În judeţul Suceava

Pagube de 170 de milioane de lei în urma inundaţiilor din acest an

> Prefectura a solicitat Fondului de Solidaritate al UE despăgubiri de 151 milioane lei

Pagubele provocate de inundaţii şi viituri în judeţul Suceava în lunile iunie, iulie şi august se ridică la peste 170 de milioane de lei.

Numai pentru perioada 15 – 24 august 2018 pagubele se ridică la 3.745.984 lei, dintre care 1.793.300 lei reprezintă valoarea pagubelor din  municipiul Câmpulung Moldovenesc.

 Astfel, în perioada menţionată, au fost afectate 15 localităţi din opt unităţi teritorial-administrative din judeţul Suceava, majoritatea pagubelor în infrastructura acestora fiind provocate de creşterea debitelor pe cursurile mici de apă, scurgeri de pe versanţi şi blocarea podurilor şi podeţelor cu aluviuni şi materiale vegetale, fiind afectate 22 case, fără avarii structurale, un obiectiv socio-economic, 20,3 km de drum comunal, cu pagube în valoare de 1.217.124 lei, opt poduri, cu pagube de 550.000 lei, patru podeţe, cu pagube de 15.652 lei, circa 5 km apărări de mal sau degradări cursuri de apă cu pagube  în valoare de 794.808 lei.

Dintre toate acestea, numai la  Câmpulung Moldovenesc au fost avariate 19 case, 3,65 km de străzi – 1.072.000 lei, trei poduri – 116.450, lei, fiind colmatate cursuri de apă pe o lungime de  4,2 km, pagubele fiind în valoare de  604.800 lei.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava a aprobat, în şedinţa prezidată  de subprefectul judeţului Suceava, Silvia Boliacu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, col. Costică Ghiaţă, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă, raportul privind ultimele pagube provocate de inundaţii.

Prefectura Judeţului Suceava  a  transmis Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o informare şi macheta  cu pagubele provocate de fenomenele meteo-hidrologice periculoase, din perioada 1-23 august 2018, situaţie care MAI o va  comunica  Seretariatului General al Guvernului, unde se centralizează  evaluările  pagubelor pentru care se solicită despăgubiri din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).

Până acum, pentru pagubele produse în judeţul Suceava în urma  inundaţiilor din perioada 15 iunie – 23 august 2018, cu tot cu cele din agricultură,  s-au solicitat despăgubiri,  din FSUE, în valoare de 150.948.540 lei.

Un alt raport de sinteză a fost aprobat, prin hotărâre a CJSU, în şedinţa de marţi, 28 august 2018, cuprinzând evidenţa pagubelor produse din cauza viiturilor,  în perioada iunie – iulie 2018, la construcţii hidrotehnice ale Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava. Valoarea estimativă a  acestora se ridică la  18.453.000 lei, cu tot cu TVA, iar pentru refacerea lucrărilor afectate  SGA va solicita  bani, tot din FSUE, printr-un demers separat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: