Epidemie de gripă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, ieri dimineaţă, că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii.

„Deşi aseară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. (…) Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. (…). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică” a declarat ieri ministrul Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătăţii, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii.

„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România. Evoluţia previzionată, obiectivul Ministerului Sănătăţii e reducerea numărului de cazuri severe şi de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică şi în cazul în care se constată epidemia” a mai spus Pintea.

De asemenea, vaccinarea  rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, arată ministrul: „Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie”.

Numărul deceselor provocate de gripă ajunsese la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că, din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

Spitalele care nu raportează corect numărul cazurilor de infecţii respiratorii vor fi sancţionate

Sorina Pintea anunţă că spitalele care nu raportează corect numărul cazurilor de infecţii respiratorii vor fi sancţionate, precizând că direcţiile de sănătate publică şi ministerul continuă să facă controale încrucişate în unităţile spitaliceşti. Potrivit ministrului, sancţiunile sunt pecuniare.

„Direcţiile de sănătate publică au competenţe să verifice aceste lucruri (n.r. – dacă spitalele iau măsurile de prevenţie a infecţiilor). Mai mult de atât, vom continua cu acele controale încrucişate pe care ministerul le-a început în urmă cu trei ani de zile. Vor fi verificate punctual şi acele aspecte legate de măsuri necesare a se aplica în caz de constatare a epidemiei. Vor fi sancţionaţi şi cei care nu raportează corect (n.r. – numărul cazurilor). (…) Vorbim de sancţiuni pecuniare, pentru că există sancţiuni inclusiv pentru acest gen de abatere” a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că din sezonul viitor este posibil ca în farmacii să se poată efectua direct vaccinul antigripal.

„Ieri (marţi – n.r.) am avut o întâlnire cu preşedintele Colegilor Farmaciştilor care a făcut o propunere Ministerului Sănătăţii, propunere pe care o vom discuta cu comisiile de specialitate. În sensul că pentru aşa numita categorie sănătoasă a populaţiei să existe posibilitatea ca vaccinul să se facă direct în farmacii. Domnul profesor Lupuleasca (n.r. – preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România) va transmite un set de criterii pe care le vom discuta şi există această posibilitate” a explicat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că, probabil, acest lucru va fi posibil din sezonul viitor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: