La Centrul de Dializă Fresenius NephroCare Suceava

O femeie care în ultimii 25 de ani a făcut dializă de trei ori pe săptămână, sărbătorită

O femeie care în ultimii 25 de ani a făcut dializă de trei ori pe săptămână a fost sărbătorită, luni, de personalul Centrului de Dializă Fresenius NephroCare Suceava, ea fiind persoana cu cei mai mulţi ani de dializă de la debutul acestei activităţi medicale în Suceava.

Medicul Mihai Ardeleanu a declarat că Fresenius NephroCare Suceava este un centru de dializă privat, care se află în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, iar pacienţii care se adresează acestuia se bucură de cele mai bune condiţii pentru efectuarea dializei, beneficiind de servicii medicale şi tratament gratuit.

El a spus că în 2018 se împlinesc 24 de ani de când la Suceava a debutat activitatea de dializă datorită eforturilor unui grup mic de „entuziaşti”, fiind preluaţi câţiva pacienţi care făceau dializă la Spitalul Clinic „I.C. Parhon” Iaşi.

Mihai Ardeleanu a precizat că, la acel moment, pentru derularea acestei activităţi medicale s-au utilizat câteva aparate de dializă primite din ajutoare umanitare, fiind achiziţionată şi o staţie nouă de apă, el subliniind că din luna noiembrie a anului 1994 şi până în prezent la Suceava s-au făcut „paşi enormi” în acest domeniu.

Medicul a arătat că la acea vreme personalul implicat în desfăşurarea acestei activităţi medicale – asistente, ingineri etc. – a fost instruit la Iaşi, amintind de sprijinul pe care medicul ieşean Adrian Covic, cu experienţă în tratarea pacienţilor dializaţi, l-a acordat în iniţierea la Suceava a activităţii de dializă.

„Pe 7 noiembrie 1994, am făcut primele dialize la Suceava. Am avut o mână de bolnavi pe care i-am ţinut aşa, ca pe un făt preţios, cum se spune, cât mai mult în viaţă” a explicat Mihai Ardeleanu, care a adăugat că una dintre persoanele care au participat la primele şedinţe de dializă şi care timp de 24 de ani a făcut dializă la Suceava este şi Dorina B.

Suceveanca Dorina B. a declarat că în urmă cu mai bine de 25 de ani a început să facă dializă ca urmare a unei infecţii renale suferite în copilărie. Timp de un an a făcut naveta la Iaşi pentru şedinţele de dializă, până când această activitate a fost iniţiată şi la Suceava.

„Cu toate aparatele rudimentare care erau atunci la Suceava, mie mi-a fost bine” a povestit femeia.

Ea a spus că în 1995 a efectuat un transplant renal, sperând că nu va mai fi nevoie să facă dializă, însă după un an organismul său a respins rinichiul transplantat şi a reluat şedinţele de dializă, în prezent fiind pacienta care a făcut cei mai mulţi ani de dializă în centrul sucevean.

De menţionat este că peste 300 de persoane beneficiază de tratament în cele trei centre de dializă din judeţul Suceava, din care două în Suceava şi unu la Rădăuţi.

La Centrul de Dializă Fresenius NephroCare Suceava, care are în dotare 35 de aparate, sunt dializate 167 de persoane diagnosticate cu boală renală cronică, în timp ce urgenţele şi cazurile acute sunt tratate în cadrul SJU Suceava.

Medicul Mihai Ardeleanu a mai declarat că din anul 2003 persoanele dializate beneficiază gratuit atât de transport medicalizat de la domiciliu la centrul de dializă, cât şi de o masă caldă.

El a spus că speranţa de viaţă a persoanelor cu boală renală cronică a crescut datorită îmbunătăţirii condiţiilor şi a calităţii activităţii de dializă, arătând că în evidenţele centrului se mai află alte trei persoane care fac dializă de peste 20 de ani. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: