Sf. Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”

În ziua de 14 iulie a.c., în duminica a patra după Rusalii, ÎPS Părinte Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sf. Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Oficiat în sobor arhieresc, în biserica mare a mănăstirii, serviciul divin a fost prilej de apropiere între credincioşii din Suceava şi cei din localităţile limitrofe ale oraşului, numărul participanţilor fiind foarte mare.

Corul mixt al catedralei a dat răspunsurile liturgice.

La finalul Sf. Liturghii, toţi închinătorii au ascultat cuvântul de învăţătură privitor la însemnătatea zilei de astăzi.

Construită în perioada anilor 1514-1522, de fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan al III-lea, şi terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” are două hramuri, Sf. M. Mucenic Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie şi Sf. M. Mucenic Ioan cel Nou, prăznuit la 2 iunie.

Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălţat – după tradiţie – pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn despre care nu s-au păstrat dovezi arheologice.

A fost pictată atât în interior, cât şi în exterior, în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş.

Aici se află moaştele Sf. Ioan cel Nou, aduse în 1589, de la fosta catedrală mitropolitană a Moldovei. Ele sunt păstrate în raclă de argint şi expuse pentru închinare, iar minunile înfăptuite de Sf. Ioan cel Nou l-au desemnat drept ocrotitorul Moldovei, alături de Cuvioasa Parascheva. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: