În regiunea Iaşi

Judeţul Suceava are cel mai mare grad de depunere a declaraţiilor fiscale în regim de autoimpunere

> Media regională este de 95,5%, AJFP Suceava având stabilit un nivel de 97%, „întrucât rezultatele anterioare au fost superioare” > Suceava are şi „cel mai mare grad de migrare către mediul online”, în scopul creşterii gradului de conformare fiind aplicate şi măsuri de executare silită

 Agenţia Naţională a Finanţelor Publice (ANAF) a stabilit pentru Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava, ca ţintă pe anul 2019, pentru obligaţiile fiscale declarate de contribuabili, în regim de autoimpunere, declaraţii sub rezerva verificării ulterioare, un grad de depunere voluntară de 97%.

Potrivit purtătorului de cuvânt sucevean Oana Violeta Apetrea, nivelul ţintă a fost stabilit de ANAF diferenţiat, pentru fiecare judeţ, astfel încât să aibă caracter stimulator, pornind de la nivelurile realizate în perioada precedentă. Drept urmare, judeţelor din regiunea Iaşi li s-au atribuit niveluri-ţintă cuprinse între 92,50% şi 97%, cu o medie regională de 95,5%. În rândul acestora, pentru AJFP Suceava a fost stabilit nivelul cel mai mare, întrucât rezultatele anterioare au fost superioare. Indicatorul se calculează avându-se în vedere numărul de declaraţii depuse în termenul legal, raportat la numărul de declaraţii aşteptate, conform vectorului fiscal.

„AJFP Suceava a întreprins însemnate acţiuni în vederea creşterii nivelului de depunere a declaraţiilor online, iar perioada de adaptare a agenţilor economici la noua modalitate de depunere, dar şi unele situaţii speciale, precum expirarea valabilităţii certificatelor digitale, s-au reflectat negativ în nivelul indicatorului, dar cu efecte pozitive pe termen lung” subliniază Oana Violeta Apetrea, adăugând că, la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, AJFP Suceava se evidenţiază cu „cel mai mare grad de migrare către mediul online, în privinţa depunerii declaraţiilor”. Astfel, la începutul lunii aprilie, gradul de depunere voluntară a declaraţiilor, indicator agregat la nivel de an, era de 96,25%.

Gradul valoric de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale este calculat ca raport între sumele încasate în termen şi sumele declarate, aferente obligaţiilor fiscale, ţinta stabilită pentru anul 2019 pentru acest indicator fiind de 87%.

În scopul creşterii gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor, AJFP Suceava derulează acţiuni de asistenţă privind conştientizarea contribuabililor cu privire la termenele de declarare şi plată, concomitent cu aplicarea consecventă a măsurilor de executare silită, ca latură coercitivă a activităţii de colectare.

„Există situaţii în care contribuabili de bună-credinţă nu reuşesc să aibă un comportament fiscal conform, ca urmare a unor blocaje financiare. În aceste situaţii, organul fiscal îndrumă contribuabilii spre obţinerea unei eşalonări la plată” a informat Oana Violeta Apetrea, menţionând că, după primul trimestru al anului, gradul valoric de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale, indicator agregat la nivel de an, era de 79,48%.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI