„Crai nou”, la numărul 8000

Cât o vrea Dumnezeu – care este cititorul – vom continua

Ieri la amiază, în Sala „Elena Greculesei” de la Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera” din Suceava, ziarul „Crai nou” a marcat apariţia numărului 8000.

Directorul publicaţiei, Dumitru Teodorescu, a mulţumit celor prezenţi, evenimentul – întâmplat în prima zi a Săptămânii Patimilor – fiind, după cum a apreciat, „un test despre cât de citit este ziarul”. Şi, se vede că este, dat fiind numărul mare de persoane aflate în sală: membri ai redacţiilor anterioare, foşti şi actuali colaboratori, prieteni – unii dintre ei vechi – ai ziarului. „Este o sărbătoare, chiar dacă ziarul de astăzi a marcat-o ca pe un eveniment pasager în istoria lui” a spus Dumitru Teodorescu, care a făcut o scurtă istorie a publicaţiei născute în decembrie 1989. A rememorat momentele din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, când s-a decis renunţarea la veche publicaţie, „Zori noi”, şi a punctat câteva dintre evenimentele definitorii din istoria unui ziar „făcut întotdeauna de profesionişti”, care a avut şi colaboratori care s-au dovedit a fi nume sonore ale peisajului literar bucovinean. A amintit de „Suceava”, nume sub care publicaţia a apărut în două ediţii, pentru ca apoi să apară „Crai nou”, în prima zi de Crăciun, care anul acesta, în decembrie, va sărbători 30 de ani de la prima apariţie. Ziar la care a fost „cap limpede” la prima sa apariţie, şi-a amintit.

O proiecţie emoţionantă în power-point a prilejuit momente de plăcută aducere aminte a celor care, în calitate de jurnalişti angajaţi, au semnat în paginile cotidianului sucevean, mulţi dintre ei prezenţi în sală. Oameni „care şi-au topit în materia lui – efemeră, până la urmă – informaţia, talentul, munca, dedicaţia”, într-un ziar care a acoperit cele mai importante evenimente care au avut loc în judeţ: Ion Paranici, mulţi ani redactor-şef al ziarului (17 ani la „Zori noi” şi 8 la „Crai nou), Ion Nedelea, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef, Nicolae Groza, Costache Clement, Dumitru Teodorescu, Doina Cernica, Mircea Sfichi, Sava Bejinariu, Gheorghe Parascan, Victor Micu, Carmina Manolache, Dana Dominciuc, Ştefan Ursachi, Dumitru Brădăţan, Constantin Ştefuriuc, Dumitru Vinţilă, Ion Mîndrescu, Victor Rusu, Ion Drăguşanul, Alexandru Toma, Liviu Clement, Mihai Chira, Cristian Vălianu, Magda Axon, Mugur Geu, Daniela Beale, Cristian Marcu, Oana Şlemco, Mirela Butnariu, Adrian Pîrgaru, Valentin Ioan Adomnicăi.

Către unii dintre ei, trecuţi la cele veşnice şi rămaşi în amintirea şi sufletul colegilor de redacţie, s-au îndreptat gânduri calde, de „odihnă veşnică”.

Şi nu au fost uitaţi directorii economici, contabilii-şefi, personalul administrativ, care au contribuit efectiv la editarea publicaţiei, vreme de 30 de ani. „Le mulţumim lor şi, totodată, numeroşilor colaboratori, pe scrisul cărora ne-am sprijinit în editarea acestuia” a spus Dumitru Teodorescu, între ei aflându-se cea mai veche corespondentă a acestui cotidian, prezentă în sală, Artemisia Ignătescu.

„Dacă privim lucrurile din perspectiva noastră, suntem mândri de ce am făcut şi se putea mai bine, sigur că da. Am fost ziarul care a acordat dintotdeauna atenţie fenomenului cultural, nu doar cele două pagini care apar de-o vreme” a spus Dumitru Teodorescu, afirmaţie care a prilejuit intervenţia scriitoarei Doinei Cernica, realizatoarea paginilor de cultură şi artă, cea care, din 1997, a realizat 1095 de ediţii ale acestora.

„Conform cercetării întreprinse de Constantin Ştefuriuc în pregătirea lucrării sale de licenţă, pagina de literatură şi artă, indiferent cum se numea, exista încă de la «Lupta poporului», în 1946, când apărea şi o pagină de literatură pentru copii”, a spus Doina Cernica, adăugând că toţi scriitorii importanţi ai Bucovinei au semnat, au şi lucrat în redacţia ziarului. A adresat cuvânt de mulţumire Elenei Pintilei şi Adrianei Chindriş, de la Biblioteca „I.G.Sbiera”, autoare ale unor lucrări legate de numele şi activitatea ziarului: „Crai nou” (1992-1993) – Bibliografie”, de Elena Pintilei şi „Crai nou” (1994-1995) – Bibliografie”, de Adriana Chindriş.

Prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, a felicitat „Crai nou” cu ocazia apariţiei numărului 8000. „Am simţit aşa, din prezentarea domnului Dumitru Teodorescu şi a doamnei Doina Cernica, o anume nostalgie în sală, pentru că sunteţi un ziar care are tradiţie, are istorie şi, pe bună dreptate, la cele 8000 de numere ale «Crai nou» trebuie adunate şi cele 12.512 numere ale ziarului «Zori noi». Practic, ştafeta a fost dusă mai departe de «Crai nou», de profesioniştii care au publicat în ziar. Ca prefect, vreau să vă felicit pentru felul în care reuşiţi să vă păstraţi echidistanţa, obiectivitatea şi profesionalismul în activitatea dv.”

Oficialul a deplâns „vremurile acestea, caracterizate nu întotdeauna printr-o prezenţă jurnalistică care să respecte deontologia profesională. Cu atât mai mare este meritul dvs., ca aţi reuşit să vă păstraţi această linie corectă şi echidistantă”.

Apreciind întâlnirile şi experienţele pe care le-a avut cu foşti şi actuali jurnalişti ai ziarului, prefectul judeţului le-a adresat succes în activitate, urându-le „să nu facă niciodată rabat de la profesionalismul cu care îşi desfăşoară activitatea”. „Îmi doresc în continuare să primim informaţia foşnind hârtia tipărită, care are multă muncă, şi, de aceea, cu atât mai de apreciat este că aţi ajuns la numărul 8000. La numărul 12513, când depăşiţi numărul de apariţii ale ziarului „Zori noi”, să ne vedem, din nou, în cadru festiv!” a încheiat Mirela Adomnicăi.

Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a apreciat ca nefiind întâmplătoare aniversarea aceasta din prima zi a Săptămânii Mari. „Un ziar echilibrat, făcut de profesionişti, mai puţin implicat în războaiele politice, dedicat şi faptelor culturale şi sportive. Aşa ne-am obişnuit cu toţii, cei care citim «Crai nou»”, a spus Viorel Seredenciuc, apreciind că şi în ziarul «Zori noi», al cărui cititor a fost, „era foarte multă informaţie corectă”, pentru că „asta însemna talent, măiestrie, să dai lucrurilor impuse atunci o formă, un înţeles, astfel cel care avea ziarul în faţă să-l citească, de multe ori, cu interes”.

Artemisia Ignătescu, deosebit de emoţionată, cel mai vechi colaborator al „Crai nou”, a mărturisit că, indiferent de numele purtat, ziarul a fost ca o familie. „Ziarul acesta a fost întotdeauna un ziar de echilibru, care a scris despre oameni şi faptele lor. Că au trebuit făcute materiale în spiritul vremurilor care au fost, mai bune sau mai rele, nu aceasta este important, ziarul şi-a slujit din plin cititorii, şi asta este foarte important” a spus ea. A ţinut să amintească nume legate de cel al ziarului – Pan Solcan, Dragoş Vicol, George Sidorovici, Titus Fartăiş, „care, poate, celor mai tineri nu le spune nimic, dar mie îmi spun multe, pentru că ştiu cum au lucrat şi cum s-a zbătut, când cenzura era foarte aspră, să contribuie la dezvoltarea ziarului”. A mulţumit celor care, de-a lungul timpului, i-au fost alături, a mulţumit lui Ion Paranici pentru susţinerea într-un moment delicat din viaţa profesională, în calitate de colaborator extern a ziarului. „Acest ziar m-a format”, a mărturisit, spunând că a adunat materialele apărute aici în cărţile sale de publicistică, cinci la număr.

Scriitoarea Mihaela Grădinaru, în cuvinte sensibile, a salutat întâlnirea cu ziarul. „Nu, nu sunt simple foi de hârtie, nu-s doar informaţii cu nesfârşită rouă pe ele. E mult, mult mai mult decât atât. E, în primul rând, întâlnirea cu oameni de suflet şi har. Oameni frumoşi şi primăvăratici, ce se încăpăţânează, încă, în vremile contorsionate ale unei istorii potrivnice, să creadă în seminţele aducătoare de rod bun pe care scrie talent, profesionalism, dăruire, lumină, împărtăşite”, a spus ea. „«Crai nou» e o călătorie cotidiană care te poartă dincolo de fruntariile fireşti sau nefireşti (şi mă gândesc aici în primul rând la sârma ghimpată ce încă sfâşie Bucovina în două). E spaţiul spiritual în care mi-am găsit tovarăşi de drum, oameni de cursă lungă în urcuşul fără sfârşit spre VALOARE”.

De la Mănăstirea Voroneţ au venit să fie alături ziarului, la număr aniversar, stavrofora dr. Gabriela Platon, stareţa mănăstirii, însoţită de monahia Elena Simionovici, vicepreşedintă a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, care a rostit un „cuvânt de mulţumire”. „Mănăstirea Voroneţ nu a lipsit niciodată din paginile acestui ziar. Că au fost aniversările noastre, că au fost lansările noastre de carte sau că am scris noi despre unele şi altele, «Crai nou» ne-a făcut loc în paginile sale. Ne-am simţit că mergem spre inimi, cu inimile în palmă. Rămâne scris pentru veşnicie ce s-a scris despre Voroneţ în paginile ziarului, de aceea le mulţumim tuturor celor care scris cândva despre Voroneţ şi îi aşteptăm şi pe cei care vor veni”.

„E o onoare să particip la această sărbătoare” a declarat şi Dumitru Davidel, maistru militar în rezervă, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor. Corespondent voluntar, la 18 ani, al ziarului „Zori noi”, care a venit să aducă mulţumiri „pentru felul în care dv. colaboraţi cu Asociaţia Cultul Eroilor, cu Asociaţia Veteranilor de Război şi pentru că ne-aţi ajutat când am avut nevoie”

Ion Paranici, cu vizibilă emoţie, a felicitat echipa „Crai nou”. „Cei care se regăsesc acum în caseta redacţională constituie echipa care culege astăzi aplauze, care culege felicitări. Le merită pentru ceea ce au făcut şi fac şi, mai ales, pentru ceea ce vor face de acum încolo. Dincolo de colectivul care merită aceste felicitări se află un puternic eşalon de corespondenţi, de colaboratori. Am încercat să fac o listă a lor şi am rămas emoţionat în faţa ei, pe lista aceasta figurează oameni cunoscuţi, de reputaţie. Ei merită, de asemenea, felicitări”.

Vreme de 25 de ani redactor-şef al ziarului, Ion Paranici a ţinut să remarce că de la „Zori noi” au plecat spre „Crai nou” profesionişti adevăraţi. „Fără ei nu se putea ajunge la acest număr de apariţii. Erau condeie atât de bune încât aproape 30 de redactori de la «Zori noi» şi «Crai nou» au publicat cărţi, au devenit autori la diverse edituri din Suceava şi din ţară” spus el. Ion Paranici a evocat perioada de început a ziarului, „care nu a fost prielnică”, şi presiunile la care publicaţia a fost supusă. „Ziarul a mers în continuare cu curaj, cu har, cu talent, cu determinare. Dea Domnul să fie căutat şi citit!”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Ionuţ Epureanu, i-a înmânat lui Dumitru Teodorescu o Diplomă de Excelenţă „pentru colaborarea şi sprijinul acordat în vederea promovării climatului de siguranţă civică” şi şi-a exprimat încrederea că parteneriatul cu ziarul va continua.

Un alt colaborator vechi şi valoros al ziarului, Gheorghe Dolinski, a ţinut să fie prezent alături de jurnaliştii cu care a colaborat mulţi ani. Vorbind din partea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina – din partea căreia s-au mai aflat şi alţi membri în sală – a ţinut să transmită mulţumiri colectivului ziarului mai ales pentru că, în Anul Centenarului, „ne-au deschis o rubrică specială, în care noi am prezentat corifei ai Marii Uniri, în care am adus în faţa oamenilor personalităţi care au înfăptuit Unirea şi de care ei nu ştiau”. A adus la cunoştinţă şi cuvântul de mulţumire al unui alt colaborator vechi al ziarului, Kolea Kureliuc, doborât fizic de muncile agricole specifice sezonului, şi a urat ani mulţi şi buni ziarului şi celor care-l scriu.

Manifestarea a fost încheiată de Dumitru Teodorescu, care a mulţumit tuturor pentru „aceste frânturi de recunoştinţă” primite de la cei care au luat cuvântul. „Nu vom coborî ştacheta. Am format un stil care trebuie dus mai departe şi vom face asta. Ne trebuie consecvenţă şi ceva mai mulţi bani, pentru că resursele sunt din ce în ce mai limitate, iar tot mai mulţi corbi prevăd căderea presei scrise. Există presă pe calculator, dar, cum spunea cineva, aici, să auzi foşnetul hârtiei este cu totul altceva. Cât o vrea Dumnezeu – care este cititorul – vom continua”.

Foto: LUANA POPA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: