Un punct de vedere

Şi în anul Centenar al Marii Uniri liderii UDMR cer autonomie

Anul 2018 are un statut naţional şi o exprimare deosebită pentru istoria poporului român. Aniversăm 100 de ani de la Marea Unire – Unirea Basarabiei cu România la 27 martie, unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918 şi unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Anul 2018 a devenit An Centenar şi este sărbătorit într-un mod specific pentru români, după un program bine aşezat şi cu temeinice perspective pentru anii care vin. Dar şi în aceste condiţii, liderii maghiari la începutul anului 2018 au promovat o decizie politică deosebit de gravă la adresa românilor şi a României – aducerea în Parlamentul României a legii autonomiei Ţinutului Secuiesc. Un asemenea demers al partidelor minorităţii maghiare din România – UDMR, PCM şi PPMT – este oricând şi total antiromânesc. Lipsa de respect faţă de un eveniment deosebit – Centenarul Marii Uniri, ignorarea acestui moment istoric semnificativ şi intrarea în etapele promovării acestui proiect de lege de la începutul anului 2018, toate încearcă să diminueze valoarea acestui eveniment istoric al românilor. În proiectul de lege sunt prevăzute drept teritorii autonome cele trei judeţe – Covasna, Harghita şi Mureş, teritoriu ce va fi organizat în scaune. Maghiarii din cele trei judeţe îşi vor alege un preşedinte cu imunitate, iar românii vor putea folosi oficial limba română.

Liderii maghiari continuă să organizeze tot felul de manifestări anti româneşti: steagul Ungariei arborat în centrul oraşului Sf.Gheorghe; refuzul de a sărbători Actul Unirii de la 1 Decembrie; organizarea de manifestări publice prin care se cere autonomia Ţinutului Secuiesc; refuzul de a folosi simbolurile statului român şi de a învăţa şi folosi limba oficială a statului român; vizitele autorităţilor maghiare inclusiv trecerea primului ministru Viktor Orban prin Transilvania fără nici o regulă protocolară; încercarea de falsificare pe toate căile a adevărului istoric ş.a.

Prezentarea acestui proiect al autonomiei a făcut-o domnul Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Maghiarilor, încă din anii când la conducerea Guvernului era Victor Ponta şi respectiv Traian Băsescu. Acum această cerinţă a fost prezentată sub formă de proiect de lege. Iată câteva din acele prevederi udemeriste: constituirea unui guvern propriu şi deci cu deplină autonomie administrativă; limba maghiară să devină limbă oficială, alături de limba română; înfiinţarea de simboluri proprii – steag şi stemă; localizarea capitalei la Tg.Mureş, a Consiliului regional la Sf.Gheorghe şi a celorlalte organisme administrative la Miercurea Ciuc; drumurile,autostrăzile şi căile ferate de interes regional ar urma să treacă în proprietatea Ţinutului Secuiesc etc. Cu alte cuvinte se propunea un stat în interiorul României,adică un stat în stat.

Liderii maghiari au făcut atunci propuneri pentru delimitarea unui teritoriu românesc pe criterii etnice, pentru constituirea unui stat în statul român numit Ţinutul Secuiesc, pentru trecerea la aplicarea proiectului UDMR elaborat cu ani în urmă şi, sperând la o nouă migraţie a românilor din aceste judeţe determinată de politicile folosite după Revoluţia din Decembrie 1989. Este deosebit de îngrijorător şi grav că aceste demersuri politice ale liderilor maghiari şi ale organizaţiei nonguvernamentale cu rol de partid politic – UDMR – au loc acum în anul Centenarului Marii Uniri din 1918. Acest atentat politic la unitatea şi integritatea statului român, are loc acum când România este şi stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană! Activităţile antiromâneşti desfăşurate de liderii maghiari au un scop tot mai evident iredentist, fără argumente istorice, juridice şi economice, dar cu exprimări dintre cele mai agresive.

Potrivit Constituţiei şi atribuţiilor legale, fireşti şi moral-civice ale domnului preşedinte Klaus Iohannis, ar fi trebuit ca domnia sa să se exprime de mai multe ori până acum, dar mai ales acum când deputatul maghiar a depus un proiect de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc!

Un astfel de proiect de lege nu va trece niciodată prin Parlamentul României. Dar reacţii şi răspunsuri din partea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi a prim-ministrului, doamna Viorica Dăncilă ar fi fost necesare din primele momente ale oficializării acestui demers antiromânesc ! Avem miniştri, începând cu domnul Meleşcanu, avem mulţi preşedinţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, foşti senatori şi deputaţi care se cuvine să se exprime clar şi categoric.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: