Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava – considerată „actor principal în ecosistemul regional”

  În perioada 20-21 iunie 2019, la Universitatea Politehnica Bucureşti, s-a desfăşurat Conferinţa „HEInnnovate: Sprijinirea inovaţiei şi antreprenoriatului în şi prin învăţământul superior”. Conferinţa a fost organizată de Comisia Europeană, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în cadrul Preşedinţiei Rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Evenimentul a reunit aproximativ 200 de participanţi din întreaga Europă şi a pus accentul pe reprezentaţi şi factori de decizie din instituţiile de învăţământ superior, organisme asociate, organisme publice şi ministere.

Cel mai important element al conferinţei l-a reprezentat lansarea raportului HEInnovate pentru România, raport realizat de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), în parteneriat cu Comisia Europeană. Astfel, conferinţa a beneficiat de prezenţa directorului adjunct al Centrul de Antreprenoriat, întreprinderi mici şi mijlocii, regiuni şi oraşe al OCDE (Joaquium Oliveira Martins) şi a directorului pentru Inovaţie, Cooperare internaţională şi sport al Comisiei Europene (Antoaneta Angelova-Krasteva). Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rector, prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică, şi conf. univ. dr. ec. Ovidiu-Aurel Ghiuţă. La eveniment, profesorul Dimian susţinut şi o prelegere despre cum pot contribui universităţile la dezvoltarea regională prin inovaţie şi antreprenoriat.

În 2018, în vederea realizării raportului HEInnovate de ţară pentru România, au fost evaluate şase universităţi din România: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Transilvania, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Fiecare dintre aceste universităţi a răspuns la un formular detaliat şi a avut, în luna iunie a anului trecut, o vizită de evaluare din partea experţilor OCDE. Pentru USV, această activitate a fost coordonată de conf. univ. dr. ec. Ovidiu Ghiuţă şi prof. univ. dr. Mihai Dimian, în calitate de ordonator de credite al Universităţii la acel moment. Experţii OCDE s-au întâlnit cu profesori din universitate, parteneri ai universităţii (instituţii publice şi întreprinderi private), studenţi şi alumni ai USV.

Deşi la nivel de ţară, comparativ cu alte ţări europene, în raport sunt menţionate şi aspect mai puţin plăcute (cheltuielile cu educaţia din România în 2016 reprezintă conform datelor Eurostat doar 3,7% din PIB, sub media europeană de 4,7%) lucrurile se schimbă semnificativ la nivel de universităţi. Astfel, sunt menţionate elemente specifice şi pozitive ale Universităţii din Suceava: în ciuda faptului că se găseşte în una dintre cele mai sărace regiuni economice din Europa, USV se află în topul universităţilor din ţară la număr de patente (Despite being in one of the most economically deprived regions in Europe, USV is the top-ranking Romanian university in terms of number of patents and inventions). Se menţionează şi faptul că actorii locali, atât instituţiile de stat, cât şi firmele private, sunt parteneri ai USV în dezvoltarea regiunii. (The business sector is showing its willingness to partner with the university in the efforts to revitalise the region, as well as local government). De asemenea, au fost apreciate în mod deosebit programele de studii din domeniul IT şi cercetarea universităţii sucevene, factori care au atras companii multinaţionale (Due to its reputation in research in the fields of technical sciences, engineering and IT, and educational programmes, USV plays a role in attracting foreign companies because it is willing to share knowledge, assist in networking with local institutions, businesses and people: a good example of this lies in Capge-mini opening a third location in Suceava, Romania). Totuşi, cel mai important atribut referitor la USV menţionat în raport este faptul că este considerată lider în dezvoltarea regională: USV as a leading actor in the regional ecosystem.

Rectorul universităţii, prezent la eveniment, ne-a declarat „Sunt încântat că eforturile noastre au fost remarcate de experţii OCDE şi Comisia Europeană. De asemenea, este o mândrie pentru universitatea noastră că am putut contribui pozitiv la evaluarea externă a educaţiei antreprenoriale din România. Le mulţumesc colegilor, în special lui Mihai Dimian şi Ovidiu Ghiuţă, pentru modul în care au gestionat vizita, dar şi instituţiilor publice, firmelor, studenţilor şi absolvenţilor universităţii care au participat la vizita de evaluare. La fel ca prezenţa noastră în diverse topuri internaţionale, în competiţii naţionale şi internaţionale, cu rezultate semnificative, abordarea antreprenorială şi inovativă ne-a transformat în pol de dezvoltare regională. Totuşi, trebuie sa fim modeşti şi să privim cu atenţie la universităţile puternice din vestul Europei sau continentul nord-american, pentru a învăţa din experienţa lor şi pentru a dezvolta abordarea antreprenorială. În prezent, în universitate avem în derulare 4 proiecte, câştigate prin competiţie, axate pe antreprenoriat şi transfer tehnologic, a căror valoare totală se apropie de 40 milioane de lei. Pe lângă importantele proiecte de antreprenoriat ale universităţii, în cursul anilor trecuţi am introdus disciplina Antreprenoriat ca disciplina facultativă la aproape toate programele de studii, dar şi obligatorie, la unele specializări de inginerie, la nivel de licenţă şi masterat. HEInnovate este un program european important pentru dezvoltarea universităţilor şi a studenţilor, pe care l-am susţinut şi în perioada în care am exercitat funcţia de Ministru al Educaţiei Naţionale”.

Până acum, OCDE şi Comisia Europeană au furnizat un raport HEInnovate pentru încă opt ţări europene: Olanda, Italia, Austria, Croaţia, Irlanda, Polonia, Ungaria şi Bulgaria. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: