Lansare de carte la Muzeul Bucovinei din Suceava

Ion Ciucur – „Lazăr, preţul unui crez”

Ieri, la orele amiezii, la Muzeul Bucovinei din Suceava a avut loc lansarea cărţii „Lazăr, preţul unui crez”, scrisă de cel care a fost şef al Poliţiei Municipiului Suceava şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, colonel (rez) Ion Ciucur.

O sală plină – trei sferturi dintre cei prezenţi erau foşti colegi de muncă ai lui Ion Ciucur – a asistat la o lansare emoţionantă, moderată de scriitorul Mihai Hanganu, care s-a declarat foarte emoţionat să participe la aşa o manifestare şi a citit din creaţia proprie un poem despre Bucovina, „cea de-o parte şi de alta a Prutului.”

A salutat prezenţa lui Ion Ciucur,„un român adevărat, un patriot înflăcărat”, care îşi sărbătoreşte ziua de naştere o dată la patru ani (fiind născut pe 29 februarie), „oltean prin naştere, moldovean prin căsătorie, bucovinean prin muncă şi dobrogean prin adopţie”, „venit să ne aducă învăţătura despre cum să trăieşti frumos, prin fapte şi gânduri curate”. „Nostalgic al cuvântului bine scris”, Ion Ciucur a publicat cinci volume de proză şi două de versuri. Scrisul, pentru Ion Ciucur, a afirmat Mihai Hanganu, alături de alte activităţi preferate – grădinăritul şi plimbările lungi, este „mai mult decât o terapie”. De data aceasta a oferit cititorilor un roman, „Lazăr, preţul unui crez”, „scris după toate regulile, cu personaje bine conturate, cu acţiune bine condusă, cu realităţi, cu mister şi suspans”, un roman în care Ion Ciucur „reuşeşte performanţa unor relatării cu sens şi substanţă, a căror menire este aceea de a atrage cititorul nu atât să cunoască faptele, ci mai curând să înţeleagă realităţile unui timp istoric anume, a unui regim totalitar de sorginte sovietică, cu mult talent”.

 Un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Suceava, sub îndrumarea profesoarei Luminiţa Căşuneanu, a recitat câteva din poemele lui Ion Ciucur, poeme primite cu aplauze de asistenţă şi cu multă emoţie (ba chiar şi cu câteva lacrimi), după cum a mărturisit cel care le-a scris.

Emoţionat s-a declarat, în începutul cuvântului său, şi scriitorul şi jurnalistul Mircea Sfichi. A rememorat vremurile în care s-a cunoscut cu autorul, împrejurările în care s-au întâlnit, apoi momentul în care Ion Ciucur i-a arătat câteva din poeziile sale, care l-au impresionat. Referindu-se la romanul scris de cel cu care şi-a identificat două elemente comune – profesoratul şi sentimentele de preţuire pentru un bun prieten al amândurora, Costică Epure, trecut la cele veşnice –, Mircea Sfichi s-a declarat încântat de cartea acestuia: „Înzestrat de Dumnezeu cu mult har scriitoricesc, domnul Ciucur abordează o temă plină de interes a unui timp istoric în care regimul totalitar de sorginte sovietică făcea viaţa multor oameni un adevărat calvar. Rezistenţa anticomunistă şi antisovietică a unor grupuri de cetăţeni, în frunte cu învăţătorul Lazăr, constituie subiectul cărţii, redactată într-un stil aparte, plăcut, captivant, cu multe suspansuri, care te determină să nu laşi cartea din mână până nu o termini de citit.” L-a apreciat pe scriitor pentru felul în care foloseşte metafora, pentru documentarea laborioasă, amplă, pentru calităţile sale de reporter dovedite cu această ocazie şi a îndemnat pe cei prezenţi la lectură, ademenindu-i cu un final neaşteptat al cărţii lansate.

Prof.univ.dr. Mihai Iacobescu a mărturisit că are „un sentiment de admiraţie pentru scriitorul care, slujitor al organelor de ordine, definite în pripă de mulţi de represiune (…), a rămas, înainte de toate, om”. „Niciodată omul nu a încetat să rămână om”, a spus el, explicând şi de ce cartea lui Ion Ciucur trebuie citită: „pentru sinceritatea cu care reconstituie aceste acţiuni protestatare din carte, reconstituie o perioadă istorică, pentru dialogul pe care îl poartă cu cei care protestează împotriva regimului”. Afirmând că „o carte este bună dacă, citind-o, te pune pe gânduri”, prof.univ.dr. Mihai Iacobescu l-a felicitat pe autor pentru cartea sa, „care pune probleme de conştiinţă”, s-a declarat onorat de faptul că a fost solicitat să o prezinte şi a ţinut să-şi reafirme preţuirea pentru „cei care au rămas oameni”.

Colonel (rez) Ion Ciucur, „decanul de vârstă al celor prezenţi la lansare”, a ţinut să spună de ce el a fost cel care a scris un altfel de roman. „Am venit cu aceste critici pentru că însuşi regimul a criticat perioada aceea extraordinar de urâtă. (…) Pentru că atunci când eram elev l-au dat afară pe cel mai bun coleg al meu, pentru că era fiu de chiabur. Pentru că greu făceau tata şi mama faţă cotelor obligatorii. Pentru că m-au ameninţat că mă dau afară dacă nu-mi conving socrul să intre în colectiv. Pentru că – aceasta fiind cea mai cumplită situaţie care mi-a trecut mie prin destin – s-a propus trecerea mea în rezervă pentru că un văr a plecat în America”.

Mărturisind că şi-a dorit, ca scriitor, să „creeze sentimente”, ceea ce a şi reuşit să facă în cazul câtorva dintre cei care i-au citit cartea, Ion Ciucur, care trăieşte la Constanţa, a încheiat declarându-şi dragostea pentru locurile în care şi-a petrecut o bună perioadă din viaţă: „Bucovina este pictată în inima mea!”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: