100 de ani de independenţă a Poloniei, marcaţi de comunitatea din Suceava

Comunitatea poloneză din judeţul Suceava a marcat, vineri, 100 de ani de la redobândirea independenţei Poloniei, sărbătoare marcată în calendarul naţional pe data de 11 noiembrie.

Popor catolic fiind cel polon, manifestările zilei nu puteau începe decât cu Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava, de pr. dr. Stanislav Cucharec, vicedecan al Decanatului de Bucovina, împreună cu mai mulţi preoţi ai parohiilor din judeţ. Zeci de polonezi au participat la liturghie, primul rând fiind ocupat, fireşte, de cei mai respectaţi, în judeţ şi în ţară, polonezi, Victoria Longer, deputatul Uniunii Polonezilor din România, şi Ghervasen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România. Cu această ocazie, vicedecanul de Bucovina i-a făcut părtaşi pe enoriaşi la centenarul independenţei ţării lor materne, vorbind despre însemnătatea acesteia şi despre cum a fost ea sărbătorită în Polonia şi în România.

Seara a continuat cu o cină festivă la care au participat reprezentanţi ai comunităţilor poloneze din Cacica, Soloneţul Nou, Poiana Micului, Gura Humorului, Pleşa, Moara, Vicşani, Păltinoasa, Rădăuţi, Siret şi Suceava, care au rostit, împreună cu preotul Stanislav Cucharec, o rugăciune pentru Patria Mamă.

Petrecerea a fost precedată de un program artistic în care protagoniştii au fost elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, coordonaţi de prof. Hanna Galecka, şi ai Şcolii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Soloneţul Nou, îndrumaţi de prof. Maria Ostrovschi Chahula. S-au cântat imnurile de stat ale Poloniei şi României, iar elevii au recitat şi au cântat cântece patriotice dragi inimii fiecărui polon din lume.

Toate sărbătorile poloneze din acest an s-au desfăşurat sub semnul Centenarului independenţei Poloniei, precum Zilele Culturii Polone, manifestare ajunsă anul acesta la a XX-a ediţie, desfăşurată la Suceava şi Soloneţul Nou în perioada 14 – 16 septembrie, manifestare cumulată de Uniunea Polonezilor din România cu Sărbătoarea Roadelor.

În luna octombrie, copii şi tineri polonezi au participat la un concurs naţional de ortografie, iar în luna ce a urmat, la un concurs de recitare. Pe 11 noiembrie, chiar în Ziua Independenţei Poloniei, în toate bisericile romano-catolice din judeţul Suceava au fost oficiate liturghii.

De 100 de ani, „Mazurca lui Dabrowski”, spune totul despre polonezi

Popor mândru şi unit în orice colţ al lumii ar trăi, polonezii s-au reunit în spirit anul acesta şi cu ocazia unei acţiuni numite „Recordul pentru Independenţă”, iniţiate de Ministerul Educaţiei din Polonia. Au participat la ea şi elevi de etnie poloneză din Suceava, care au cântat imnul naţional al Poloniei în acelaşi timp cu elevi din Polonia şi din alte ţări.

„Mazurek Dabrowskiego” sau „Mazurca lui Dabrowski” este, de 100 de ani, imnul naţional al Poloniei, scris în 1797, la 2 ani după ce Polonia a fost ştearsă de pe harta politică a Europei după invazii repetate şi împărţiri de teritorii între Imperiul Rus, Prusia şi Austria habsburgică. Acesta a fost scris de Josef Wibycki, poet, general şi patriot polonez, care a crezut cu tărie în ţara şi poporul său. Primele versuri spun aproape tot ce este de spus despre îndârjirea şi spiritul patriotic al polonezilor, trăsături ce definesc această naţiune şi astăzi: „Polonia nu a pierit încă,/ Ea va fi cât vom fi şi noi./ Ceea ce a ocupat duşmanul prin forţă,/ Cu sabia în mână noi vom recâştiga!”.

La 123 de ani de la divizare, după ani de rezistenţă, Polonia şi-a recâştigat independenţa. După ce a luat înapoi de la austrieci două provincii istorice, pe 11 noiembrie 1918 Organizaţia Secretă Militară Poloneză a demobilizat soldaţii, tinerii şi legionarii şi a dezarmat trupele germane în Varşovia şi, ulterior, din alte oraşe. În aceeaşi zi, Guvernul Regal l-a desemnat pe Józef Pilsudski comandant-şef al Forţelor Poloneze, care a format un nou guvern şi a anunţat primele reforme care începeau crearea noii naţiuni ce avea să treacă şi în anii următori prin grele încercări istorice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: