Festivalul literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni

În ziua de 15 iunie a.c., la Dumbrăveni au fost comemoraţi 130 ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional Mihai Eminescu. Au fost prezente personalităţi marcante ale vieţii culturale din România şi de peste hotare: academicienii Eugen Simion, Mihai Cimpoi, Gheorghe Duca, Vasile Tărâţeanu, vicepreşedintele Academiei Române, Victor Voicu, acad. Maya Simionescu, secretarul general al Academiei Regale din Belgia M. Jacques De Decker. A absentat din motive bine întemeiate preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop. Au mai fost prezenţi directorul Romfilatelia, Cristina Popescu, maestrul Nicolae Voiculeţ, Nicolae Georgescu şi Doina Rizea Georgescu, Vasile Bahnaru, Viorel Dinescu, de la Botoşani îi amintim pe dna Lucia Olaru Nenati, poetul Dorel Mihai Gaftoneanu şi prof. Cornaci, Virgil Tănase de la Paris.

În preambulul acestei manifestări, în ziua de 13 iunie 2019 la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc lansarea cărţii „Ediţii – Mihai Eminescu. Titu Maiorescu 1884”, scoasă la Editura Tipo Moldova Iaşi, sub coordonarea cunoscutului eminescolog Nicolae Georgescu, a Doinei Rizea şi a directorului editurii Aurel Ştefanachi.

În faţa viitorului Centru „Eugen Simion” a avut loc dezvelirea busturilor lui Mihai Cimpoi, Eugen Simion şi Mihail Kogălniceanu. Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat de către Vasile Voiculeţ, la nai. A luat cuvântul actualul primar al comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, care a mulţumit asistenţei. Dezvelirea celor trei busturi a fost un moment deosebit nu numai pentru cei prezenţi, dar şi pentru viitorul memoriei celor trei.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, dl Gheorghe Duca, a ţinut să spună: „Vreau să vă mărturisesc că este un eveniment de amploare culturală, domnii Eugen Simion şi Mihai Cimpoi sunt nume de referinţă ale culturii româneşti. Mihai Cimpoi, prin cărţile sale, a deschis lumina fiinţei lui Mihai Eminescu. În primul rând vreau să-i felicit pe cei care au desăvârşit aceste busturi”.

Virgil Tănase, venit special de la Paris, spunea: „Cultura românească pe care noi o scriem, există. Avem nevoie de ea, de repere în care să devenim noi. Eugen Simion este un asemenea reper de care avem nevoie. Astăzi este nevoie de asemenea coloane pentru a merge mai departe”.

A urmat o slujbă de binecuvântare ţinută de un sobor de preoţi. După care cei prezenţi s-au deplasat în sala „Ateneu” unde a avut loc manifestarea dedicată lui Mihai Eminescu. Şi aici s-a cântat Imnul Naţional al României, primarul Ioan Pavăl a mulţumit celor prezenţi, Consiliului Local.

Cu această ocazie au luat cuvântul Cristina Popescu, preşedinte al Romfilatelia, care a publicat un album Mihai Eminescu cu pictura Ligiei Macovei, timbre şi plicuri prima zi a academicienilor Mihai Cimpoi şi Eugen Simion. În luarea de cuvânt, Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române, a evidenţiat personalitatea lui Mihai Eminescu, amintind despre identitatea naţională a poporului român şi, implicit a Academiei Române, care a avut şi are un rol hotărâtor în cultura română.

Academiciana Ana Duca de la Chişinău amintea la rândul ei faptul că este fericită că se află la Dumbrăveni, aducând elogii marelui poet spunând că „plecăm de aici în viitorul care ne aparţine. Să fim mereu alături de valorile care ne reprezintă”.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, dl Gh. Duca, la rândul său, a evidenţiat personalitatea marelui Eminescu, spunând că „Eminescu pentru Basarabia înseamnă totul” şi, cu nostalgie în glas, că „abia în 1992 am văzut pentru prima oară România şi plângeam când am pus piciorul pe pământul patriei mele”. A mai vorbit despre Mihai Cimpoi şi Eugen Simion, evidenţiindu-le meritele culturale.

Victor Voicu, directorul Muzeului Literaturii Române, a spus: „Festivalul este dedicat poetului naţional. Am refăcut o ediţie despre Teatrul lui Mihai Eminescu şi am preluat şi colaborat la mai multe proiecte. Cred că nu este zi să nu mă văd cu acad. Eugen Simion. Din punctul meu de vedere opera lui Eugen Simion nu poate fi ignorată. Trăim într-o perioadă globalizantă şi cred că şcoala şi biserica au datoria fundamentală de a călăuzi tânăra generaţie”.

Acad. Eugen Simion, personalitate marcantă, un dăruit al neamului românesc, a spus: „De ce sunt ataşat de acest eveniment? De zece ani încoace tot ce facem în aula Academiei Române facem aici la Dumbrăveni. Venim aici în nordul ţării în locul originii lui Eminescu. Satul Dumbrăveni este un sat atipic, un sat civilizat”.

Tot el menţiona: „Toate gunoaiele vieţii româneşti se arată la televizor. Au făcut praf şi media care informează numai despre lucruri rele. Să dăm o şansă acestui popor. Globalismul nu trebuie să ne strivească, trebuie să ne unească. Mi s-au dedicat mie, lui Mihai Cimpoi şi Mihail Kogălniceanu, busturi. Mă simt copleşit şi emoţionat de această onoare.”

Acad. Mihai Cimpoi, cu un simţ al ironiei fine, spunea: „Iată-mă ajuns şi statuie! În septembrie 1976, Nichita Stănescu când a venit la Chişinău spunea: am venit acasă de acasă. Asta spun şi eu. Ţin să aduc mulţumiri Primăriei Dumbrăveni pentru tot ceea ce face pentru Mihai Eminescu.”

Acad. Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi spunea despre Mihai Cimpoi şi Eugen Simion: „Intraţi de acum în statui, dvs. domnilor Eugen Simion şi Mihai Cimpoi. Se împlinesc 130 de ani de când trupul lui Eminescu a fost dat pământului, dar el ne veghează de sus, aflându-se în dreapta lui Dumnezeu. Rămân dator faţă de memoria lui şi, cât voi trăi, voi face totul ca Eminescu să strălucească în Cernăuţii lui Aron Pumnul şi al lui. Voi recita o poezie care s-a găsit în buzunarul lui Eminescu pe patul de moarte, «Stele-n cer»”.

Au fost acordate diplome, premii şi titluri de cetăţeni de onoare. Manifestarea a fost o reuşită.

 

Scurt istoric al festivalului

 O mână de entuziaşti şi iubitori de poezie eminesciană trăiau cu emoţie zilele de naştere şi de comemorare a poetului naţional Mihai Eminescu. Nimeni atunci nu avea să bănuiască amploarea care avea să o ia peste un deceniu expresia emoţiei lor.

Acei entuziaşti la acea vreme aveau o cultură poetică, iar unii dintre ei scriau şi aveau deja volume publicate. Îmi fac datoria de onoare să-i amintesc aici pe poetul Ion Beldeanu, fost preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Bucovina (SSB), redactor-şef al revistei „Bucovina literară”, regretatul poet Ion Cozmei, o voce autentică a liricii din Bucovina; un alt absent regretat astăzi, jurnalistul care cocheta cu poezia, Mugur Geo, poetul Dan T. Gürtesch, şi el un împătimit al liricii şi subsemnatul.

Aici trebuie să-i punem în prim-plan pe fostul primar al comunei Dumbrăveni, dl Sorin Bursuc, la care se adaugă aportul nemijlocit al secretarului primăriei, dl Mihai Chiriac, fost ziarist şi iubitor de poezie eminesciană şi păunesciană, cu o memorie încărcată de versurile acestor mari poeţi români, aşadar fără ei nu s-ar fi ajuns la cea de-a 12 ediţie a festivalului.

Un alt nume care a contribuit nu numai spiritual, dar şi material la desfăşurarea festivalului a fost preotul paroh Constantin Jaba, care a fost vizitat personal de poetul Adrian Păunescu; la acea vreme, preotul întărea ideea cu dovezi că Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni, idee susţinută şi de alţi cercetători şi critici literari.

Dacă prima ediţie s-a desfăşurat cu oamenii amintiţi, într-un cerc restrâns, în sala de şedinţe a Primăriei Dumbrăveni, la a doua ediţie, cu aportul nemijlocit al secretarului primăriei Mihai Chiriac, ne-am hotărât să invităm personalităţi marcante, eminescologi din Basarabia şi nordul Bucovinei. Au venit la acea ediţie academicianul şi eminescologul Mihai Cimpoi şi directorul Institutului de Filologie de la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, dl Vasile Bahnaru, iar de la Cernăuţi a fost academicianul Vasile Tărâţeanu, un mare dăruit al românismului.

La următoarele ediţii au venit nume de excepţie ale culturii româneşti din spaţiul eminescian de la Nistru pân’ la Tisa şi de peste hotarele ei.

Acea mână de entuziaşti a lăsat astăzi pe alţii să se bucure de munca lor care nu fac decât să privească cu emoţie şi adâncă recunoştinţă către chipul luminos al lui Mihai Eminescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: