Liviu Dragnea:

Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, miercuri, pe Facebook, că în acest an autorităţile locale vor avea cel mai mare buget din istoria României, aproximativ 77 miliarde lei, şi că primăriile vor avea „pâinea şi cuţitul”, ceea ce îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni.

„«WIN-WIN SITUATION» PENTRU AUTORITĂŢILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte.

Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Si bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate” a scris Liviu Dragnea, miercuri, pe Facebook.

Reacţia liderului PSD vine în contextul în care ieri, la ora transmiterii ştirii, primarii municipiilor din ţară, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3, discutau cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, înaintea şedinţei de Guvern, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Edilii au cerut ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici alocarea a 30% din bugetul naţional către administraţia locală, în condiţiile în care în prezent susţin că primesc mai puţin de 20%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: