Sănătatea are nevoie de buget pentru anul 2019

Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz, a susţinut, printr-o declaraţie politică, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, faptul că sănătatea este un domeniu esenţial dezvoltării României, care are nevoie de un buget pentru anul 2019.

În cadrul declaraţiei politice, dr. Maricela Cobuz a subliniat că s-a ajuns în luna martie fără a avea un buget aprobat pentru anul acesta. După ce Guvernul României a propus un proiect de buget votat de Parlament, sustenabil politicilor şi programelor guvernamentale, care să se plieze pe nevoile esenţiale ale tuturor domeniilor, acesta a fost blocat de preşedintele României.

Cu exact o săptămână în urmă, Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate a dlui preşedinte Klaus Iohannis pe Legea bugetului. Totuşi, proiectul de lege îşi reia cursul în procedura legislativă, pentru că preşedintele României a solicitat reexaminarea acestui proiect de către Parlament. Acest aspect nu face decât să îngreuneze buna funcţionare a instituţiilor publice care nu au încă buget.

Este imperios adoptarea de către Parlament a bugetului pentru anul 2019, deoarece domenii precum sănătatea, educaţia, dezvoltarea, transporturile, apărarea nu îşi vor putea implementa programele naţionale, menite să contribuie la bunăstarea societăţii.

În proiectul de buget pentru anul 2019, domeniul sănătăţii are prevăzut un buget uriaş, de 4,84% din PIB, o creştere cu peste 6 miliarde de lei faţă de anul trecut. Cea mai mare parte a bugetului este prevăzută pentru investiţii, achiziţia de aparatură medicală, consolidări şi finalizări de lucrări.

Plata salariilor personalului medical din România, programele naţionale de sănătate, compensarea medicamentelor, funcţionarea instituţiilor medicale de stat, toate acestea au nevoie ca bugetul să fie adoptat de către Parlament cât mai repede posibil.

„Sunt convinsă că sănătatea nu are culoare politică, iar, pentru implementarea politicilor care să vină în interesul cetăţeanului, trebuie sprijin şi implicare din partea tuturor, mai ales din partea preşedintelui României.

Numai prin acest mod putem să asigurăm o calitate durabilă a politicilor naţionale care să contribuie la dezvoltarea societăţii spre mai bine” a specificat dr. Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: