„Nopţi de Perseide”, ediţia a XIII-a

Ca în fiecare an, în perioada 17 iulie – 24 august se produce curentul de meteori Perseide. Numele provine de la faptul că radiantul acestui curent se află în constelaţia Perseu. Radiantul este locul de unde ni se pare că meteorii se împrăştie în toate direcţiile. Prin „meteor” se înţelege dâra luminoasă  pe care o vedem pe bolta cerească (sub o secundă) când  în atmosfera Pământului intră un corp cu dimensiunea sub 1 milimetru, numit „metoroid”, care prin frecare cu aerul arde.

Popular, meteorii se numesc stele căzătoare. Dacă arderea nu se produce în totalitate, ceea ce cade pe Pământ se numeşte meteorit. Mulţi sunt cei care confundă adesea meteorii cu meteoriţii. În general vedem pe bolta cerească meteori în diverse direcţii, aceştia sunt meteori sporadici, dar uneori Pământul intersectează orbitele unor foste comete, care s-au dezintegrat în miliarde şi miliarde de mici particule şi avem senzaţia unui curent de meteori. În cazul de faţă, cometa mamă este cometa 109P /Swift – Tuttle.

Maximul curentului Perseide se produce de obicei în nopţile de 11/12  şi 12/13 august, când pot fi înregistraţi  în jur de 60 meteori pe oră. În preajma acestor date, sute de astronomi amatori de pe întreg Pământul fac observaţii sistematice înregistrând numărul de meteori, direcţia, strălucirea şi culoarea acestora.

Începând din anul 2006, astfel de observaţii se efectuează   şi la Observatorul astronomic popular privat de la Horodnic de Jos, în cadrul unui festival astronomic intitulat „Nopţi de Perseide”, care are loc de obicei în perioada 9 – 14 august.

Aici, pe lângă observaţiile de meteori care se realizează de obicei de către elevi pasionaţi de astronomie, au loc şi observaţii cu instrumente astronomice  la care participă diverse alte  persoane dornice de a privi un astru prin telescop.

Anul acesta, „Nopţile de Perseide” de la Horodnic de Jos au debutat cu o seară astronomică la care a luat parte un grup de 15 turişti din Bucureşti, de la Asociaţia Legal Assist. Aceştia, în noaptea de 9/10 august, au observat cu telescopul planeta Marte, aflată atunci în preajma opoziţiei, planeta Jupiter cu sateliţii galileni, inelele planetei Saturn şi, evident, din timp în timp, au mai observat şi câte un meteor. De asemenea, au asistat la un program de planetariu şi au vizitat colecţia de etnografie a soţilor Dionizie şi Felicia Olenici.

În noaptea de 11/12 august, şi-a făcut simţită prezenţa elevul  Vladimir George Neculai din clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti. Fiind în vacanţă, în vizită la bunici la Suceava şi pasionat de astronomie, a „stârnit-o” şi pe bunica, prof. univ. Carmen Balan, dar şi pe alte vreo nouă persoane să vină la Horodnic, la observat de stele. Vlăduţ a privit meteori şi a efectuat observaţii cu instrumentele astronomice de seara până la ivirea zorilor. Lucrul acesta nu este întâmplător, Vladuţ este foarte preocupat de astronomie, a obţinut premiul II, individual, la vârsta  lui, la concursul Ames Space Settlement  organizat de NASA!

Ulterior, în perioada 12 – 14 august, un grup de elevi conduşi de profesorii de fizică Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca şi Magdalena Cosovanu de la Liceul „Vasile Gherasim” din Marginea au efectuat observaţii sistematice de meteori. Aceştia sunt: Aenoaiei Eduard, cl. a X-a, Liceul Tehnologic  „Tomşa Vodă” Solca, Lungu Eduard, cl a IX-a, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Ţehanciuc Alexandru Florin cl. a XI-a Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca, Babiuc Alexandru Ioan cl. a  IX-a Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

Pentru început, a avut loc o instruire privind modul cum se observă meteorii, fiecărui observator revenindu-i o anumită zonă a cerului.

Pe lângă meteorii din curentul Perseide s-au mai observat şi meteorii din curenţii Kapa – Cygnide şi Delta – Aquaride, precum şi meteori sporadici.

Cu instrumentele astronomice au fost observate planetele Jupiter, Saturn, Marte şi Luna în fază de crai nou. De asemenea, s-au observat o serie de obiecte Messier (nebuloase, galaxii, roiuri de stele).

Cu ajutorul unui dispozitiv numit Cameră CCD s-au făcut şi fotografii ale unor aştri. Aceasta este o tehnologie avansată de realizare a fotografiilor astronomice. Camera CCD se ataşează la telescop în locul ocularului şi este cuplată la un computer, imaginea fiind previzualizată pe ecranul acestuia.

În cele peste 10 ore de observaţii efective (din timp în timp sunt necesare  pauze  pentru odihna ochilor  şi analiza condiţiilor de astroclimat), au fost înregistraţi 275 de meteori. Rezultatele au fost trimise la Organizaţia Internaţională de Meteori (IMO), unde staţia de la Horodnic de Jos şi fiecare observator au câte un cod aparte.

În final, participanţii la observaţiile de meteori au avut parte de o surpriză. La observatorul astronomic din Horodnic de Jos s-a aflat în vizită, timp de 4 zile, astronomul român Ovidiu Văduvescu, care lucrează la grupul de telescoape Isaac Newton din La Palma, Insulele Canare. A mai fost prezent şi la prima ediţie a „Nopţilor de Perseide” 2006. Atunci a tăiat panglica inaugurală a Observatorului astronomic din Horodnic de Jos!

Ovidiu Văduvescu este membru al Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI), conduce lucrări de doctorat în astronomie şi, cu astronomul român Mirel Bârlan, de la Paris, în 2006 a pus bazele unui proiect  intitulat „Euronear”, care are drept scop cercetarea asteroizilor apropiaţi de Pământ. În cadrul acestui proiect au fost cooptaţi mulţi astronomi amatori  români, care au descoperit vreo 200 de noi asteroizi, dintre care unii poartă denumiri româneşti.

În final, Ovidiu Văduvescu a împărtăşit din experienţa sa (a lucrat la vreo 12 mari observatoare din întreaga lume) tinerilor astronomi prezenţi la Horodnic de Jos.

Cer senin!

DIMITRIE OLENICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: