu ce se mănâncă aşa ceva?!

N-ar fi fost mai simplu dacă se împărţeau nişte fluturaşi sau se puneau nişte afişe şi se anunţau o dată şi un loc de întâlnire pentru o astfel de dezbatere?!

Am crescut în Lisaura şi ştiu că uliţele satului aveau nişte nume adânc înrădăcinate în minţile oamenilor. Nu s-a ţinut cont de aşa ceva şi s-au dat nişte denumiri, unele dintre ele, complet neinspirate.

Printre ele se află şi strada Gladiolei. Dacă alte două uliţe se numesc Florilor şi Crizantemelor (din burtă), această uliţă a venit sub forma singularului, în ideea că poate intră mai uşor în conştiinţa oamenilor. Vax albina! Pe această uliţă sunt doar vreo zece case şi dacă întrebi din poartă în poartă nu găseşti nicio gladiolă, doar că a sunat mai bine în urechile celor de la Primăria Ipoteşti.

Toţi copiii şi toţi oamenii satului ştiau de acea uliţă ca fiind „pe uliţă la Toader al lui Ilie”. El a locuit pe acea uliţă şi a fost unul dintre primii gospodari ai satului. Mai mult, Toader al lui Ilie (Teodor Petruc 1885-1985, având copii educaţi) a fost ultimul primar pe care l-a avut fosta comună Lisaura, înglobată, la recomandarea „armatei eliberatoare de la răsărit” în comuna Ipoteşti, de limbă ucraineană.

Acest om deosebit îşi merită numele scris pe o stradă (chiar uliţa lui), nu doar pe o cruce din cimitirul satului.

CONSTANTIN PAPUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: