Fălticeni

Şi ruşii-lipoveni au schimbat anul

Duminică, 13 ianuarie, în ajunul Anului Nou pe rit vechi, copiii ruşilor-lipoveni care învaţă la şcolile din municipiul Fălticeni au susţinut un recital de muzică şi dansuri tradiţionale lipoveneşti, iar la final au primit daruri de la Moş Crăciun.

„Aceasta este o zi specială, pentru că ne întâlnim mai mulţi şi ne amintim de tradiţiile noastre, este o socializare între tinerii ruşi lipoveni, dar este şi un prilej de socializare între diverse generaţii. Deşi a venit şi în ajunul Crăciunului, avem un Moş Crăciun care vine şi de Anul Nou. Suntem îmbrăcaţi în costumele pentru dansuri, dar avem şi costumele pentru mers la biserică. În ziua de Crăciun, la biserică barbaţii poartă rubască apretată – cămaşă tradiţională rusească, o padiovca nouă – haină tradiţională, pantaloni negri şi brâu, iar femeile şi fetele batic, cele măritate având «sbornicul» lucrat manual şi impodobit cu mărgele mici şi paiete, cămaşă, supcă – fustă lungă, largă, «poisul» – un brâu de lână cu ciucuri speciali” ne-au spus Nina Andrian şi Cosmin Izot, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

În ajunul Sfântului Vasile, copiii merg din casă în casă pentru a vesti începutul unui nou an, iar gazdele îi întâmpină cu dulciuri şi bani. La fel s-a întâmplat şi duminică după-amiază, când toţi participanţii şi invitaţii la activitatea comunităţii ruşilor lipoveni din Fălticeni, desfăşurată la Colegiul „Mihai Băcescu”, au fost întâmpinaţi de profesoara de limba rusă Valentina Nazarov cu numeroase bunătăţi, cafea, sucuri, dulciuri, prăjituri etc., fiecare invitat fiind întrebat ce doreşte.      „Este o caracteristică a ruşilor lipoveni să îi primească în casă pe toţi cu drag, cu braţele deschise, pentru că ne place să ne bucurăm împreună de sărbători. Sărbătorile sunt speciale, sunt în primul rând de natură religioasă, pentru că mai întâi postim şase săptămâni, apoi mergem la biserică, după care, fiecare în parte, ne cerem permisiunea să mâncăm de frupt. Spunem rugăciunea, cântăm colinda religioasă «Hristos Rajdaiţa» («Hristos se naşte») şi apoi ne aşezăm la masă şi ne bucurăm de orice musafir. Vin copii şi ne colindă şi suntem foarte fericiţi când încă mai vin copiii şi colindă în slavona veche. Atmosfera este una de suflet. Le urez tuturor să fie cu inima împăcată, să aibă gânduri senine precum soarele, să fie fericiţi şi să aibă parte de un an plin de împliniri” a fost mesajul prof. Valentina Nazarov.

Ruşii lipoveni din Fălticeni vor avea o casă de cultură

La sfârşit de an vechi şi început de an nou se obişnuieşte ca în comunitatea ruşilor lipoveni să aibă loc manifestare de suflet, la care participă copii şi adulţi. În municipiul Fălticeni sunt peste 100 de familii de ruşi lipoveni, iar întâlnirea din ajunul Anului Nou este un bun prilej pentru a face bilanţul anului care se încheie.

Aşa cum am aflat de la Paula Radion, preşedinta Comunităţii locale a ruşilor lipoveni din Fălticeni, anul 2018 a fost unul istoric pentru comunitate pentru că s-a reuşit achiziţionarea a 1125 mp lângă Biserica ruşilor lipoveni „Sf. Gheorghe”, de pe strada Livezilor, pe care se va construi o casă de cultură, în prezent lucrându-se la documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie. În demersurile pentru obţinerea acestui teren, Paula Radion a fost sprijinită din partea comunităţii locale de Gheorghe Ivanov, iar din partea comunităţii centrale de Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, şi de cei zece colegi ai săi din Consiliul Director al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România. Pentru realizarea investiţiei, ruşii lipoveni din urbea de pe Şomuz vor beneficia de sprijinul comunităţii centrale pentru obţinerea fondurilor necesare construirii lăcaşului de cultură în care vor putea trăi împreună momente deosebite.

Copiii au adus vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt

„Suntem într-un moment încărcat de emoţii pentru că în fiecare an, în ajun de Anul Nou, încercăm să îi aducem împreună pe copii şi pe părinţii acestora într-o activitate culturală, educativă. Este vorba de serbarea pomului de iarnă, în cadrul căreia copiii prezintă programe artistice bazate pe cunoştinţele acumulate la orele de limbă rusă. Avem şi o grupă de dansuri, părinţii finanţează cursurile de dans pe care elevii noştri le urmează sub coordonarea unui coregraf specializat, iar astăzi ne vor încânta cu un frumos spectacol. Noi mergem pe lucruri de calitate, frumoase, care să contribuie la păstrarea acelui puţin legat de tradiţii şi obiceiuri care ne-a rămas de la strămoşii noştri.

„Ruşii lipoveni reprezintă un grup etnic profund identificat în ceea ce se întâmplă în societatea românească în ansamblu; strămoşii noştri au venit în urmă cu peste 300 de ani în România. Am trăit alături de poporul român din care facem parte Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial, strămoşii noştri şi-au dat tributul de sânge aici, deci noi suntem români, patria noastră este România, iar ţara de origine este Rusia, pentru că de acolo au plecat cândva stră-stră-strămoşii noştri. Pe lângă sărbătorile laice pe care ni le-am însuşit, cele legate de reamintirea unor evenimente istorice, încercăm să ţinem şi sărbătorile religioase, pe care suntem datori să le ducem mai departe şi să le petrecem aşa cum le petreceau şi strămoşii noştri. Copiii vor primi daruri, vine Moşul, avem brăduleţul de Crăciun, cadourile în săculeţ şi fiecare copil va pleca cu binemeritatele daruri. Ei chiar le merită cu vârf şi îndesat, având în vedere că săptămânal participă şi la ore de limbă rusă maternă, dar mai ales la ceea ce le place foarte mult, cursurile acestea de dans. Astăzi îi vom lăsa pe ei să ne spună povestea realizărilor lor din ultimul an” ne-a spus Paula Radion, preşedinta Comunităţii Fălticeni a ruşilor lipoveni şi membru al Consiliului Director al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România.

Spectacolul susţinut de tinerii ruşi lipoveni din Fălticeni a început cu colindul „Hristos Rajdaiţa” care s-a transmis din generaţie în generaţie. Tradiţia spune că nu trebuie să laşi nicio casă necolindată, iar obiceiul se ţine începând din prima zi de Crăciun, după oficierea liturghiei, şi până la Anul Nou, care este pe data de 14 ianuarie. Au urmat alte colindele şi cântece religioase.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: