„Domnia sa nu a înţeles nimic din valoarea acestei rezervaţii şi consideră că bănci sau panouri publicitare i-ar spori valoarea”

Deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici a criticat dur, sâmbătă, abordarea deputatului Pro România Cătălin Nechifor, care a vorbit de lipsa de investiţii pentru punerea în valoare a Rezervaţiei Codrul Secular Slătioara şi riscul pierderii clasificării UNESCO ce a fost obţinută în urmă cu un an la Cracovia.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de Emanuel Havrici:

„Având în vedere declaraţiile făcute de domnul deputat Cătălin Nechifor referitoare la posibilitatea ca Rezervaţia Naturală Codrii Seculari Slătioara să fie exclusă din patrimoniul UNESCO, sunt obligat, din respect pentru generaţiile de silvicultori, profesori universitari, cercetători şi nu în ultimul rând faţă de comunitatea locală, să aduc câteva clarificări.

Proiectul de integrare a rezervaţiei în UNESCO a însemnat o muncă de echipă la care au participat oameni de ştiinţă, profesori universitari, specialişti de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, ONG-uri, personal din cadrul ministerului de resort, angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava, Ocolului Silvic Stulpicani, Şcoala Stulpicani precum şi Primăria Stulpicani. Trebuie menţionat că meritul păstrării intacte a biodiversităţii aparţine multor generaţii de silvicultori care au luptat pentru ca această arie protejată să rămână intactă în ciuda presiunilor la care au fost supuşi din cauza intereselor economice privind exploatarea lemnului de aici.

Din punctul meu de vedere, în calitate de şef al Ocolului Silvic Stulpicani, acesta a fost cel mal important proiect pe care l-am coordonat şi promovat, înţelegând valoarea incontestabilă a acestui areal.

Menţionez că la momentul în care urma să se facă verificarea în teren de către delegaţii UNESCO prin intermediul IUCN am solicitat sprijinul domnului Cătălin Nechifor, pe atunci Preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, pentru a repara drumul judeţean care leagă localitatea Stulpicani de Codrii Seculari Slătioara. În urma unei deplasări în teren la care au participat şi colegi din cadrul Ocolului Silvic Stulpicani, acesta mi-a recomandat să renunţ la proiectul de integrare a Codrilor Seculari în patrimoniul UNESCO, întrucât nu sunt statui impresionante, monumente vechi, iar pentru nişte copaci mari nu o să obţinem acreditarea.

Este adevărat că domnul Cătălin Nechifor nu putea înţelege complexitatea unui astfel de ecosistem, întrucât pentru aceasta ai nevoie de pregătire de specialitate şi experienţă în domeniu, care se acumulează în zeci de ani, dar ar fi putut înţelege munca depusă de o echipă de oameni pentru un obiectiv care a devenit strategic pe plan naţional şi judeţean.

Grav este faptul că nici acum, după patru ani, domnia sa nu a înţeles nimic din valoarea acestei rezervaţii şi consideră că bănci sau panouri publicitare i-ar spori valoarea, criticându-i tocmai pe aceia care au luptat pentru păstrarea intactă a acestor arborete. Dacă atunci când era preşedinte de Consiliu Judeţean a refuzat să ne sprijine, acum declaraţiile sale iresponsabile din presă aduc prejudicii celei mai importante rezervaţii naturale din judeţ.

În concluzie consider că domnul deputat ar trebui să îşi ceară scuze publice faţă de cei care veghează la păstrarea biodiversităţii şi integrităţii Codrului Secular Slătioara şi să facă un efort să înţeleagă de ce a fost această rezervaţie inclusă în Patrimoniul Universal UNESCO”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: