Un punct de vedere

Obsesii

Motto: „Tristeţi de după-amiezi ploioase

 Şi de nostalgice obsesii,

 Când stai cu storurile trase

 Şi-aştepţi să vie ora mesii.”

 (George Topârceanu, Tristeţi provinciale)

Sunt şi din ăştia obsedaţi de luna august, că toate evenimentele importante (dar ce spun eu?! epocale!) au avut loc în această lună care păstrează numele lui Octavian, supranumit Augustul, care înseamnă măritul, slăvitul, fiind, după cum şi-a spus, „primul dintre egali”, fără a avea obsesia de a fi, neapărat, primul. Senatul, organ colectiv, cu puteri de viaţă şi de moarte asupra tuturor celor supuşi jurisdicţiei sale, credea că a rămas în rosturile sale, dar, pe nesimţite, ceva se schimbase şi s-a trezit că toată puterea era în mâinile unuia singur căruia i s-a spus Princeps şi Împărat. În luna lui August, chiar pe 23 august 1939, a fost încheiat Pactul Molotov – Ribbentrop, cu repercusiuni asupra ţării; parcă-i bătut în cuie, toate s-au schimbat, dar urmările Pactului au rămas. Nu ştiu cum s-au brodit lucrurile că tot într-un 23 august (1944), şeful statului de atunci, ex-regele Mihai, a făcut ce n-au putut alţii, a iniţiat, organizat şi condus lovitura de stat de la data amintită, prin care ne-a pus Dumnezeu mâna-n cap şi ruşii cizma pe grumaz. Iar acum s-o credeţi voi că ziua de 4 august 2018 a fost aleasă întâmplător. Nu, luna august e prea plină de evenimente şi semnificaţii ca să fie ocolită de Ludovic Orban şi de liberalii lui, dar şi de domnul preşedinte Iohannis care şi-a zis că acu e acu, să-i fac ghem pe liberali şi să ne aruncăm împreună în capul PSD-ului. Sigur, liberalii au tot dreptul să se întâlnească în Conferinţă Naţională când vor ei, să se manifeste ca opoziţie împotriva duşmanului presupus sau real, dar şi să-şi spele rufele murdare în familie. De la această Conferinţă Naţională se aşteptau clarificări şi obiecţii, poziţionări faţă de cum este condus partidul şi altele ce-i privesc pe ei, ca partid, dar aproape totul s-a redus la răfuiala porcăită cu PSD şi cu Dragnea, că, dacă n-ar fi ei, cu guvernarea lor proastă, eram mai demult călare pe ţară, liberalizam totul, până şi cenuşa din vatră, le dădeam case şi serviciu etc., etc. Acum, dacă o fi să fie, ţara e săracă, totu-i praf, va trebui să ne plângem de greaua moştenire, primii patru ani şi apoi ne vom apuca serios de treabă, de autostrăzi în primul rând, de spitale şi de şcoli, de pensii şi salarii. Până să le vină rândul la guvernare, vin mai întâi alegerile pentru Parlamentul Europei. Cum să fixezi candidaţii fără criterii? Criteriile s-au potrivit la cei ştiuţi, fie că sunt vechii liberali, fie că sunt cei din PDL. Tot aşa va fi cu salariile, nu le plăteşte partidul. Că acolo se face tot ce se face şi aici, le plăteşte săraca ţară, ca să fie jumulită şi terfelită la nivel european.

Ca să fim drepţi, în Conferinţă toţi banii i-a făcut preşedintele Iohannis. N-a lipsit nimic din arsenalul (era să spun oala cu lături) propagandistului cu ştate vechi, sătul de aşteptări mereu înşelate, un Paganini de Sibiu care cântă, pe o singură coardă, neputinţa şi ranchiuna, incapacitatea de a înţelege că este „mare la stat şi mic la sfat”, că tot ce-a avut să spună ca preşedinte s-a epuizat demult. Tacâmul complet a cuprins modificarea legilor, sugrumarea justiţiei, penalii în funcţii cheie, proasta guvernare, legi cu dedicaţie, pentru a-i face scăpaţi pe cei care au încălcat legea. La tort s-a servit conflict constituţional: încălcarea gravă a atribuţiilor preşedintelui de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, care a plecat în concediu lăsând în loc ca premier pe Stănescu. Stănescu nu-i premier, ţine şi el locul, e un interimar, n-ar fi acceptat dacă ştia că toarnă gaz pe foc, alimentând suspiciunea preşedintelui că i se încalcă atribuţiile. Vă amintiţi de scandalul cu semnarea demiterii lui Kovesi? Pur şi simplu nu voia să accepte să fie notarul lui Tudorel Toader. V-aţi întrebat de ce niciodată preşedintele n-a luat în discuţie fapte evidente ca protocoalele SRI cu justiţia, greşelile grave făcute de procurori şi judecători, condamnări nedrepte, cele 300 dosare făcute pentru judecători, nemaivorbind de cazul Kovesi? Aplicând politica struţului, o fi crezut că lumea nu ştie, nu-şi dă seama, că puterea preşedintelui se sprijină pe organismele de forţă, SRI şi justiţie, care pot anihila pe opozanţi sau pe cei care nu joacă cum li se cântă. Demiterea lui Kovesi, modificarea codurilor, tragerea la răspundere a magistraţilor infractori sunt privite ca atac la puterea preşedintelui.

Oricât de indulgenţi suntem cu prestaţia domnului Iohannis ca preşedinte, nu se poate să nu i se dea calificativul de mediocru. Mai clar, nu i se potriveşte această căciulă prea mare; era bun la sport-turism, o lua frunza frăsinelului prin cele ţări, iar dacă „excursiile” îi erau plătite de la buget, nu-l mai vedeai. Vrea al doilea mandat? Ar fi bine să prezinte o dare de seamă despre ce-a făcut în primul. La cât este de orgolios, mă şi mir cum de se lasă ajutat de voturile foştilor oameni ai lui Băsescu, că parcă spunea că nu va face nimic din ce-a făcut fostul preşedinte. Se consideră că e omeneşte să uiţi ce nu-ţi convine!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: