Încântătoare sărbători

 Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit joi la prânz lansarea cărţii „Priveşte şi încearcă să vezi” a jurnalistei Doina Cernica, realizată în jurul impresiilor de călătorie pe care scriitoarea le-a adunat în anii săi de carieră din locurile din Europa şi din alte colţuri ale lumii pe care le-a vizitat.

Manifestarea a întrunit toate virtuţile evenimentului, o sală plină până la refuz dorind să participe nu doar la lansare, ci şi la întâmplarea din planul secund, de loc de neluat în seamă, cea a sărbătoririi de către Doina Cernica a unei frumoase vârste. Dr. Ioan Ieţcu şi profesorul Mihai Iacobescu se declarau impresionaţi de atât de remarcabila audienţă de care fosta şi actuala noastră colegă s-a bucurat.

Prezentarea volumului s-a realizat prin patru voci feminine: dr. Alis Niculică, moderatoare, şi scriitoarele dr. Mihaela Grădinariu, dr. Gina Puică şi dr. Isabel Vintilă, toate observând talentul reportericesc şi scriitoricesc remarcabil al autoarei şi recomandând fără reţinere cartea spre lectură, ca o şansă de a vedea lumea şi locurile ei prin ochii atenţi, calzi, plini de feminitate ai celei care a scris volumul. De la Cernăuţi a fost prezentă ziarista „Zorilor Bucovinei” Maria Toacă, prietenă a scriitoarei din vremurile în care ziariştii de la „Zori noi” şi cei de la „Zorile Bucovinei” îşi făceau vizite reciproce peste gardul de sârmă ghimpată, prietenie marcată decisiv de colaborarea celor două în scrierea unor cărţi împreună semnate despre o Bucovină încă întreagă din punct de vedere spiritual.

Cei care au vorbit din sală, dr. Ioan Ieţcu, prof. Mihai Iacobescu, prof. Elena-Brânduşa Steiciuc, Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii „Mihai Eminescu” din Cernăuţi s-au referit la o viaţă de creaţie, de cuvânt scris cu deosebit talent şi vocaţie, de cetăţeancă în cel mai deplin înţeles al cuvântului a Bucovinei, spaţiul românesc pe care, cum spunea un vorbitor, Doina Cernica a reuşit să-l unească din punct de vedere spiritual.

Transmiţând viitorului un mesaj clar prin invitarea în faţa sălii a nepoţilor ei, Doina Cernica este decisă să-şi creeze noi ocazii pentru asemenea încântătoare sărbători.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: