În mare parte

Banii primiţi de Biblioteca Bucovinei se duc pe cheltuieli de funcţionare

Chiar dacă, aparent, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava beneficiază de un suport financiar consistent, acesta nu este acoperitor pentru întreaga paletă de activităţi. Cel puţin aşa se poate concluziona dintr-o informare a instituţiei din subordinea Consiliului Judeţean Suceava, care evidenţiază că partea de cheltuieli de funcţionare deţine ponderea covârşitoare în totalul finanţării.

„Cheltuielile totale ale instituţiei însumează peste 2,54 de milioane de lei, cea mai mare parte acoperind cheltuielile de funcţionare” se precizează în analiza activităţii desfăşurate în anul 2018. Prin toate secţiile, filialele şi compartimentele, anul trecut, Biblioteca Bucovinei a oferit servicii către 10.147 de utilizatori activi, care au avut 112.615 de vizite. Către aceştia au fost difuzate 238.163 de documente, dintre care 215.141 direct la secţiile şi filialele Bibliotecii, iar 23.022 prin intermediul unor biblioteci publice din judeţ, mulţumită serviciului de „Bibliotecă mobilă”. Totodată, în 2018, la sediul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava s-au înregistrat 8.934 de participanţi la programe şi evenimente culturale, la staţiile de lucru din secţiile şi filialele instituţiei consumându-se 12.368 de sesiuni.

În judeţul Suceava funcţionează şi 90 de biblioteci publice, dintre care patru municipale, opt orăşeneşti şi 78 comunale. Bibliotecile municipale şi orăşeneşti, deservind mai mult de 200.000 de locuitori şi atrăgând circa 27.000 de utilizatori pe an, pot pune la dispoziţie peste 500.000 de cărţi şi periodice. Acestea sunt dotate cu 96 de calculatoare, majoritatea obţinute prin intermediul Bibliotecii Bucovinei, în cadrul programului „Biblionet”. Cele 78 de biblioteci comunale au în colecţiile lor 800.000 de volume şi deservesc o populaţie aproximativ 400.000 de locuitori. Astfel, o medie anuală de 38.000 de utilizatori are parte atât de servicii tradiţionale, cât şi de servicii moderne de acces gratuit la internet, dar şi de proiecte şi programe cultural-educative.

La începutul anului 2019, aceste biblioteci aveau în dotare un total de 244 de computere furnizate prin programul „Biblionet”, precum şi prin proiectul naţional „EduCab”. Conform unei informări anterioare, în 2017, dintr-o finanţare publică de circa 215.824 de lei, achiziţionate au fost 7.717 de documente de bibliotecă şi s-au făcut abonamente la ziare şi reviste pentru anul 2018. Din donaţii, în colecţiile Bibliotecii Bucovinei au intrat 1.909 de unităţii bibliografice, la care s-au adăugat 196 de documente atrase în cadrul depozitului legal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: