Lovineştii, una dintre cele mai importante familii culturale ale României

Galeria Oamenilor de Seamă şi Sala „Pictor Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă „Ion Irimescu” au găzduit primele două evenimente din calendarul cultural din acest an al Zilelor Municipiului Fălticeni. Aceste evenimente au adus şi o lacrimă de tristeţe în ochii participanţilor la activităţile culturale, poetul Constantin Boboc stingându-se din viaţă joi, 11 iulie, la vârsta de 59 de ani. A colaborat, cu versuri şi articole, la mai multe publicaţii printre care se numără: Opinia fălticeneană, Povestea vorbei, Interferenţe, Crai nou, Obiectiv, Ţara fagilor, Bucovina literară (Suceava), Hyperion (Botoşani), Convorbiri literare, Ateneu, Poezia (Iaşi), fiind remarcat la mai multe concursuri literare organizate în ţară. A fost membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, postură din care a participat la multe evenimente culturale derulate sub egida acestei societăţi, fiind nelipsit de la cele dedicate Lovineştilor. După un poem dedicat lui Anton Holban, a început o corespondenţă cu Monica Lovinescu, primind de la aceasta mulţumiri şi aprecieri pentru ceea ce scrie.

Lovineştii, una dintre cele mai importante familii culturale ale României

În seara zilei de sâmbătă, 13 iulie, Casa Lovineştilor de pe strada Sucevei a devenit locul de întâlnire a iubitorilor de literatură dornici să participe la seara muzeală „Sub semnul Lovineştilor”. În prima parte a evenimentului, moderat de dr. Roxana Cristian şi prof. muzeograf Marius Dăscălescu, doctor în relaţii economice internaţionale Magda Ţepoi a făcut „Evocarea unui om generos, dr. Vasile Popa” şi a adus în atenţia publicului ultimul volum care îmbogăţeşte raftul fălticenean al culturii şi care poartă semnătura regretatului medic şi scriitor Vasile Popa, „Din viaţă”. Elena Dulgheru, critic de film, poetă, a vorbit numerosului auditoriu despre „Hermeneutica basmului de la V.I. Propp la Vasile Lovinescu”, Dan Iacob, scriitor, membru USR – Filiala Bacău a prezentat lucrarea „Opera lui Ion Creangă, privită din aşezarea studiilor tradiţionale”, iar prof. Eleonora Bulboacă a prezentat „Punte între două viziuni asupra cunoaşterii: Eminescu şi Vasile Lovinescu”.

Cunoscută fălticenenilor de la întâlnirile providenţiale ale Lovineştilor din fiecare vară organizate în urbea de pe Şomuz de Cenaclul „Hyperion” din Bucureşti şi muzeografii Gheorghe Dăscălescu şi Marius Dăscălescu, Roxana Cristian, doctor în ştiinţe medicale, a venit din Franţa acasă la Lovinescu cu „O epifanie a cocorilor”.

Cu toţii, împreună cu prof. univ. Nicolae Maxim, solist al Filarmonicii „George Enescu” Bucureşti, care a asigurat un intermezzo muzical, ne-au readus în memorie secvenţe legate de una dintre cele mai importante familii culturale a României, cea a Lovineştilor, mai ales că nici data pentru întâlnire nu a fost întâmplător aleasă de organizatori, fiindcă, fără a avea pretenţia de a epuiza numărul coincidenţelor, pe 14 iulie s-a stins din viaţă principalul exponent al ezoterismului românesc, Vasile Lovinescu (1984), pe 16 iulie s-a înregistrat decesul marelui critic Eugen Lovinescu (1943), iar pe 18 iulie a decedat V.G. Popa, cel ce a condus, din anul 1970, Cenaclul literar „E. Lovinescu” (1976).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: