„Crai nou“ la ediţia cu numărul 8000!

Tot atâtea zile trăite cu febrilitate…

Ar fi nedrept să se creadă că, în viaţa ziarului „Crai nou”, 8000 e doar un număr ce aparţine limbajului statistic. El înseamnă, dincolo de orice, tot atâtea zile – trăite cu febrilitate – din parcursul profesional al unor jurnalişti care au crezut şi cred în ceea ce fac. Cândva (era la începuturi, uneori şovăitoare), împreună cu o parte din ei, am împărtăşit nădejdea că, prin cuvântul tipărit, publicaţia – slujind convingeri şi asumându-şi riscuri într-o lume ea însăşi agitată, fără repere limpezi – se poate înţelege cu oamenii. Şi, mai ales, cucerind un loc distinct în varietatea mişcătoare de opinii, îşi va apropia un consistent filon de cititori (adevăraţii prieteni şi, deopotrivă – de ce nu? – editori ai operei jurnalistice numită „Crai nou”). O mărturiseşte vârsta ce onorează frontispiciul ediţiei de astăzi a cotidianului.

Sentimentul ce mă stăpâneşte nu poate fi altul decât acela de respect pentru oamenii care acum, în redacţie, gândesc la noile şanse ale trecerii prin timp a ziarului lor.

ION PARANICI

 

 Dragoste nedezminţită

 În aceste vremuri complet defavorabile presei scrise, ziarul sucevean „Crai nou” sărbătoreşte astăzi, alături de cititorii săi, editarea exemplarului cu numărul 8000. Salut cordial această remarcabilă reuşită, clădită minuţios pe talentul, munca şi, mai ales, voinţa întregii echipe redacţionale de a fi competitivă în aşa împrejurare. Trebuie să mai adaug că relaţia mea cu directorul publicaţiei, dl Dumitru Teodorescu, a fluctuat, în anii când eu îndeplineam funcţii publice, între bună înţelegere, deseori chiar armonie, şi adversitate înverşunată. Tot timpul însă ne-a apropiat şi continuă să ne lege dragostea nedezminţită faţă de foşnetul matinal al paginilor de ziar, îmbibate cu miros de cerneală poligrafică, din care răzbate lumina caldă a cuvântului tipărit.

La mulţi ani, „Crai nou”!

IOAN BĂNCESCU

P.S. Fatalitatea a făcut ca data de 22 aprilie 2019, în care a picat acest jubileu, să coincidă cu prima din Săptămâna Patimilor înscrisă în calendarul ortodox şi cu ziua de naştere a celui ce a fost Vladimir Ilici Lenin. În context, găsesc potrivit să închei acest mic demers publicistic dedicând întregului personal al Redacţiei ziarului „Crai nou” , nu fără umor, două versuri dintr-o inspirată poezie a lui Adrian Păunescu: „Între înger şi drac/ Trage omul sărac, înhămat la pământ”.

Fereastra mea deschisă spre lume

La început cu denumirea: „Zori noi”, iar după anul 1990 redenumit „Crai nou”, este ziarul cu o vechime considerabilă din viaţa de corespondent sau de colaborator, mai bine spus. Adică acest cotidian nu-mi lipseşte de peste 50 de ani. Rubricile lui care m-au activat prin publicare: inegalabilele pagini de „Literatură şi Artă” semnate de remarcabila ziaristă şi scriitoare doamna Doina Cernica, „Actualitate”, „Societate” etc.

50 de ani – sute de articole, scurte însemnări cu semnificaţii deosebite în conţinut şi mini proze. Sute de apariţii în ziar şi tot atâtea emoţii, speranţe de a mă autodepăşi prin a da tiparului creaţii valoroase. Astfel, negreşit, la momentele aniversare pot aprecia publicaţia mea îndrăgită prin conţinutul ei drept „o fereastră deschisă spre lume”, dorindu-i tinereţe fără bătrâneţe şi o viaţă cât mai îndelungată! La mulţi ani!

 DECEBAL ALEXANDRU SEUL

La Aniversare

Din Suceava, noul Crai

Galopează peste plai,

Şi, gustând dintr-al vieţii elixir,

Să-şi depene-nainte preţiosul fir !

Ioan Ţicalo

Sincere felicitări cu ocazia apariţiei celui de-al 8000-lea număr, în anul XXX de la naştere!

Prof. SILVESTRU PÂNZARIU, Siret

Ajuns la numărul 8000, îi urez bătrânului „Crai nou” să rămână mereu tânăr şi vertical!

TRAIAN REI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: