După 5 ani de anchete şi cercetări

Trimiteri în judecată în cazul contrabandei cu ţigări ascunse în buşteni

> Doi traficanţi, un român şi un ucrainean, şi două societăţi vor răspunde în faţa judecătorilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus ieri „trimiterea în judecată în stare de libertate a doi inculpaţi persoane fizice, unul cetăţean român şi unul cetăţean ucrainean, precum şi a două persoane juridice, societăţi comerciale române, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de contrabandă în formă agravată, de complicitate la o infracţiune de contrabandă în formă agravată, evaziune fiscală, complicitate la aceasta şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu lucrătorii de poliţie de frontieră din cadrul SPF Rădăuţi, pe parcursul a aproximativ 5 ani.

Probatoriul administrat arată că, în perioada ianuarie 2013 – 28 iunie 2013, „o reţea infracţională formată din cetăţeni români şi ucraineni a conceput şi aplicat o modalitate inedită de a introduce şi tranzita pe teritoriul României mari cantităţi de ţigări provenind din contrabandă, în vederea comercializării acestora şi obţinerii de venituri considerabile”. Concret, ideea pusă în aplicare de inculpaţi consta în ascunderea ţigărilor în interiorul unor buşteni de conifere, care erau în prealabil scobiţi cu utilaje speciale, în Ucraina, iar apoi erau amestecaţi cu buşteni obişnuiţi şi expediaţi pe cale feroviară, în unu sau mai multe vagoane, în România, pe ruta PTF Vicşani – Gara Dorneşti, iar apoi la depozitul unei societăţi.

 Traseul ţigărilor era calculat la fiecare pas

 După ce se ocupa de toate formalităţile necesare obţinerii liberului de vamă, constând inclusiv în achitarea taxelor vamale şi de import, administratorul societăţii, român, descărca materialul lemnos din vagoane în tiruri, cu ajutorul infrastructurii specializate aparţinând societăţii sale, şi organiza expediţia acelor buşteni pe cale rutieră până în municipiul Baia Mare. Aici, partenerul ucrainean închiriase, în numele unei societăţi fantomă, o hală la periferia oraşului, în care buştenii erau preluaţi, iar ţigările scoase din ei. Apoi buştenii erau distruşi şi transformaţi în rumeguş.

Acest tipar, identic, al operaţiunilor de import de buşteni umpluţi cu ţigări „s-a manifestat ciclic în cadrul a 11 importuri consecutive”, au stabilit anchetatorii, fiecare dintre ele constând în zeci de astfel de buşteni. Totul s-a terminat în data de 28 iunie 2013, când, în urma unui control vamal fizic efectuat asupra a două vagoane cu buşteni proveniţi din Ucraina, au fost descoperite, ascunse în interiorul a 39 de buşteni, 106.432 de pachete de ţigări de contrabandă de provenienţă ucraineană.

 Unul a dispărut, celălalt a încercat să „ardă” urmele

 Odată descoperită reţeaua, cetăţeanul ucrainean a dispărut, spun procurorii, iar ultimele importuri efectuate de societatea fantomă nu au mai fost înregistrate în contabilitatea ţinută în mod formal, prin corespondenţă, cu diverşi contabili pentru a păstra o minimă aparenţă de legalitate a societăţii. În plus, „odată cu descoperirea ţigărilor, activitatea bancară a societăţii fantomă a încetat brusc, hala închiriată a fost abandonată, deşi aceasta importase cu doar câteva zile înainte un nou aparat de tocat buşteni, utilajele fiind cel mai probabil relocate în vederea evitării depistării de către autorităţi” se arată în rechizitoriu. În paralel, în încercarea de a scăpa, inculpatul român s-a dezis de orice implicare în activitatea societăţii fantomă, pozând într-un simplu depozitar al masei lemnoase, care „pentru că nu a fost plătit pentru serviciile de depozitare şi manipulare şi-a însuşit întreaga cantitate de masă lemnoasă (aproximativ 1.200 mc) în contrapartidă, iar apoi a înstrăinat-o către diverşi agenţi economici”. Ba mai mult, îl acuză procurorii, în dimineaţa percheziţiei efectuate la sediul firmei, acesta a incendiat mai multe acte contabile aferente anului 2013, „încercând să acopere urmele activităţii infracţionale”. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Botoşani, desemnat să judece cauza, fiind dispuse între timp şi măsuri asigurătorii, constând în sechestru asigurător asupra bunurilor inculpatului cetăţean român şi ale societăţii (terenuri şi autovehicule), în vederea recuperării prejudiciului cauzat statului prin activitatea infracţională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: