Poezia unui copil cu mama plecată la muncă în străinătate a emoţionat participanţii la o întâlnire organizată la Gura Humorului

„Spui c-ai plecat să-mi fie bine/ Şi-atunci de ce mi-e mie, mamă, rău?”

Poezia unui copil sucevean cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate a emoţionat participanţii la o întâlnire organizată recent la Gura Humorului, întâlnire dedicată copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, dar şi părinţilor acestor copii.

„De ce este şedinţă cu părinţii dacă eu vin doar cu bunica…/ Spui c-ai plecat să-mi fie bine/ Şi-atunci de ce mi-e mie, mamă, rău?” au fost versurile cu titlul „Dragă mamă” recitate în cadrul întâlnirii.

Potrivit DGASPC Suceava, la sediul Primăriei Oraşului Gura Humorului a avut loc, în 3 august, o întâlnire dedicată copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi părinţilor acestora.

Brînduşa Sorina Bialy, coordonatorul echipelor mobile, a adresat mulţumiri tuturor partenerilor implicaţi în acţiune, cu prioritate DAS şi Primăriei Gura Humorului, pentru sprijin, iar părinţilor, copiilor şi cadrelor didactice pentru faptul că au răspuns invitaţiei.

Pr. Ionuţ Mihăilescu a vorbit participanţilor despre traumele copiilor rămaşi fără dragostea şi prezenţa de zi cu zi a părinţilor, arătând că, dincolo de darurile scumpe cu care părinţii încearcă să acopere lipsa lor, copiii simt nevoia de prezenţa fizică a acestora.

„Tată, ia-mă de mână” a fost reacţia unui copil la ieşirea din mall de unde tatăl său, venit pentru puţin timp acasă, îi cumpărase tot ce îşi dorise.

„Personalitatea copilului – a spus preotul – este ca o plastilină pe care dacă vrei să o modelezi trebuie să o încălzeşti”. Iar „afecţiunea părinţilor este cea care poate face acest lucru” a completat înv. Dorina Spinosu, de la Şcoala Generală Nr. 1. Gura Humorului.

Ea a vorbit despre mulţi copii care i-au trecut prin suflet, cărora le-a simţit disperarea şi regresul datorat lipsei părinţilor.

Subcomisarul Hlaghi Vasile Adrian, din cadrul Poliţiei Gura Humorului, a atras atenţia asupra intervenţiei şi monitorizării copiilor care, lipsiţi de grija părintească, se alătură grupurilor infracţionale.

Psihologul Ela Ştefănescu, reprezentant al Fundaţiei umanitare Te Aud România, a făcut o informare referitoare la rezilienţă şi a transmis părinţilor că fundaţia acordă consiliere psihologică tuturor celor care au nevoie de aceasta.

Au fost identificaţi trei piloni care influenţează în sens pozitiv sau negativ creşterea şi dezvoltarea copiilor, fiind vorba despre familie, societate şi de sinele fiecăruia, puterea, voinţa de a alege între bine şi rău.

Daniela Rusu, asistent social în cadrul Primăriei Oraşului Gura Humorului, a informat auditoriul despre problemele apărute la nivel local, precum şi modalităţile de soluţionare a acestora.

Acţiunea s-a încheiat cu un spectacol oferit de copiii Şcolii Generale Nr. 1, precum şi de un beneficiar al Serviciilor multifuncţionale Gura Humorului, din cadrul DGASPC Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: