Dan Lungu solicită administraţiei botoşănene să explice cum au acordat Premiul Eminescu pentru Opera Omnia

Senatorul USR Dan Lungu – cunoscut scriitor originar din Botoşani –, a trimis, ieri, o scrisoare deschisă primarului municipiului Botoşani şi Consiliului Local al municipiului Botoşani, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, anunţă Agerpres.

Scrisoarea a fost înaintată după ce laureatul marelui premiu a fost înlocuit cu o zi înaintea galei de decernare. Iniţial, juriul l-a desemnat câştigător pe poetul Constantin Abăluţă, iar Primăria Municipiului Botoşani i-a transferat în cont suma de 35.000 de lei, cât reprezintă contravaloarea premiului. Pentru că starea de sănătate a poetului nu i-a permis să ajungă la Botoşani, juriul i-a retras premiul, fiind desemnat un alt câştigător, Liviu Ioan Stoiciu. Prin urmare, Primăria a decis, la rândul ei, să solicite lui Abăluţă returnarea contravalorii în bani a premiului.

„În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câştigătorului, Constantin Abăluţă, aţi invocat existenţa unui regulament care prevede prezenţa obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieşit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparenţă, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat şi la instituţia pe care o conduceţi, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am şi făcut” se arată în scrisoarea semnată de Dan Lungu.

Prin această scrisoare deschisă, Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de oricine, clarificarea criteriilor şi procedurilor de jurizare şi de acordare a premiului, dar şi publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituţie publică care gestionează fonduri publice, precum aprobarea regulamentului în Consiliul Local, procesul-verbal de jurizare, procedura care permite anularea unui astfel de proces-verbal sau documentul asumat prin care s-a schimbat numele câştigătorului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: