Omagierea scriitorilor ucraineni

 Pentru mine, invitaţia dlui inspector Ilie Sauciuc – preşedintele Filialei UUR Suceava la comemorarea scriitorilor, oamenilor de seamă plecaţi din această lume, a fost o mare bucurie, mai ales că aceasta s-a desfăşurat la noua biserică din Chilibaucena, Dărmăneşti, satul meu drag, satul copilăriei mele. Pentru prima dată am fost la noua biserică, care a fost construită cu contribuţia regretatului Ştefan Tcaciuc, fost preşedinte al UUR, fost deputat. Preotul Mihai Cobziuc a respectat cu sfinţenie îndemnul deputatului de a se face preot şi de a sluji pe consătenii săi în satul unde s-a născut. De aceea, în semn de respect şi recunoştinţă s-a stabilit ca pomenirea să se facă la Dărmăneşti. Biserica, alături de limbă, este liantul cel mai puternic al unui popor. Iar participarea la slujbă într-un locaş de cult este act vindecător de curăţie lăuntrică directă, având un efect imediat a cărui înrâurire binefăcătoare o porţi toată ziua. Intrând în biserică ne amintim că şi noi suntem trecători şi ne reculegem la gândul „plecării”, participăm la efortul de a fi împreună. Aici, la Dărmăneşti, am admirat tradiţii, obiceiuri, muncă voluntară, mers la biserică, un cor bisericesc format din enoriaşi de diferite vârste care vin la biserică îmbrăcaţi în costume populare. Toate aceste elemente pot recupera, măcar parţial, alunecarea lumii de la credinţă pentru că ea nu este o invenţie, ci un dar divin. La această activitate au luat parte oameni de seamă: dl inspector Ilie Sauciuc, dna inspector Lucia Mihoc, dl prof. Valentin Hapenciuc, dna prof. Laura Hapenciuc, dl profesor Eusebiu Fraseniuc, dl profesor Nicolae Mateiciuc, dl prof. Kolea Kureliuc, dl profesor Mircea Hnatiuc, oficialităţi de la Primăria Dărmăneşti şi alţii.

Dl Ilie Sauciuc a împărţit fiecărui participant o pomană după regretaţii „plecaţi dintre noi”: Corneliu Reguş, Ştefan Tcaciuc, Gheorghe Lucan, Ion Negriuc, Gheorghe Racocea, Gheorghe Cega, Traian Maleş, Nicolae Cramer, Nicolae Hapenciuc, Ion Aflorei, Petru Mehno, Victor Cozariuc. După slujba de pomenire au luat cuvântul dl inspector Ilie Sauciuc, Nicolae Cureliuc, Nicolae Mateiciuc, Mihai Gheorghi. Aceştia şi-au exprimat regretul pentru pierderea marilor personalităţi, care au lăsat în urma lor un tezaur cultural preţios.

În cuvântul său, preotul Mihai Cobziuc a spus că Biserica e menită să apere viaţa religioasă de arbitrarul individual: „nimic nu e după cum îl taie capul pe fiecare, ci după cum au lăsat Hristos, Apostolii şi Sfinţii Părinţi”. A mai arătat că „nu e bine să fie omul singur nici în viaţă, nici în credinţă. Trebuie să fim uniţi în Hristos. Bucuria cea mai mare este să facem binele altuia. Fericirea nu ne vine din propriul succes, ci din jertfă pentru celălalt”.

Praznicul pentru cei plecaţi a fost organizat la restaurantul „Brădet” din Suceava, unde grupul vocal din Negostina ne-a încântat cu cântece duioase potrivite evenimentului. (ARTEMIZIA GHEORGHI, Brodina)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: