Funcţionari din Cernăuţi cu dublă cetăţenie, ucraineană şi română, sunt concediaţi

> Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi este cercetat pentru atentarea la integritatea şi inviolabilitatea teritorială a Ucrainei

Funcţionarii de stat din regiunea Cernăuţi sunt concediaţi din cauza deţinerii dublei cetăţenii, a anunţat şeful Serviciului de securitate al Ucrainei din regiunea Cernăuţi, Ruslan Storojuk, citat de Agenţia BucPress.

Sursa citată arată că Ruslan Storojuk a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuţi au fost concediaţi câţiva funcţionari de stat din cauza deţinerii dublei cetăţenii, între care şeful Secţiei de prestare a serviciilor administrative din Herţa şi directorul Arhivei de stat a regiunii Cernăuţi.

Ruslan Storojuk a mai declarat în cadrul unui briefing că în curând vor fi făcute publice datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană privind Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului penal privind „atentarea la integritatea şi inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins în iunie 2018 la sediul unei organizaţii româneşti din Cernăuţi, care este bănuită de răspândirea de literatură şi hărţi care ar atenta la integritatea statului ucrainean, iar în 11 iunie s-au făcut percheziţii în cadrul unui dosar penal intentat în baza articolului 110 al Codului penal al Ucrainei.

Sursa citată menţionează că ofiţerii Serviciului de Securitate au constatat că hărţile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Anchetatorii au constatat că membrii societăţii au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaţionale (Pactul Ribbentrop-Molotov) şi readucerea nordului Bucovinei, nordului Basarabiei şi sudului Basarabiei în componenţa României, precizează agenţia citată.

Într-un comunicat de presă,  Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunţat că percheziţia se încadrează în categoria atacurilor directe şi indirecte „împotriva noastră şi a întregii comunităţi româneşti din Ucraina”.

„Constatăm, din păcate, tendinţa, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile şi comportamentul forţelor ultranaţionaliste radicale” se menţionat în comunicat.

Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a respins  „categoric şi fără echivoc” orice tentativă a autorităţilor ucrainene, inclusiv SBU, de a-i eticheta, inventând motive şi înscenând violări ale Constituţiei, ca separatişti, provocatori. „Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice” se preciza în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: