Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, la biserica voievodală din Rădăşeni

În Duminica Dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica voievodală din satul Rădăşeni, Protopopiatul Fălticeni, cu hramul Sfinţilor Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie.

În omilia rostită, Preasfinţitul Părinte Timotei a amintit că în duminica aceasta ni se prezintă un fragment despre convorbirea pe care Mântuitorul a avut-o cu unul dintre cei mai importanţi ai lumii iudaice de atunci, Nicodim, care făcea parte din Sinedriu, un fel de parlament al Palestinei. „Această convorbire este mult mai lungă decât în cele prezentate în Evanghelia de astăzi. Părinţii Bisericii au ales aceste învăţături care au legătură cu Sfânta Cruce. Mântuitorul în convorbirea cu Nicodim a zis: Nimeni nu s-a suit la Cer, decât Cel care s-a coborât din Cer, Fiul Omului, care este în Cer. Din iubire de oameni avea să se facă Om, pentru ca pe oameni să îi ridice către Dumnezeu. Nicodim cel învăţat se întâlnea pe ascuns cu Mântuitorul Hristos din teamă faţă de ceilalţi, devenind astfel ucenic adevărat şi mărturisitor al iubirii pentru Hristos. Un alt membru al Sinedriului, Gamaliel, cel care a luat trupul Arhidiaconului Ştefan omorât cu pietre şi l-a îngropat pe moşia sa nu departe de Ierusalim, era şi el, asemenea lui Nicodim din Evanghelia de astăzi, un ucenic de taină şi Admirator al Domnului şi al Apostolilor Săi”.

Viaţa Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana ne învaţă să preţuim darul familiei, al rugăciunii, şi al nădejdii cum l-au avut vreme de 50 de ani

Apoi, Ierarhul Timotei a vorbit despre viaţa Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana pe care Biserica îi prăznuieşte în data de 9 septembrie, ca pildă de urmat pentru credincioşii care nu au copii. „La evrei era o înţelegere a lucrurilor care spunea că cei care nu aveau copii erau uitaţi şi blestemaţi de Dumnezeu. În vremea noastră, cei care nu au avut copii, au crescut sau au ajutat copiii altora. Din păcate, foarte multe familii tinere pierd copii nevinovaţi şi atrag astfel mânia lui Dumnezeu”.

Preasfinţia Sa a adăugat: „Sunt bucuros să mă aflu în această biserică, în care am venit de atâtea ori şi îmi amintesc cum era păstrată de credincioşi cu multă râvnă, ca un dar primit de la voievozi. Astăzi Biserica este atât de împodobită, cu veşmânt vechi şi nou deopotrivă. Exprimăm cuvinte de preţuire şi recunoştinţă părinţilor Constantin şi Georgian Rotar pentru această pilduitoare lucrare de restaurare”.

Părintele Petru Ciobanu, condus spre calea veşniciei

Numeroşi credincioşi l-au condus pe ultimul drum duminică, 9 septembrie, pe preotul Petru Ciobanu, fost slujitor la biserica din localitatea Slatina, Protopopiatul Fălticeni, care a trecut la cele veşnice la vârsta de aproape 95 de ani. Lângă sicriul părintelui s-au aflat sora mai mică a părintelui Petru, rude, prieteni, familia Făluţă Dumitru şi Nicoleta care l-au îngrijit în ultimii ani de viaţă şi fraţi întru slujire. Vrednicul părinte slujitor a plecat la Domnul joi, 6 septembrie 2018. Slujba Trisanghionului a fost săvârşită de Înalt Prea-sfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, în seara zilei de 8 septembrie. În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a evidenţiat realizările preotului Petru Ciobanu sau Petruş, aşa cum mai era numit, dar mai ales calităţile deosebite pe care le-a avut: „în această înaltă treaptă a preoţiei fiind milostiv, prieten cu toată lumea, şi prieten cu foarte mulţi ierarhi ai bisericii noastre”.

Din încredinţarea Înalt-preasfinţitului Părinte Pimen, slujba înmormântării a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de numeroşi preoţi şi diaconi între care s-a numărat şi părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, preoţi ai satului precum şi alţi slujitori, în biserica din satul Herla, ctitoria părintelui Petru Ciobanu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei a scos în evidenţă lucrarea misionară şi deosebita dăruire manifestată faţă de cei pe care i-a păstorit în timpul de grea încercare pentru istoria Bisericii, pentru care credem că şi-a înscris numele în ceruri. „Aceeaşi lucrare minunată s-a observat şi în viaţa îndelungată de slujitor a preotului Petru Ciobanu, 72 de ani rămânând în aceeaşi parohie, ceea ce înseamnă cu adevărat virtutea statorniciei. A fost un bun chivernisitor al casei lui Dumnezeu, refăcând integral biserica din comuna Slatina, la care s-a ostenit Arhimandritul Sofian Boghiu, fraţii Moroşanu şi alţii. De asemenea a zidit din temelii o monumentală biserică în satul Herla. Totodată, a ajutat mulţi preoţi care au avut şantiere de construire sau reparare a locaşurilor de cult, oferind posibilitatea în biserica lui să se organizeze colecte. Nu cred că există un preot de mir care să fi avut atât de mulţi prieteni în lumea ierarhilor, a monahilor, duhovnicilor şi teologilor. Aşa cum părintele Petru mereu a avut uşa deschisă pentru cei care i-au trecut pragul, credem că porţile Raiului s-au deschis să-l primească şi pe preotul de la Slatina”.

Cuvinte de evocare au avut şi părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, care a menţionat că preotul Petru rămâne „un om deosebit, plin de înţelepciune şi eleganţă, rămânând modelul de urmat pentru preoţii mai tineri mai ales prin comportamentul său”. Alături de părintele protoiereu au mai vorbit preotul Vasile Hrestic, preotul Ion Papuc şi preotul paroh Costel Pica.

Preotul Petru Ciobanu s-a născut în data de 26 decembrie 1923, în localitatea Dobrovăţ, judeţul Vaslui. A urmat şcoala primară în comuna Dobrovăţ, ca apoi să urmeze cursurile Seminarului Teologic Sfântul Gheorghe din Roman. A absolvit Facultatea de Teologie din Suceava, iar în data de 26 octombrie a fost hirotonit diacon. Taina Preoţiei a primit-o în data de 26 octombrie de către PS. Valerie Moglan Botoşăneanul, episcop vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, pe seama parohiei Slatina din Protoieria Fălticeni. A restaurat biserica din aceeaşi localitate, resfinţirea fiind oficiată de Episcopul Antonie Ploieşteanul Plămădeală – vicar patriarhal, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor Irineu Crăciunaş Suceveanul în data de 26 septembrie 1971. A avut dispute cu autorităţile comuniste când a construit fără aprobare biserica de la Herla, ce a fost sfinţită în anul 1988, septembrie de către vrednicul de pomenire Teoctist, Patriarhul României, şi Episcopul Eftimie al Romanului şi Huşilor, care mai târziu a devenit Arhiepiscop. A refuzat de nenumărate ori funcţia de protopop şi alte posturi administrative la centrele eparhiale din Bucureşti, Buzău şi Sibiu, şi a fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor, timp de două mandate (1980 – 1988).

Pr. GEORGIAN ROTAR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: