Spitalul Judeţean Suceava va introduce „planul de îngrijiri”

 > Conţinutul acestui document are ca scop responsabilizarea asistentului medical în vederea creşterii calităţii îngrijirilor medicale > Managerul SJU: „În comparaţie cu alte sfere ale societăţii suntem bine plătiţi şi trebuie să confirmăm şi să dăm satisfacţie după efortul pe care îl face societatea”

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Vasile Rîmbu, a anunţat, miercuri, că începând cu data de 1 februarie se instituie la fiecare secţie un plan de îngrijri care, de altfel, a funcţionat şi până acum, dar într-o formulă sintetică şi cu date generale.

El a spus că acest plan de îngrijiri are ca obiective creşterea calităţii îngrijirilor medicale, dezvoltarea abilităţilor profesionale ale personalului medical mediu şi auxiliar şi, implicit, creşterea siguranţei pacientului, responsabilizarea asistentului medical şi evidenţierea tuturor îngrijirilor executate.

Rîmbu a declarat că nu va fi uşor de implementat acest plan, dar că va genera satisfacţii deosebite şi că astfel de planuri de îngrijiri funcţionează în prezent în puţine spitale din ţară.

„Planul de îngrijiri este un fel de pavăză, dacă pacientul a uitat ce îngrijiri a primit şi intenţionează să acţioneze în instanţă că spitalul nu şi-a făcut datoria” a spus Rîmbu.

El  a subliniat că acest plan are ca scop principal creşterea satisfacţiei pacientului.

„În comparaţie cu alte sfere ale societăţii suntem bine plătiţi şi trebuie să confirmăm şi să dăm satisfacţie după efortul pe care îl face societatea. La momentul de faţă trebuie să fii mult mai lângă bolnav, mult mai în intimitatea medicală, nu personală, a bolnavului” a spus Rîmbu.

Astfel, de la internare, după obţinerea consimţământului, pacientul este evaluat în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă, alergii, stare generală, obişnuinţe de viaţă, deficienţe, regim alimentar, eventuale proteze şi se va efectua o evaluare a durerii, a riscului de cădere sau a riscului de apariţie a escarelor.

Totodată, la internare, se stabileşte şi scorul de dependenţă al pacientului, de la autonom, la dependenţă moderată, majoră sau totală, iar în funcţie de acestea va avea ajutor parţial, permanent sau total în funcţie de răspunsurile la 14 nevoi, respectiv nevoia de a respira şi a avea o bună circulaţie, nevoia de a mânca şi a se hidrata, nevoia de a elimina, nevoia de a se mişca, a păstra o bună postură, nevoia de a dormi, a se odihni, nevoia de a se îmbrăca şi dezbrăca, nevoia de a-şi menţine temperatura corpului în limite normale, nevoia de a fi curat, a-şi proteja tegumentele, nevoia de a evita pericolele, nevoia de a comunica, nevoia de a acţiona după credinţele sale şi valorile sale, nevoia de a se realiza, nevoia de a se recreea şi nevoia de a învăţa. Prin acest plan se monitorizează inclusiv cateterele venoase periferice, cât şi eventualele complicaţii care apar ulterior.

Potrivit directorului de îngrijri Doina Chirap, în acest document, care va fi completat cu toate operaţiunile care au fost aplicate pacientului, va fi inclusă şi foaia de administrare a tratamentului, în care vor fi consemnate intervenţiile delegate de medic, medicaţia personală, cu doză medie, priză şi frecvenţa zilnică, şi evaluarea pacientului post-administrare. Formularul va înregistra semnătura asistentului care a efectuat tehnica.

Mai mult, a spus Chirap, partea cea mai importantă a planului, îngrijirile pe care le execută asistenta medicală, vor fi generale şi ulterior completate cu îngrijirile specifice fiecărei secţii şi vor fi consemnate în documentele special concepute în acest sens.

La externarea pacientului, raportul de îngrijiri va include rezumatul îngrijirilor acordate, educaţia pacientului la externare şi îngrijirile acordate în ziua externării, iar asistenta medicală va reevalua pacientul şi va înscrie scorul de dependenţă cu care acesta este externat.

Chirap a mai spus că asistenta-şefă a fiecărei secţii va desemna, dintre asistentele medicale, un tutore de îngrijiri care va urmări modul de implementare a planului.

La fiecare secţie, asistenta-şefă va decide numărul de tutori de îngrijiri necesar. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: