„Opreşte cancerul de col uterin!” la a VI-a ediţie

„Bună seara, sunt Adriana şi  am învins cancerul de col uterin.” Astfel a început  a VI-a ediţie a dezbaterii intitulată „Opreşte cancerul de col uterin!”, desfăşurată marţi la Muzeul de Istorie din Suceava, deschisă de jurnalista Adriana Dascălu Bulină, de la televiziunea Intermedia din Suceava, care a şi moderat-o, alături de Angeja Zarojanu, preşedinte al Asociaţiei SEVA, partener în organizarea evenimentului. Acelaşi salut a fost transmis, din  sala arhiplină, şi de alte câteva învingătoare ale bolii.

Angela Zarojanu a felicitat televiziunea Intermedia „şi în mod  special pe Adriana Dascălu Bulină pentru perseverenţa şi tenacitatea cu care organizează în fiecare an acest eveniment” şi a prezentat invitaţii, „specialişti de prim rang din  viaţa medicală a Sucevei, care vin aici necondiţionat să ne arate, să ne înveţe ce trebuie să facem ca să fim sănătoase şi să ne bucurăm de o viaţă frumoasă”.

Au fost prezenţi preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Suceava, dr. Sorin Hîncu, însoţit de soţia sa, dr. Cornelia Hîncu, dr. Laura Coca,  coordonatorul reţelei judeţene de screening pentru cancerul de col uterin, dr.oncolog Doina Ganea Motan, medicii de familie dr.Irina Badrajan,  dr. Adriana Hapenciuc şi dr. Maria Duţuc, dr. Maria Bucşineanu, de la cabinetul medical de planing familial din Policlinica Suceava,  dr. Mariana Stoleru, medic de  familie şi de medicină a muncii,  dr.ginecolog Dan Dumitrache, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Iuliana Grădinaru, dr. Alexandrina Pascal, medic primar  anatomie patologică şi  preotul Cătălin Cornel Mureş. A lipsit, motivat, din motive de gripă, dr. Cristian Irimie, care s-a implicat în aceasta manifestare încă de la prima sa ediţie.

Incidenţa cancerului de col uterin situează România pe locul 4 în lume

Din datele furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, citite de jurnalista Adriana Dascălu Bulină,  informaţii îngrijorătoare au ajuns la urechile participanţilor. Astfel, în 2018, incidenţa  cancerului de col uterin situează  România pe locul 4 în lume, iar mortalitatea  reprezintă a treia cauză de deces, cu incidenţă şi mortalitate de aproape trei ori mai mari  faţă de media europeană, astfel încât conştientizarea trebuie să capete proporţii de masă.

Dr. Iuliana Grădinaru a accentuat faptul că vaccinarea şi controlul periodic la medicul ginecolog pot preveni cancerul de col uterin. Astfel, vaccinarea,  „care reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin,  reduce riscul de cancer cu 40 – 70%, cu 30 – 70% reducându-se dacă se face testarea periodică, prin intermediului testului  Babeş-Popanicolau, care permite „depistarea precoce a leziunilor precanceroase  şi a cancerului de col uterin în  stadiu incipient”. Tot mai multe femei au accesat  programul  naţional de depistare precoce a acestei boli, care există din 2012,  în special la cele două centre de recoltare a materialului cervical,  din Suceava şi din Fălticeni, dar şi la medicii din tot judeţul implicaţi în reţeaua de screening.   În 2018 au fost testate 2874 de  femei, la 177 dintre acestea testul Babeş-Papanicolau a avut rezultate pozitive, ceea ce înseamnă că aceste femei  au avut posibilitatea să beneficieze din timp de un tratament adecvat.

O boală gravă care, nediagnosticată la timp, duce întotdeauna la moarte

Ce este cancerul de col uterin, care sunt simptomele, care este vârsta vulnerabilă sunt întrebări la care a răspuns dr. Dan Dumitrache, care a subliniat importanţa diagnosticării precoce, rata de supravieţuire la 5 ani fiind astfel de 93%, ea scăzând până la 15 – 20% în cazul când boala a fost descoperită târziu.  „Când şi cum se repetă testul, este bine să hotărască medicul specialist, nu neapărat la 6 luni sau la un an, ci în funcţie de ceea ce decide el. În mod normal, un test  se poate  repeta la doi ani, controlul la un an fiind obligatoriu.” Faptul că 12% din populaţia cu cancer de col uterin din Europa provine din România  e un semnal de alarmă în plus ca acest examen să nu fie ignorat, imediat ce tinerele fete şi-au început viaţa sexuală.

 Prevenţia a fost şi în atenţia dr.Maria Bucşineanu, care, la cabinetul de planning familial, are în atenţie prevenţia sarcinii prin folosirea metodelor contraceptive şi prevenţia cancerului genito-mamar. Maria Bucşineanu a insistat asupra unui important factor de risc şi anume debutul precoce al vieţii sexuale, sub 15, 16 ani, care duce la creşterea riscului de cancer de col uterin de 2,4 ori, acesta crescând dacă tânăra femeie are mai mulţi parteneri sexuali. „Iar dacă au început-o, să se protejeze, să se informeze corect  şi să accepte vaccinarea antiHPV, care este o metodă primară de prevenţie a cancerului de col uterin şi să nu uite că în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale să facă primul test Babeş-Papanicolau.”

Dr. Laura Coca  s-a referit la faptul că un stil de viaţă sănătos poate preveni o asemenea boală. „În Australia, care a introdus vaccinarea din 2007, vaccinarea vizează şi băieţii, ei fiind un factor de transmitere a bolii, Australia propunându-şi ca target ca în următorii 20 de ani să nu mai aibă cazuri de cancer de col uterin” a declarat coordonatorul reţelei judeţene de screening pentru cancerul de col uterin, accentuând că programul de screening este important şi pentru numărul de displazii cervicale pe care l-a descoperit. Displazia, fiind o leziune precanceroasă, este important să fie descoperită şi tratată radical, pentru a îndepărta orice risc de boală canceroasă.  „În spitalul din Suceava 5% dintre leziunile diplazice au fost descoperite în acest an, ceea ce e un lucru extrem de pozitiv.”

„Ce noroc pe mine că mi-am făcut testul Papanicolau!”

Dr. Alexandrina Pascal a ţinut să tragă atenţia că „cel mai important factor de risc este neefectuarea testului Papanicolau şi, de asemenea, să precizeze că istoricul natural al cancerului de col uterin se desfăşoară pe o perioadă de 10 – 15 ani de la momentul infectării până la momentul apariţiei bolii invazive”.

Din intervenţia sa am mai reţinut îndemnul adresat femeilor, precum şi tuturor celor implicaţi în prevenţia şi tratamentul acestei boli, mai ales când frotiurile au un rezultat pozitiv: „Femeile, când află că au un test pozitiv, disperă. Haideţi să le schimbăm optica! Reacţia normală la un test pozitiv nu ar trebui să fie cea de «vai de mine, eşti suspectă de cancer”», ci una de  «ce noroc pe mine că mi-am făcut testul Papanicolau!».

Să ne informăm corect

Dr. Irina Badrajan şi dr. Laura Hapenciuc, medici de familie, au insistat asupra informării corecte, din surse pertinente. Ambii medici s-au referit la importanţei faptului că medicul  trebuie să câştige încrederea  pacientului, în general,  deoarece, susţine dr. Badrajan, „cel mai mare duşman al  nostru este informarea din surse false”, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul primului vaccin antiHPV din România, „din care jumătate probabil s-a aruncat la gunoi pentru că populaţia nu era pregătită, iar forţe oculte care erau împotriva vaccinării au propagat idei total incorecte”.  Problema vaccinului este, susţine dr. Badrajan, „o problemă ce trebuie rezolvată la nivelul  Ministerului Sănătăţii, care ar trebui să aloce fonduri speciale vaccinului antiHPV,  ea dând ca exemplu  experienţa personală avută, când, pentru  nepoata sa care a cerut să se vaccineze, a plătind un cost foarte mare pentru un vaccin adus din străinătate, acesta neaflându-se în farmaciile româneşti.

 În mediul rural, unde am avut „cele mai mari eşecuri când am încercat să implementăm vaccinarea obligatorie”, după cum a declarat dr. Laura Hapenciuc, „şansa de a descoperi anumite probleme este tocmai aceea de a câştiga încrederea  populaţiei feminine”; ea a tras un semnal de alarmă  în privinţa unei probleme din mediul rural; scăderea vârstei la care fetele îşi încep viaţa sexuală – 12, 13 ani – , ceea ce face din acestea posibile candidate la infecţia cu HPV. Şi, din păcate, „noi nu avem nici măcar o lege a vaccinării, deci avem o luptă grea de dus şi sperăm ca generaţia nouă să reuşească să se informeze şi să ne viziteze pentru a o ajuta să prevină infecţia cu HPV”.

„Eu merit să fac ceva pentru mine”

A fost îndemnul cald al dr.Mariana Stoleru: „Informaţia este foarte importantă, dar nu numai.  Important este şi modul în care ne privim ca oameni, faptul că avem sau nu încredere în noi, faptul că ne respectăm sau nu, că ne iubim sau nu. De aceea nu mergem să vedem ce probleme de sănătate aveam, pentru că suntem  uneori stăpâniţi de emoţii, de frică, în loc să ne gândim cu mai multă simpatie la noi înşine, să ne gândim că merităm  să facem mai mult pentru noi. Teama duce la ignoranţă, iar ignoranţa duce la boală. Sfatul meu este să începeţi să vă priviţi altfel spre voi înşivă şi să vă iubiţi”.

Învingătoarele

Dr. Doina Ganea Motan a avut-o alături, în intervenţia sa, pe una dintre pacientele sale, Artemiza Breniuc, „o învingătoare”.  Prezentând cazul acesteia, medicul oncolog a declarat că „la ora actuală, putem şi la  Suceava  – în curând pentru toate segmentele terapeutice necesare tratamentului complet al bolii –  să luptăm şi să o învingem atunci loveşte. Prin acest exemplu am vrut să vă conving de faptul că şi atunci când destinul  loveşte – deşi mama spunea că destinul şi-l face omul, cred că avea dreptate, dar uneori chiar nici cu destinul nu poţi să lupţi –, aşa cum suntem noi, la ora actuală, cu posibilităţi fragmentate de tratament, muncim în echipă cu colegi din alte specialităţi şi lucrurile se sfârşesc cu bine”.  Dr. Ganea Motan a insistat, şi ea, asupra  importanţei de a câştiga încrederea pacientului, „de a-l simţi alături în eforturile  tale şi a-l face  dispus să accepte reacţiile adverse  ale tratamentului”.

O altă învingătoare –  Mariana Ficiuc, „bunică a cinci nepoţi”, după cum a declarat cu mândrie –  a fost prezentată audienţei de dr. Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Suceava.  „Mesajul meu  pentru dv.  este unul optimist, să nu vă temeţi să mergeţi la medic  pentru că, dacă  diagnosticul se pune în fază incipientă, tratamentul asigură vindecarea.” Vorbind din perspectiva medicului chirurg care a operat multe cancere, dr. Sorin Hîncu a felicitat organizatorii manifestării. „Să fiţi optimiste şi, mai ales, să transmiteţi optimismul celor cu care intraţi în contact şi vor să vă ajute pentru că şi pentru ei acesta este foarte important.” Este ceea ce a făcut din plin şi Mariana Ficiuc, care, în ciuda experienţei grele prin care a trecut, a reuşit să înveselească asistenţa în timpul intervenţiei sale. „Optimismul m-a salvat, între altele” a conchis ea.

„Dumnezeu ne iubeşte pe fiecare”

„Am observat trei tipuri de reacţie” a declarat preotul Cătălin Cornel Mureş, alături de organizatorii manifestării la multe ediţii.  „Prima este că vreau să plec, să nu mai văd pe nimeni, să nu fac pe cei dragi să sufere. Apoi o reacţie de panică, de frică, de blocaj, în care nu vrea să facă nimic, şi apoi cea mai bună, reacţia celui care ştie să îşi găsească motivele şi resursele ca să meargă mai departe şi să lupte.”   Cucernicia sa, ca unul care a resimţit de fiecare dată şocul emoţional al enoriaşelor sale la aflarea unui diagnostic dur, a fost, ca şi  mulţi alţi slujitori al Bisericii, alături de enoriaşele sale, a ajutat, a îmbărbătat „în perioada investigaţiilor, a analizelor, a speranţelor, a lacrimilor, a întrebărilor” şi a îndemnat  la optimism. „Pentru că, aşa cum spunea şi dr. Motan Ganea, cei care ajută sunt întotdeauna o echipă iar cel ce se îmbolnăveşte nu este singur.”  „Trebuie să nu uităm cu Dumnezueu ne iubeşte pe fiecre dintre noi, că nu vrea moartea  nimănui. Să ne iubim pe noi şi pe cei din jurul nostru, iar celorlalţi să le întindem o mână de ajutor” a  mai spus cucernicia sa.

Mergeţi la  medic, la control

Două învingătoare ale bolii,  Elisabeta Catrina şi Loredana Apăvăloaie, s-au adresat audienţei cu îndemnul ca vizita ta la medic să nu mai fie amânată.

Evenimentul a avut şi un caracter umanitar; s-au strâns, din donaţii şi de la tombola organizată, 7000 de lei care au fost împărţiţi între Artemiza Marcu şi Elena Lucan, două doamne care au nevoie de ajutor în lupta cu cancerul de col uterin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: