Judeţul Suceava, locul al unsprezecelea în ţară la cadastrarea gratuită

> Până la sfârşitul anului 2018, fuseseră deschise cărţi funciare pentru circa 16.000 de imobile, Suceava fiind fruntaşă în rândul judeţelor caracterizate de prezenţa zonelor „colinare” > Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este înregistrarea gratuită, până în 2023, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a tuturor terenurilor şi clădirilor

 La sfârşitul anului 2018, din cele 114 unităţi teritorial-administrative din judeţul Suceava, 99 erau intrate în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), „program de interes naţional al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi al Guvernului României”. Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, spune că Programul a demarat în 2015 şi are ca termen de finalizare anul 2023. Potrivit şefului OJCPI, din cele 99 de unităţi administrativ-teritoriale amintite, 85 sunt cuprinse în programul de realizare a cadastrului la nivel de sectoare cadastrale, iar 22 fac parte din Programul Operaţional Regional (POR). „Evident, acestea nu se adună unele cu celelalte, deoarece pe măsură ce vor intra în POR, vor ieşi din programul de sectoare cadastrale. În Programul Operaţional Regional, care este finanţat de Uniunea Europeană, la nivel de ţară sunt cuprinse un total de 660 de unităţi administrativ-teritoriale, judeţul Suceava, cu 92 de unităţi administrativ-teritoriale, fiind peste media naţională, din acest punct de vedere”, precizează Mocanu. Conform acestuia, pe tot teritoriul judeţean cadastrarea este încheiată în două unităţi administrativ-teritoriale, respectiv în comunele Moara şi Mănăstirea Humorului, finanţare susţinută pin intermediul Programului „CESAR”. Proiecte în derulare la nivel de întreagă unitate administrativ-teritorială sunt încă în 4 comune, în cauză fiind Cornu Luncii, Boroaia, Preuteşti şi Forăşti. Însă, din acelaşi program, finanţat de Banca Mondială, restante sunt comunele Frumosu, Dărmăneşti şi Dorna Candrenilor. În Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), cu finanţări alocate în anii 2017 şi 2018, cu termen de încheiere finele anului 2019, cuprinse sunt 188.000 de imobile, dintre care predate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, aflate în lucru, în etapa de afişare publică sau în cea de deschidere a cărţilor funciare, sunt 23.000 de imobile. Astfel, odată cu sfârşitul anului 2018, cărţi funciare erau deschise pentru circa 16.000 de imobile. „Cu această poziţie, respectiv cu acest număr de imobile, încheiem anul 2018 pe locul al unsprezecelea între cele 41 de judeţe, în faţa noastră fiind, în mod specific, judeţele care sunt aşezate, predominant, în zone de şes. În perioada 2005-2018, incluzând şi cadastrarea sistematică, demarată înaintea PNCCF, care este din 2015, suntem pe poziţia a cincisprezecea, cu 35.000 de imobile. Una peste alta, cu referire la aceste date statistice, stăm bine”, a explică Vasile Mocanu, director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI), menţionând că Suceava este fruntaşă în rândul judeţelor caracterizate de prezenţa zonelor „colinare”.

De precizat este faptul că în anul 2018 suma alocată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru înregistrarea imobilelor în evidenţele de cadastru şi cartea funciară a crescut la 155.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, comparativ cu 150.000 lei în 2017 şi 135.000 lei în 2016. Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, sumă care depăşeşte 300 de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: