Valea Râşcăi, cercetare asupra spaţiului şi a spiritului

Prof. Petru Tomegea, „Valea Râşcăi. Toponimie şi antroponimie” – „o lansare cu totul specială” a anunţat ieri, în debutul manifestării, din partea Bibliotecii Bucovinei, scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, după care moderatorul evenimentului, scriitorul Ioan Manole, din partea Centrului Cultural „Bucovina”, a precizat că este vorba despre o carte deosebit de valoroasă, în contextul în care, în tot acest an, instituţia pe care o reprezintă „a finanţat numai cărţi excepţionale”.

Universitarul Mircea A. Diaconu, critic literar, vorbind despre cartea în cauză, pe care a şi prefaţat-o, carte cu „un subiect care l-a interesat emoţional foarte mult”, a opinat că „este mai mult despre oameni şi locuri decât despre nume şi locuri”, generând „un apel la vibraţie” faţă de tot ce se întâmpla odinioară, faţă de dezvăluirea spiritului unor locuri, a valorilor şi credinţelor unor oameni, faţă de „recuperarea a câte ceva din fiinţa noastră ancestrală”.

Prof. Mihaela Grădinariu, din Râşca, scriitoare la rândul său, a semnalat printre altele că volumul semnat de prof. Tomegea conţine prima cercetare de acest fel a zonei, demonstrând deopotrivă solide competenţe ştiinţifice şi pasiune de recuperare şi restituire.

Mihai Pânzaru-PIM, artist plastic, l-a felicitat pe autor inclusiv pentru lecţiile de limbă română pe care le susţine de la „catedra” de la Tv Plus Suceava, colegul de studio Relu Gavril Ursache a vorbit despre relaţia de redacţie şi de dincolo de ea cu prof. Tomegea, autorul primind apoi felicitări de la prof. Elena Adrobotoaie, fostă elevă.

După o lapidară incursiune în conţinutul cărţii şi relatarea unor aspecte legate de complicatul proces de editare a unei astfel de lucrări riguroase, autorul a făcut cunoscut că „Valea Râşcăi. Toponimie şi antroponimie” este, totodată, o cercetare asupra spaţiului şi una asupra spiritului.

La eveniment a participat un public format mai ales din profesori de limba şi literatura română, pentru care Petru Tomegea este un coleg de breaslă foarte preţuit. În sală s-au mai aflat şi alţi elevi de-ai săi, unii de odinioară, precum subsemnatul, alţii foarte tineri, precum Alexandra Cardaş, acum elevă la CN „Petru Rareş”. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: