Continuă demersurile pentru înfiinţarea Alianţei Franceze la Suceava

> Sanda-Maria Ardeleanu: Peste 90% dintre elevii judeţului sunt francofoni

Începând de anul viitor, Suceava ar putea să se alăture celor patru judeţe din România în care Alianţă Franceză este prezentă şi prin care comunităţile beneficiază de programe culturale şi educaţionale.

Profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Biroul Francez din municipiul Suceava, că rectorul USV Valentin Popa a iniţiat o serie de discuţii la Ambasada Franţei în România în timpul mandatului de ministru al Educaţiei, în vederea înfiinţării şi la Suceava a unei Alianţe Franceze.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a ţinut să precizeze că în timpul mandatului de la Ministerul Educaţiei a fost foarte preocupat de susţinerea ideii lansate de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, legată de înfiinţarea universităţilor europene.

„În deplasările pe care le-am avut la Bruxelles am susţinut cu propuneri concrete această idee, ajutând în mod evident partea franceză pentru a implementa această linie de politică externă a Franţei” a spus universitarul Valentin Popa.

El a evidenţiat că în urma întâlnirilor cu ambasadorul Franţei în România s-a conturat ideea înfiinţării unei Alianţe Franceze la Suceava, astfel încât să fie dezvoltate relaţiile de cooperare.

„Am fost neplăcut surprins să aflu că nu avem, într-o zonă în care francofonia este la loc de cinste, o agenţie franceză şi am sugerat că ar trebui să fie o prioritate pentru partea franceză, pentru Institutul Francez, pentru Ambasada Franţei şi pentru francofonie în general” a mai arătat Valentin Popa.

Profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că, în cursul zilei de marţi, echipa Institutului Francez din România la Bucureşti s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi cu prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, pentru a discuta despre constituirea unei Alianţe Franceze la Suceava.

„O Alianţă Franceză este o instituţie a comunităţii şi comunitatea este cea care solicită, acceptă şi se implică în construirea unei Alianţe Franceze. Avem susţinerea atât din partea Consiliului Judeţean, cât şi din partea Prefecturii” a arătat Sanda-Maria Ardeleanu.

El a evidenţiat că echipa Institutului Francez din România la Bucureşti a mai avut întâlniri cu reprezentanţi ai Primăriei Suceava şi ai unor instituţii culturale, explicând că constituirea Alianţei Franceze la Suceava este şi „un test de solidaritate, un test de unitate a locuitorilor unei regiuni”.

Mai mult decât atât, profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat faptul că în judeţul Suceava nu există nicio şcoală care să nu aibă limba franceză limbă de studiu, iar la Biroul Francez, la cererea comunităţii sucevene, au fost deschise, începând cu acest an, cursuri de limbă franceză pentru copii.

„Peste 90% dintre elevii judeţului Suceava sunt francofoni” a spus Sanda-Maria Ardeleanu, menţionând că Suceava merită o Alianţă Franceză.

La conferinţa de presă a participat şi Michel Monsauret, ataşat de cooperare educativă şi coordonator al Alianţelor Franceze în România, care a arătat că Alianţele Franceze au fost create la sfârşitul secolului al XIX-lea şi sunt prezente în 136 de ţări, în total fiind aproximativ 900 de Alianţe.

„Alianţele Franceze sunt asociaţii de drept local care sunt create de amici ai Franţei şi prieteni ai francofoniei care doresc să dezvolte proiecte culturale. La Suceava am întâlnit persoane şi personalităţi care au dorinţa de a crea o Alianţă Franceză: autorităţile oraşului, ale Consiliului Judeţean, de la Universitate, profesori, Inspectoratul Şcolar. Toţi, cu o singură voce, ne-au spus da, aşteptăm cu nerăbdare crearea unei Alianţe Franceze la Suceava” a spus Michel Monsauret.

El a menţionat că a vizitat mai multe obiective, în Suceava fiind un mediu excepţional din punct de vedere cultural.

„Patrimoniul arhitectural ar fi probabil subiectul comun al colaborării noastre pe care îl reţinem după această vizită. Tot ceea ce a fost prezentat cu atâta eficacitate de către interlocutorii noştri aici, la Suceava, ar trebui să ne ajute la crearea unei alianţe franceze, aici, la Suceava, până în vară” a spus coordonatorul Alianţelor Franceze în România.

Michel Monsauret a explicat că în următoarele săptămâni va prezenta şi va susţine dosarul Sucevei la Paris astfel încât să mai fie constituită o Alianţă Franceză, pe lângă cele patru din Constanţa, Piteşti, Ploieşti, Braşov.

„O particularitate a Sucevei este contextul geografic interesant. Suceava, oraş şi zonă de frontieră cu Ucraina şi în proximitatea Republicii Moldova, are cu siguranţă ce să ofere în cooperarea culturală, respectiv educativă” a conchis Michel Monsauret.

La rândul său, Hélene Roos, directorul Institutului Francez din Bucureşti, a spus că decizia înfiinţării va fi a Fundaţiei Alianţa Franceză de la Paris.

„Ceea ce este important când ne lansăm într-o iniţiativă de acest gen este să arătăm sustenabilitatea proiectului. Alianţa Franceză este o asociaţie care trebuie să aibă şi susţinere publică şi privată, care să fie coordonată şi în comitetul căruia să existe reprezentanţi din mediul economic, politic, universitar, de învăţământ, care dau orientare acestei asociaţii, unei echipe executive, pentru a derula şi dezvolta proiecte de promovare a limbii franceze, proiecte culturale, respectiv proiecte de cooperare. Alianţa Franceză propune cursuri, respectiv certificări de limbă şi competenţe în limba franceză, activităţi culturale” a evidenţiat Hélene Roos.

Ea a mai arătat că în jurul acestui proiect este o concentrare de iniţiative şi de persoane şi şi-a exprimat speranţa ca proiectul de Alianţă Franceză la Suceava să poată fi realizat în câteva luni. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: