Despre educaţie

 Când am urcat eu, autobuzul era aproape gol. Fetiţa ocupase locul de la margine şi bunica stătea în picioare, lângă ea. Între timp, spaţiul dintre scaune a devenit neîncăpător, iar bunica a încercat, timid, să o facă să se mute pe cel de la fereastră, liber. Urletele au invadat autobuzul: era locul ei şi nu voia să se mişte şi pace! Urla, demonstrativ, cu lacrimi de crocodil, iar bunica stătea neputincioasă, fără cuvinte, ruşinată.

Mărturisesc, cu ruşine, că m-am uitat crunt spre copilul ăla, suficient de mare cât să înţeleagă ce şi de ce i s-a cerut să facă. Atât de urât încât ochii ei plini de lacrimi false mi-au găsit privirea urâcioasă, între atâtea altele care erau îndreptate spre ea, şi a tăcut. Am greşit, clar, m-am răzbunat pe un copil care atât ştia, atât i s-a permis, atât fusese învăţat. Spre bunică ar fi trebuit să privesc, poate, dar ea a ales să privească în jos.

Dacă nu faci copilul să înţeleagă de ce i-ai cerut una sau alta, care este rostul cerinţei tale, va alege să se poarte cum îi convine şi nu va pricepe ce a făcut greşit. Va folosi lacrimile pentru a-şi impune voinţa, va specula orice situaţie pentru a înduioşa cu ele. Dacă nu impui copilului limite clare de comportament, cum va şti el ce se cade să facă între oameni şi ce nu?

Nu creşti doar un copil, creşti un om, iar omul acesta trebuie educat să-şi ducă viaţa între semenii lui, să ştie, la maturitate, că dreptul său merge până unde deranjează dreptul altora.

Educaţia e treabă grea, aşa este. Copilul învaţă, la vârste mici, şi din imitaţie. Din păcate, privind în jur, de multe ori ajung la concluzia că nu poţi să dai din ceea ce nu ai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: