Salvamontiştii au intervenit, în 2018, la circa 6.000 de acţiuni de salvare şi acordare a primului ajutor la nivel naţional

Salvamontiştii din ţară au fost solicitaţi să intervină la aproximativ 6.000 de acţiuni de salvare şi acordare a primului ajutor pe parcursul anului 2018, fiind salvate peste 7.000 de persoane, se arată într-un comunicat remis luni Agerpres de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu.

Potrivit sursei citate, serviciile Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 300 – 650 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 130 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine.

„În anul 2018, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.919 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 7.066 de persoane. Dintre aceste acţiuni, un număr de 3.790 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 646 acţiuni iarna, în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală” se arată în comunicat.

Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, intervenind şi la peste 110 evenimente montane ca resursă de sprijin sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile.

De asemenea, au fost rea-lizate peste 70.000 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile Salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.

În anul 2018, serviciile Salvamont au asigurat asistenţă de specialitate la un număr de peste 400 competiţii sportive cu caracter montan, fiind asistaţi peste 200.000 de concurenţi.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 4.350 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunţau accidente montane, 535 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 6.618 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

„Faţă de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 12,98%, acest lucru datorându-se faptului că numărul turiştilor la munte este în continuă creştere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură, precum şi a apariţiei de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start” mai menţionează sursa citată.

De asemenea, anul trecut, structurile Salvamont din întreaga ţară au participat la peste 40 de intervenţii în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU-SMURD sau Ambulanţă şi la 46 de exerciţii organizate de către Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă cu teme diverse: accident aviatic, avalanşe, cutremur, incendii, accident feroviar, inundaţii etc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI