Recalcularea pensiilor începe pe 1 octombrie 2018

> Drepturile recalculate se cuvin şi se acordă de la această dată, indiferent de data emiterii sau comunicării deciziei de recalculare

Conducerea Casei Judeţene de Pensii Suceava face cunoscută intrarea în vigoare a Legii nr. 221 din 27 iulie 2018, act normativ care aduce modificări şi completări la Legea nr.263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii. Potrivit directorului executiv, Constantin Boliacu, obiectul legii îl fac persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă, anterior datei de 1 aprilie 2001, şi în condiţii speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu unul până la 12 ani, în funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în aceste condiţii, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010. De asemenea, Legea vizează şi anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum şi de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general, sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucraţi în aceste locuri de muncă. Totodată, în vizor sunt pensionarii care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169 din Legea nr.263/2010 şi care, până pe 31 decembrie 2015, au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti. Nu în cele din urmă, este vorba despre pensionarii cu drepturi deschise între 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a Legii nr. 221 din 27 iulie 2018 şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţii speciale.

În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor cuvenite sau aflate în plată la data de 1 august 2018, procedura instituită prin Legea nr.221/2018 prevede că recalcularea se realizează din oficiu, nefiind necesară formularea şi înregistrarea unor cereri. Recalcularea se va realiza în perioada 1 octombrie 2018-30 septembrie 2019, iar drepturile recalculate se cuvin şi se acordă de la data de 1 octombrie 2018, indiferent de data emiterii sau comunicării deciziei de recalculare. În ceea ce priveşte recalcularea drepturilor aflate în plată, Legea nr. 221/2018 nu se referă la persoanele care şi-au deschis drepturile de pensie anterior datei de 1 ianuarie 2011, dar au beneficiat de majorarea punctajului mediu anual, celor care şi-au deschis drepturile de pensie după data de 1 ianuarie 2011, dar au făcut obiectul Legii nr.155/2016 privind minerii din subteran şi personalul din zonele I şi II de radiaţii, precum şi nici la cei care şi-au deschis drepturile de pensie după data de 1 ianuarie 2011, dar au realizat activităţi încadrate în condiţii speciale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: