„Cristos a înviat !” pentru creştinii romano-catolici suceveni

Credincioşii romano-catolici din Suceava sărbătoresc deja Paştele, anul acesta cu o săptămână mai devreme decât credincioşii ortodocşi.

Sâmbătă, în noaptea de Înviere, sute de suceveni au celebrat Virgilia Pascală în atmosfera solemnă şi de sărbătoare a Bisericii romano-catolice „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava. Au participat la ea şi primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harşovschi şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, a căror prezenţă la marile sărbători ale comunităţii catolice a devenit tradiţie.

Liturghia solemnă a început la ora 22 şi a fost celebrată de preotul paroh, decan de Bucovina Iosif Păuleţ, preotul vicar Robert Budău şi preotul greco-catolic Mihai Chiriloaia.

Cu biserica scufundată în întuneric, preoţii au binecuvântat focul, pregătit în afara lăcaşului.

„Fraţilor preaiubiţi. În această noapte preasfântă, în care domnul nostru Isus Cristos a trecut din moarte la viaţă, Biserica îi cheamă pe fiii săi răspândiţi în lumea întreagă să se adune în priveghere şi în rugăciune. Dacă vom comemora astfel Paştele Domnului, ascultându-i cuvântul şi celebrându-i tainele sfinte, vom avea speranţa de a fi părtaşi la biruinţa Lui asupra morţii şi a trăi împreună cu El întru Dumnezeu” a rostit preotul Iosif Păuleţ în preajma focului sacru care a fost mutat apoi în cădelniţă şi de la care s-a aprins Lumânarea Pascală.

„Să stăm mai aproape de cei care sunt copleşiţi de încercări şi dezamăgiri!”

Cu lumânarea în mână cortegiul preoţilor şi al copiilor de altar au „spart” întunericul din biserică anunţând în drumul până la altar „Lumina lui Cristos!”, în timp ce mulţimea din biserică a răspuns „Mulţumim lui Dumnezeu!”. În acest timp, fiecare credincios a luat lumină de la Lumânarea Pascală, împărtăşind apoi, unul de la altul, simbolic, victoria luminii asupra întunericului, a vieţii asupra morţii.

Virgilia Pascală romano-catolică nu durează mai mult de două ore şi cuprinde mai multe părţi. Prima după aprinderea luminii este o cântare ce reprezintă de fapt conţinutul religios al nopţii de Înviere, cântare ce se face la lumina lumânărilor credincioşilor. Au urmat apoi mai multe lecturi din cărţile sfinte, în limbile română, germană şi polonă, solemnităţile fiind susţinute de imnuri cântate la orgă şi de corul bisericii.

O parte emoţionantă a Virgiliei Pascale este Liturghia Botezului, momentul în care preoţii binecuvântează apa cu care după reînnoirea în cor, din partea întregii comunităţi din biserică, a legămintelor de la Botez, şi au stropit credincioşii prezenţi la liturghie. Cu aceeaşi apă sfinţită în noaptea de Înviere vor fi botezaţi copii născuţi peste an.

 O altă parte emoţionantă a fost cea în care preotul paroh Iosif Păuleţ a transmis credincioşilor, citând o parte din el, mesajul „păstorului” Diecezei de Iaşi (din care face parte comunitatea romano-catolică de la Suceava) P.S. Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

Anul acesta, înalta faţă bisericească romano-catolică s-a referit în mesajul său, numit „Drumul victoriei şi al înălţării”, la ideea că pentru ca acestea să fie posibile este nevoie din partea fiecărui credincios de umilinţă şi sacrificiu.

„Retrăim şi anul acesta, cu vie credinţă şi multă însufleţire, bucuria învierii Domnului. Este ziua victoriei lui Isus şi a înălţării sale după clipa întunecată din Vinerea Mare. După întunericul de pe Calvar, soseşte clipa învierii şi a luminii. A fost nevoie de umilinţă şi moarte pentru a ajunge şi a trăi cu mare bucurie ceasul biruinţei şi al înălţării. Acesta a fost drumul ales de Isus, Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul omului, pentru a împlini voinţa Tatălui ceresc şi pentru a oferi fiilor săi răscumpărarea: drumul crucii, drumul jertfirii şi al morţii. (…)

Să stăm mai aproape de cei care sunt copleşiţi de încercări şi dezamăgiri, pentru ca încrederea lor în Domnul să fie mai motivată; să fim alături de cei care, crezând că se descurcă şi fără Dumnezeu, aleg să se încreadă doar în propriile puteri şi capacităţi, ca şi ei să fie convinşi că viaţa îşi găseşte sens doar în Cel care a creat-o şi care îi poate oferi împlinire. Să ne apropiem cu mai multă căldură de cei care s-au îndepărtat de Biserică, arătându-se intoleranţi faţă de greşelile şi slăbiciunile ei, ca să înţeleagă adevărul că ea este pentru toţi un loc de purificare personală şi de regăsire comunitară a lui Dumnezeu. Să trăim cu toţii bucuria Învierii ca pe cel mai mare dar pe care-l putem primi de la Cel ce este viaţa şi învierea noastră” a citat preotul Iosif Păuleţ din mesajul de Paşti transmis de episcop credincioşilor.

„M-aş bucura tare mult ca mai-marii Bisericilor să cadă o dată de acord şi să stabilească Paştele la aceeaşi dată”

Nici în acest an, în noaptea de Înviere, preotul decan de Bucovina, Iosif Păuleţ, nu a uitat să readucă în faţa credincioşilor nefireasca sărbătorire, în zile şi la date diferite, de către credincioşii ortodocşi şi cei romano-catolici a Paştelui.

„M-aş bucura tare mult ca mai marii Bisericilor să cadă o dată de acord şi să stabilească Paştele la aceeaşi dată, aşa cum avem la aceeaşi dată Crăciunul. Dar deocamdată trebuie să rămânem cu ideea că, exceptând anii când sărbătorim împreună, atunci când decalajul este de o săptămână, două sau mai multe, conţinutul sărbătorii Paştelui rămâne acelaşi: Învierea lui Isus din morţi”.

Ritualul Virgiliei Pascale a continuat până aproape de miezul nopţii, când mulţimea prezentă la liturghie a plecat în procesiune, înconjurând biserica şi cântând adevărul de secole în care credincioşii creştini ortodocşi şi catolici cred cu toată fiinţa lor: „Cristos a înviat din morţi/ Cu moartea pre moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le”.

După procesiune, preoţii au sfinţit coşurile cu pască şi ouă roşii care au stat ieri pe masa de Paşti în casa fiecărui credincios catolic din lume.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: